Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET SPENCER PATTIWAEL VAN WESTERLOO
DE MLV TIJGER VAN ASSEN

Door: Paul Lindeboom

Wat voor een sportieve jongeman was jij in je jeugd en wat voor type militair was je in je beginjaren?
Spencer: “Vanaf mijn zesde tot mijn zeventiende jaar (voor dat ik werd opgeroepen voor de dienstplicht) heb ik aan Taekwondo gedaan. Dat heb ik afgesloten met de eerste Dan.
Ik ben op mijn 15e begonnen met hardlopen en toen ik militair werd, ben ik dat gaan intensiveren. Dat kon wel eens handig zijn, dacht ik. Op de KMS heb ik een racefiets aangeschaft en ben ik 1/4 triathlons gaan doen. Eerst recreatief (ook binnen defensie) maar daarna met een licentie bij de NTB (Nederlandse Triathlon Bond). Uiteraard passeerden militaire sporten de revue, zoals het Parcours Militair (in verschillende eenheidsteams deelgenomen aan de KL competitie) en het welbekende landelijk afleggen van de ZMV (Zware Militaire Vaardigheid).
In 2002 ben ik voor het eerst met Defensie naar de sneeuw geweest (GVA met 13 Infbat lmbl Rspb in Tignes) en in 2003 de opleiding MSA (Militairischen Schi Ausbilder) in Mittenwald gedaan. Een prachtige opleiding, verzorgd door onze Duitse collega’s. Toen was het met mij gebeurd, want vanaf 2005 tot 2007 (privé in mijn vrije tijd) de opleiding bij de NSKIV (Nederlandse Ski Vereniging) gedaan tot ski leraar A. Ik was ook al vanaf 2005 werkzaam op de Indoorski baan in Assen. Verder rij ik op de racfiets bij de NWVG (Noordelijke Wielervereniging Groningen) in clubverband in binnen en buitenland. Toertochten en cyclosportieve wedstrijden zijn mijn favoriete bezigheden alsmede de trainingsrondes op de zondagochtend
.”

Spencer tijdens zijn deelname aan de Maratona des Dolomites (cyclo in Italië)


Wat kun je je nog herinneren van je allereerste MLV-afname?
Spencer: “Mijn eerste MLV afname was ook in Assen op de Johan Willem Friso kazerne op 3 juni 1986. De eenheid was het 43e Painfbat (Chassé) tijdens mijn eerste functie als dienstplichtig militair. Iedereen was goed in conditie, want we hadden net de Algemene Militaire Opleiding (AMO) afgerond en die gingen we afsluiten met het afleggen van de MLV. Wat mij opviel was dat iedereen mee deed: van kapitein tot soldaat, van pantserinfanterist tot de administrateur!! We werden met de hele compagnie afgemarcheerd naar de sport. Het weer was prima en toen dacht ik dat het er gewoon bij hoorde. De resultaten:

- 1000 meter:  4.10
- 5000 meter: 19.50
- 100 meter:   14.9
- verspringen: 4.20m
- hgr werpen: 34 ptn
- touwklimmen: 7.50m

Op welk moment begon het neerzetten van een bepaald ‘aantal keren MLV behaald’ een doel te worden? Of vond je het gewoon leuk om elk jaar de MLV te doen?
Spencer: “In het begin van mijn loopbaan dacht ik dat het afleggen verplicht was. Na mijn periode op de KMS begon ik met het om de zes maanden afleggen van de MLV. In de eerste instantie omdat ik het leuk vond en in de tweede instantie om te kijken of het nog steeds ging lukken in een ‘acceptabele tijd’. Acceptabel is dan voor mij de ‘A’ eis (de zgn. ‘jonge goden’ eis ). De gehele eis achter elkaar uitvoeren is in 2003 ontstaan, de zgn. ‘flits’ MLV (soms met zwemmen maar de laatste jaren zonder de zwem eis).”

Je bent inmiddels wat ouder. Hoe ben je voor je laatste paar afnamen toch dermate militair fit gebleven dat je de MLV ook op hogere leeftijd nog positief kon afsluiten?
Spencer: “Het klinkt als een cliché maar blijven trainen is het ‘geheim’. Niet alleen de specifiek militaire onderwerpen trainen maar ook andere sporten zijn voor mij het ‘geheim’ van fit blijven.”

De veertigste afname>> wat kun je je hier nog van herinneren?
Spencer: “De veertigste afname was in oktober, net nadat ik in augustus 50 jaar was geworden. De afname-instructeur was Rick Siemonsma en ik heb het gedaan op mijn basisconditie. Ik moet wel zeggen dat ik in deze periode(s) van het jaar meer op de racefiets zit en dat heb ik gemerkt. De filosofie van minimaal 1 keer per week hardlopen tijdens het fietsseizoen valt toch wat tegen en dat merkte ik tijdens de afname wel. De speciale uitreiking op het school appél was voor mij een totale verrassing!! Meestal ben ik wel ‘scherp’ en heb ik dingen wel door maar deze keer niet. Prachtig gedaan door een ieder van de sportgroep JWF Assen en de KMS School Noord.

De resultaten (ook afgelegd in deze volgorde):

·        1000 meter:                         4.02
·        
Handgranaat werpen:          30 m
·        
Touwklimmen:                       7.50
·        
Catcrawl:                              23 m
·        
Hindernisbaan:                     3.58
·        
5000 meter:                         22.36

Totale tijd van de afname was: 1 uur 15 min.

 

Hierbij nog wat gegevens:

10e X

Locatie: Steenwijk (Johan van der Kornput kazerne)    

Eenheid: 45 Painfbat     Datum: 26 juni 1991

·        1000 meter:             3.40
·        
5000 meter:             21.30
·        
100 meter:               13.9
·        
Verspringen:             4.50 m
·        
Hgr werpen:             35 m
·        
Touwklimmen:          10 m

 

 

20e X

Locatie: Assen (Johan Willem Friso kazerne)

Eenheid: 13 Infbat RSPB       Datum: 11 juni 2003

·        1000 meter:             3.56
·        
5000 meter:             20.15
·        
100 meter:               14.93
·        
Verspringen:             4.10 m
·        
Hgr werpen:             30 m
·        
Touwklimmen:          10 m


30e X

Locatie: Assen (Johan Willem Friso kazerne)

Eenheid: DCWS       Datum: 4 mei 2012

·        1000 meter:                          4.04
·        
Handgranaat werpen:           30 m
·        
Touwklimmen:                        7.50
·        
Catcrawl:                               23 m
·        
Hindernisbaan:                      3.31
·        
5000 meter:                          20.04

Publicatiedatum: 05 november 2017