Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

COLD WEATHER INTERMEDIATE (CWI)

Door Joost de Jong (C-LO&Sportschool)

In week 4 heeft de LO&Sportschool een nieuwe opleiding verzorgd. Cold Weather Intermediate is een opleiding waarmee koudweer instructeurs worden opgeleid. Vanuit staf-CLAS is er een opleidingsbehoefte gekomen om binnen de Landmacht (weer) koudweer-instructeurs op te leiden. Deze behoefte komt voort uit koude letsels die tijdens diverse oefeningen en missies opgelopen zijn. Staf-CLAS ging op zoek naar een OTC die deze opleiding kon ontwikkelen en uitvoeren en kwam uit bij de LO&Sportorganisatie. In samenwerking met DT&O, LWC en JKCMOX heeft de LO&Sportorganisatie de opleiding ontwikkeld en in week 4 uitgevoerd. 

De opleiding wordt initieel verzorgd voor eenheden van de Landmacht. Tijdens de eerste opleiding was met name 43 Mechbrig vertegenwoordigd. Doordat zij de missie EfP 2020-2 uit gaan voeren, hadden zij behoefte om CWI instructeurs op te leiden. Overige opleidingsplaatsen  werden verdeeld onder de LO&Sportorganisatie en de Luchtmobiele brigade. Vanuit de LO&Sportorganisatie deden smi Wijnand (LO&SS), sgt1 Roel (SK), sgt Robbie (RVS) en sgt Morten (JPK) mee. In totaal stond het cursisten aantal op 22.

Voor de eerste opleiding CWI werd de oefenlocatie in Bad Reichenhall gekozen. De bekendheid van het terrein en de infra zorgden ervoor dat de focus volledig naar het behalen van de leerdoelen kon gaan. Het instructieteam bestond uit aooi Gert (LO&SS), aooi Robert (JKCMOX), smi Rob (RVS), smi Marco, sgt1 Johnnie & sgt1 Pim (O&T-groep Z-Duitsland). 

In de voorbereiding werden de deelnemers gekleed door het KPU-bedrijf en ontvingen de cursisten een koudweer-pakket. Een zeer uitgebreid pakket met onder meer; een slaapzak tot -30, goede onderkleding en een Gore-Tex buitenlaag. In voorbereiding op de praktijkweek werd ook een theoriedag georganiseerd. Tijdens deze dag werd de beginsituatie vastgesteld en werden de grondbeginselen van koudweer-optreden gedoceerd. 

Op dag 1 van de praktijkweek stond het prepareren van het materiaal en de voorbereiding van de onderlinge instructie op het programma. Op dag 2 werd dit in de praktijk gebracht. Lessen: bouwen van onderkomens, gebruik van de brander en het maken van voeding waren enkele onderwerpen waarin de cursisten elkaar les gaven. Dag 3 tot en met 5 bestond uit het verblijven in koudweer-omstandigheden. De cursisten moesten voor een langere periode - 60 uur - verblijven in het oefenterrein. Goed voor jezelf en elkaar zorgen is van essentieel belang om inzetbaar te blijven. Naast het verblijven, lag de focus op het geven van onderlinge instructie met onderwerpen zoals: ZHKH met koudeletsels, gewonden afvoer, warmtepacking, verplaatsen door het terrein en het maken van (nood)onderkomens. 

De temperatuur lag de hele week tussen de -2 en -14. Gedisciplineerd werken is van essentieel belang, elk foutje wordt door moeder natuur keihard afgestraft. Een doorgaans strakblauwe lucht zorgde voor goede leeromstandigheden. De cursisten bleven gemotiveerd en trokken elkaar er doorheen. Samenwerken en doorzettingsvermogen zijn essentieel om de opleiding succesvol af te ronden. CWI instructeur zijn brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Je niveau 1 zaken binnen koudweer-optreden moeten 100% in orde zijn. Als CWI instructeur ben jij verantwoordelijk voor je groep. De  groep moet in koudweer-omstandigheden voor een langere periode kunnen overleven. Daarnaast is de CWI de adviseur van de commandant in koudweer omstandigheden.  

Niet alle cursisten waren in staat om het niveau van Cold Weather Intermediate te halen. In totaal hebben 15 leerlingen het niveau CWI gehaald (niveau 4). Zes leerlingen hebben laten zien wel zichzelf te kunnen verzorgen in koudweer omstandigheden. Instructeur worden in koudweer optreden was een stap te ver. Zij hebben de cursus afgesloten met het diploma Cold Weather basic field (niveau 3). Eén cursist moest om medische redenen de opleiding staken. 

Zowel de cursisten als het instructieteam mogen trots zijn op het behaalde resultaat. Fysiek en mentaal was het een pittige opleiding, die in de toekomst zeker een vervolg gaat krijgen. 

Publicatiedatum: 25 januari 2020