Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

SEMINAR URBAN COMBATIVES IN ROOSENDAAL

Door: Ramon van de Grift, voorwoord René Dekkers/Jeroen Kuiper
Geen regels.

Binnen het KCT wordt in de MZV-cyclus de specialistische module REACT (REActieve Confrontatie-, aanhoudings- en controle- Technieken) aangeboden aan de operators.
I.v.m. de huidige taakstelling van het KCT krijgen zij deze aanvulling specifiek voor nabij-gevechten. Het moet voor de operator makkelijk aan te leren en te trainen zijn. De focus ligt op snel uitschakelen of snel beperken van de bewegingsvrijheid van de opponent.

REACT is ontwikkeld binnen het KCT en is gericht op snel en voorwaarts uitschakelen van je opponent. Daarbij zijn principes en technieken uit het MZV, Close Quarter Combatives en Urban Combatives samengevoegd tot de specialistische module REACT.

Lee Morrison werd eind januari door Marcel van Panhuis uitgenodigd om personeel van het KCT en de LO&S organisatie te certificeren als Urban Combatives instructeur.
In 2018 zal de sportgroep KCT aan de hand van de “Standard Operation Procedure REACT” de lessen en trainingen verzorgen en ervaringen gaan opdoen of / hoe dit, in samenwerking met de opgeleide Urban Combative instructeurs binnen de eenheden, de kwaliteit en regelmaat van trainen vergroot.

Ramon van de Grift was een van de deelnemers en brengt onderstaand verslag uit.

Ramon: Ik had het voorrecht om deel te mogen nemen aan de seminar “Urban Combatives” gegeven door Lee Morrison. Het doel van deze Seminar was om bepaalde principes en technieken over te nemen en deze te plaatsen in het REACT. Dit is een specialistische module van het MZV, gericht op het werk van de operator.

Urban Combatives onderscheidt zich van andere vechtstijlen met 1 simpel concept: “het is geen sport”. Er zijn dus geen regels, alles mag en de intentie is belangrijker dan de techniek.
Het is gebaseerd op het feit dat verdedigen verliezen is en dat alles wat je doet met 100% inzet gedaan moet worden.
Deze vorm van offensieve mindset is lastig te trainen en de instructeur moet weten wat hij van de deelnemers vraagt, om een uitgebalanceerd programma aan te bieden tussen het werken met pads, bescherming, personen en poppen.

Ik vond het erg nuttig dat ik deze ervaring heb opgedaan omdat ik straks deze lessen zelf ga aanbieden aan de operators.

“proper intent is more important then proper technique”

Publicatiedatum: 16 maart 2018