Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BEGELEIDERS WERKEN OP HOOGTE

Door: Oscar Prins en Frits Adelmeyer


LO&Sport instructeurs in een Werken Op Hoogte rol, waarbij ASTRAC (Advanced Search Team Rope Acces) materiaal en technieken gebruikt worden. Een lastige zin, maar in het kort komt het er op neer dat wij mede verantwoordelijk zijn dat niemand van hoogte kan vallen. Maar hier later meer over.

Na een noodkreet vanuit st. Maarten richting Nederland kregen wij, Oscar en Frits, de vraag of we op zeer korte termijn bereid waren te vertrekken naar het getroffen gebied. Omdat wij naast vakidioot en correct militair ook nog beschikken over idealen, kostte het slechts vijf minuten om een positieve beslissing te geven. Een dag later wisten we dat we gingen en begon de reis.

Na een hartelijk welkom door de bataljons- en compagniesleiding, werd het duidelijk dat we hard nodig waren en vrijwel direct aan de slag konden. Wel waren we een beetje in shock omdat bleek dat de slaapzak en drie-eenheid niet nodig waren. Daarentegen werden we op een riante, gekoelde hotelkamer met uitzicht op zee gelegd. Veerkrachtig als we zijn hebben we hier snel aan kunnen wennen, mede door de avonddip tijdens zonsondergang.


De volgende dag zaten we helemaal in het plaatje en hadden we de benodigde ASTRAC materialen ter beschikking. We zijn ingezet op de sundailschool, een project met een gedeeltelijk verdwenen dak. Met de materialen en onze technieken lukte het om hier een veilige werkomgeving te creëren.

Vanaf deze dag zijn we divers ingezet, van visafslag tot social house rebuilding projecten. Na een gewenningsperiode lukt het ons nu goed om na een snelle verkenning een veiligheidsplan te maken en uit te voeren. Hierna volgt een briefing waarbij we de genist uitleggen dat het heel belangrijk is om zich te houden aan de veiligheidsregels die gesteld worden door de ARBO. Wij vinden hierin twee zaken belangrijk, nl: Een veilige én werkbare situatie creëren. Vanuit dit gedachtegoed lukt het goed om samen te werken met de de eenheid. Zelf zijn we ook aanpakkers en geen stilzitters. Wij vinden het leuk en een uitdaging om mee te helpen aan genietaken. Zoals we zelf altijd tegen nieuw personeel vertellen, is het nu ook voor ons onder aan de ladder beginnen. Of te wel... veel sjouwen, helpen aangeven van materialen en vooral niet meedenken.

Voor ons is dit een heel mooi avontuur en zijn we blij dat we de Genie onder operationele omstandigheden mogen ondersteunen vanuit ons vakgebied. Een LO&Sport instructeur die operationeel ingezet wordt, is volgens ons nog niet zo heel vaak voorgekomen. Wij zijn benieuwd naar de ontwikkelingen die voortkomen uit deze ervaringen.

Naschrift Stafadjudant Fred Jansen: Ondertussen zijn er nog twee collega's ingevlogen (Philip en Freek).

Publicatiedatum: 25 oktober 2017

.