Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

STAMBOOM LO&SPORTOFFICIEREN

Door Joost de Jong

Al een geruime tijd bestaat er een Pa - Zeun relatie binnen de officieren van de LO&Sportorganisatie. Dit is een vorm van een coaching systeem voor de startende LO&Sportofficieren. De Pa geldt als coach voor de startende officier (Zeun). Logischerwijs is de Pa een meer ervaren LO&Sportofficier die zijn Zeun bijstaat als vraagbaak en adviseur.

Wanneer de aspirant LO&Sportofficier zijn opleidingstraject aan de KMA begint krijgt hij/zij een Pa toegewezen of hij/zij zoekt zelf een Pa. Dit dient een HBO-officier te zijn in de rang van kapitein binnen de LO&Sportorganisatie. Door de jaren heen zijn er hierdoor zogenaamde families ontstaan. De ene familie is groter dan de andere. Net als in het dagelijks leven is de ene familie ook hechter dan de andere. Zo zijn er families die twee keer per jaar een bijeenkomst organiseren om informeel met elkaar over het vak te discussiëren onder het genot van een hapje en een drankje.

De ontstane families waren niet geborgd in een document. Het was niet goed zichtbaar wie bij wie hoorde en zodoende is er een Stamboom LO&Sportofficieren ontworpen.

Om het geheel een beetje cachet te geven, is er een avond georganiseerd waarbij de Stamboom LO&Sportofficieren onthult werd. Deze Stamboom is prachtig vormgegeven door Pim van den Nouwelant. De eer was aan de dienstvak oudste C-LO&Sportorganisatie  Jeroen Velders en de stam-oudste Wim Roest. Na de onthulling volgden twee korte toespraken en een toast. 

Pa-Zeun foto 3
Pa-Zeun foto 2
Pa-Zeun foto 4a


Het geheel werd voortgezet in de stad Amersfoort, waar de families apart van elkaar een hapje zijn gaan eten. Na het eten werd er een CP ingericht waar alle families weer bij elkaar kwamen om de geslaagde avond met een borrel af te sluiten.

Publicatiedatum: 29 juli 2019