Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


WORKSHOP MENTAL FITNESS
INTERVIEW PIETER V OOSTERHOUT

Door : Paul Lindeboom

Met ingang van 01 juli is maj Pieter van Oosterhout het nieuwe hoofd van buro Ondersteuning (voorheen: sectie 4 of Facilitair Bedrijf). Dat gegeven is niet direct de aanleiding om hem te vereren met een interview, want vanuit zijn functie zal hij de komende periode wel met elke sportgroep een keer in contact komen en zichzelf nader voorstellen. Meest belangstelling wekkende trigger vormde het zien van zijn naam bij een workshop op de eerstvolgende Dienstvakdag. Een interview met een reclameboodschap.

MILITAIRE LOOPBAAN
Zijn laatste functie bij het Kenniscentrum van OTCLOG was een uitzondering, want nagenoeg alle voorgaande functies betroffen werk bij de operationele eenheden. Highlights hierbij waren zijn functioneren in de Bevoorrading- en Transporthoek en daarvoor betaalde activiteiten bij de Luchtmobiele Brigade (sie G4 (cdt Bevopel)). Meest in het oog springende detail, is dat Pieter op alle plaatsen gewerkt heeft waar 200 Bevoorradings- en Transportbataljon gestationeerd was, nl. Nunspeet, ’t Harde en Garderen.

SPORTIEVE LOOPBAAN
Pieter van Oosterhout (39) zocht als tegenwicht van bovenstaande drukke banen – en reilt en zeilt daarnaast een gezin met drie jonge kinderen en een vrouw die ook een militaire job (in de geneeskundige hoek) uitoefent – naar rust en kwam in zijn zoektocht uit bij yoga. Pieter geeft aan dat zijn dagelijkse bedrijvigheden af en toe best hectisch en stressvol zijn. Wilde daarom meer met lichaam en geest bezig zijn en het beoefenen van yoga beviel zo goed dat hij later besloot om ook een docentenopleiding te gaan volgen.

‘Maar yoga is toch vooral mentaal’? Deze opmerking van de interviewer wordt door Pieter deels beaamt, maar stelt hij:”….maar wel met gebruik van het lijf. Het summum is dat de geest tot rust komt.” Klinkt kort door de bocht als een verkooppraatje maar Pieter komt volledig eerlijk over als hij stelt dat hij wat moeite had met bepaalde spanningen en daarvan nu eerder signalen herkent. Het beoefenen van yoga zorgt dus vooral voor lichamelijke en geestelijke bewustwording.


Yoga helpt Pieter op meerdere vlakken. “Als militair zijn we deels geconditioneerd: gedragspatronen zijn ingesleten, we zijn getraind met skills en drills en dat is hartstikke goed als de kogels om je oren vliegen maar zijn niet altijd behulpzaam wanneer je je niet in levensbedreigende omstandigheden bevindt en er geen reden voor ‘actie’ is ."

ZWEVERIG
Pieter onderkent dat yoga een zweverig imago bezit. Toch was hij wel nieuwsgierig en had hij meer dan gewone interesse in die activiteiten die vooral van de buitenkant gekenmerkt worden met op een matje zitten, je vingers tegen elkaar en je ogen dicht.
Yoga gaat uit van een achtvoudig pad dat eigenlijk heel goed past in het ons bekende concept van militair vermogen dat bestaat uit de conceptuele -, de mentale - en de fysieke component. Aan alle componenten moet ‘gewerkt’ worden om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Pieter beoefent zelf het gehele yoga pad en doet dagelijks oefeningen.


Op de Dienstvakdag zal Pieter betrokken zijn bij de workshop Mental Fitness en dat wordt zijn debuut, want heeft wel veel les gegeven in yoga, maar nog nooit in de vorm van een workshop. Op het Militair Revalidatie Centrum (MRC) in Doorn gaat hij ook zijn debuut maken, want gaat dan met yoga onderdeel uitmaken van het revalidatietraject.

CROSSFIT
Toen er voor het eerst kennis gemaakt werd met Pieter, hij was er al bij op de Stafdag op de stranden tussen Biddinghuizen en Elburg, was het eerste beeld op het netvlies dat van een atletisch gespierde vent. In Harderwijk en Amersfoort wordt hij dan ook regelmatig gesignaleerd in een CrossFit box, in zijn woonplaats Harderwijk staat hij wel eens voor een groep als CrossFit coach. Weliswaar nog vooral op invalbasis, maar het beeld dat de Staf van de LO/Sportorganisatie is uitgebreid met een fysieke en mentale duizendpoot wordt voorlopig niet uitgewist. Pieter bevestigt dat totaalbeeld door te stellen dat yoga hem de flexibiliteit en mobiliteit geeft die een perfecte aanvulling is voor hem, naast de krachtoefeningen.

CrossFit staat voor Pieter overigens niet alleen maar in relatie met de term ‘kracht’, want naast Olympisch gewichtheffen doet hij met CrossFit ook nog lenigheid (gymnastiek), snelheid en uithoudingsvermogen op. Zomaar een aantal van de ‘tien physical skills’ waar CrossFit zich op richt. CrossFit, bedacht door Greg Glassman, De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden en staat dan ook voor ‘constantly varied functional movement and high intensity’.
Deze tak van sport bedrijft Pieter al 2,5 jaar en ook dit vond hij zo leuk om te doen dat hij “bijna automatisch” in een docentenopleiding terecht kwam. Iets wat zijn totaalconcept wel benadrukt, Pieter verzorgt zichzelf dus ook met de broodnodige hersengymnastiek.