Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
AFSCHEIDSINTERVIEW FRANK HOEK
Door Paul Lindeboom

 

Frank, voordat we op je carrière inzoomen, wil ik als allereerste mijn eerste kennismaking met jou opvoeren. Ik was bij IDL, vanwege bezoek aan de LO&Sportgroep Den Haag (toentertijd solo-functie van Mike Becker) en kwam jou tegen omdat je ergens tegen in beklag was gegaan en je ‘gedaagd’ werd. Wat was toen ook al weer de aanleiding en klopt het dat ik meen dat jij in het gelijk gesteld werd?
“Paul, dank je voor de gelegenheid om terug te kijken naar 25 jaar LO&Sportorganisatie.
Toen ik in 1982 de poorten van de KMS in Weert binnen liep, had ik niet verwacht dat ik 40 jaar later in 2022 met FLO zou gaan.
Sportief baasje als ik was, ben ik terecht gekomen bij de Infanterie. In deze eerste 15 jaar vele functies doorlopen. Alle oefeningen gedraaid in binnen- en buitenland. Alle schietbanen gezien en bemand.
Vier YPR’en en 40 dienstplichtige kerels waren lang mijn wereld, met alle wapensystemen die ikzelf kon bedienen, en op alle schietbanen de rol en taak had van Hoofdschietinstructeur.
Zeker geen baan van 8 tot 5, maar intense teamspirit aanwezig.


Hoe is jouw aanstelling tot sportinstructeur verlopen? Zoals de meeste eerst het CIOS doorlopen en direct naar de KMS of ben je eerst in een militaire functie gestart? En hoe kijk je terug op al je opleidingen?
“Zoals gezegd alles gezien en gedaan binnen de Infanterie.
Tijd om mijn droombaan te gaan vervullen: LO&Sportinstructeur worden bij de Landmacht.
Echter, vanwege tekorten bij de Infanterie mocht ik niet solliciteren. Na wat eigen onderzoek bleek dat er nog 3 collegae niet konden solliciteren: Peter Sturkenboom, Roel Hessing en Fred Jansen.
Samen hebben we een procedure aangespannen tegen Defensie. Uitkomst was, we werden in het gelijk gesteld en kregen meer dan verwacht. We mochten gelijk naar de Sportopleiding in Ossendrecht.
Omringd door jonge gasten met CIOS en ALO probeerden wij onze droom als DF-klas waar te maken. Tenslotte wat ouder, maar super gemotiveerd.
Een mooie tijd met uitstekende docenten: Jacques Wouters, Teun Vis en Juust Breienburg.
In die tijd gaf de Dutch Madonna optredens in de lokale kroeg in Ossendrecht. Ze kon niet zingen maar het was wel beregezellig.
Bij slagen het mooie blauwe trainingspak aangetrokken en gaan werken in de 1e functie op de KMS.”

Frank in zijn functie als C-LO&Sportgroep Strijpse Kampen (na de uitreiking van een groepsgratificatie)


Wat is in die vele jaren je leukste functie geweest? Of de leukste collega’s met wie je hebt gewerkt? Of de leukste gebeurtenis?
“De jaren daarop diverse functies bekleed, wat een mooie tijd. Veel oefeningen in binnen- en buitenland.
Op deze Sportgroepen heb ik met veel plezier mogen werken, met fantastische collegae:
Weert; KMS, Oirschot; RVS, Den Haag; IDL, Breda; KMA, Staf; OTB, Breda; KMA, Strijpse Kampen, Staf; bureau Kwaliteitszorg.
Mijn mooiste periode was tijdens de functie van AOO O&T op de RVS-kazerne te Oirschot. De complete 13e Brigade voorzien van Fysieke & Mentale prikkels.
Overleg met de diverse Eenheden. Maar vooral met 25 sportinstructeurs alles draaien waar we goed in waren. Belangrijk is en blijft aansluiting zoeken en vinden bij de parate eenheden, met hun METL (Most Essential Task List).

In mijn eerste 15 jaar Infanterie heb ik mogen werken met sterke charismatische Militaire leiders/ Commandanten. Binnen de LO&Sportorganisatie heb ik het genoegen gehad om met goede Commandanten te mogen werken, bv: Ron Kaag, Hein vd Made, Robin Francke, Muuk Harmsen, John Verstegen, Patrick Diesch.
Gericht op de taak en hoe breng ik mijn mensen naar een hoger plan. Altijd aandacht voor de mens en de juiste begeleiding.
Als oud-Militair zou ik graag het advies geven aan de huidige commandanten: ‘zorg voor uw eigen begeleiding en coaching op het gebied van uw eigen leiderschapsstijl.’ Tegenwoordig leren we een leven lang.
Ik zeg wel eens gekscherend dat ik 40 jaar voor Defensie heb gewerkt, waarvan ik 1 jaar mijn core business als Militair heb uitgevoerd. Namelijk 2 uitzendingen: de eerste in 1996 in Bosnië, de tweede in 2007 in Afghanistan in een CIMIC-functie.
De overige 39 jaar, veel geoefend, veel getraind en veel mensen opgeleid.
Als ik nu terugkijk wellicht een scheve verhouding.
Van mij mag Defensie vaker zichtbaar zijn buiten de kazernepoort, bv het lopen van sociale patrouilles in de steden. Mooie context toch, contact maken met de burgerbevolking en zichtbaar.”


Je hebt ook een lange tijd in de MC gezeten. Hoe kijk je terug op die periode?
“Ik denk dat de huidige commandant LO&Sportorganisatie prima zijn vak verstaat. Hoe mooi is het dat je als medewerker met hem aan tafel kunt zitten als lid van het MC. Zaken bespreekbaar maken die belangrijk zijn voor de gehele organisatie. Ik heb dit zelf een aantal jaren mogen ervaren als lid van het MC, en kan het eenieder aanbevelen. Als MC heb je daadwerkelijk inspraak en bevoegdheden samen met de HDE C-LO&Sportorganisatie.
Mijn verwachting is verder dat we binnen 5 jaar een Paarse LO&Sportorganisatie hebben. Onze missie en visie sluit hier naadloos op aan.
Fysiek en mentaal zijn een belangrijke component in het Militair optreden, het zou goed zijn deze te borgen als een vaste functie binnen de Brigadestaven van de huidige 4 Brigades.”


Dan is nu je FLO-periode aangebroken (na je FLO-receptie ben je nog een tijdje al burger werkzaam geweest.) Wat verwacht je van de komende jaren aan tijdverdrijf?
“Ik kijk terug op een enerverende periode binnen Defensie.
Wat gaat deze jongen nu verder doen?
Voor nu ga ik persoonlijke zorg leveren aan mijn direct dierbaren nu het nog kan.
Dit is in Nederland maar ook in Canada, waar de helft van mijn familie woont.
Contact houden met oudgedienden, wellicht een koffie op de Dienstvakdag.
Fysiek blijf ik wandelen met eega en de hond. De mountainbike staat klaar voor mooie ritten.
En als geluidstechnicus het geluid verzorgen voor een zanger bij optredens in heel Nederland.
En zolang als we het kunnen, blijven we reizen.

Frank met zijn moeder op de KMA, tijdens de uitreiking van zijn gouden medaille voor 36 jaar trouwe dienst


Ik blijf Defensie en de LO&Sportorganisatie volgen in hun ontwikkelingen.

Collegae, geniet van uw mooie sportvak, trigger u zelf om te blijven ontwikkelen.
Stel de mens centraal, en heb oog voor uw taak en verantwoordelijkheid.
Groeten uit Brabant, waar de koffie altijd klaar staat.”


Publicatiedatum: 05 juli 2023