Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET EEN NIEUWE LEEFSTIJLCOACH:
MARTIJN KRABSHUIS

Door Paul Lindeboom

Vanaf begin 2020 stromen er 17 nieuwe Leefstijlcoaches binnen bij de LO&Sportorganisatie. Een pilotproject van drie jaar in samenwerking met DGI, die mogelijk later vaste voet aan grond krijgt binnen de Landmacht.
De redactie van Fitforaction.nl nodigde het enige bekende gezicht uit om meer informatie over dit nieuwe fenomeen op te vragen: Martijn Krabshuis, tot eind januari Hoofdinstructeur bij de LO&Sportgroep Oranjekazerne, met een bijzondere stationering op Kamp Holterhoek.

Je bent al flink wat jaren een zeer enthousiast sportinstructeur en dan komt er toch een moment dat je besluit een andere weg in te slaan. Hoe is dat proces verlopen? Hoe lastig wordt de keus om het vak van sportinstructeur vaarwel te gaan zeggen?
“Zoals je al aan geeft, ben ik een flink aantal jaren sportinstructeur geweest. Om precies te zijn 18,5 jaar. Toen ik besloten had om militair sportinstructeur te worden, had ik met mijzelf de afspraak om mijn contract voor 4 jaar uit te dienen en met die bagage weer verder te kijken in de burgermaatschappij. Dit is toch anders gelopen. Het ‘werk’ beviel mij zo goed en ik kon mij binnen de LO&Sportorganisatie verder ontwikkelen als Vakman, Leider en Instructeur en ook als mens heeft het mij veel gebracht. Als je je hobby kan uitvoeren en ook nog eens betaald krijgt, mag je volgens mij niet klagen 😊

En toch heb ik nu de keuze gemaakt om mijn militaire (sport) pak uit te trekken…..Het lesgeven en het coachen van mensen heeft mij altijd het meest geïnteresseerd en hier haalde ik de meeste voldoening uit.

Naarmate ik ouder werd, stelde ik mij steeds vaker de vraag: hoe komt het nu dat ik altijd de zelfde mensen zie in de sport lessen…? De jonge gasten komen wel of worden gestuurd…maar de personen die het (misschien) hard nodig hebben mis ik, terwijl daar veel winst valt te halen. Ik durf rustig van mijzelf te zeggen dat ik geen drill instructeur ben en ik respecteer een ieder zijn getraindheid. Wat houdt de militair dan tegen? Dat was de vraag die ik mij zelf stelde.
Door het persoons gebonden budget ben ik gaan nadenken hoe ik, met deze kans, antwoord op mijn vraag kon krijgen.

Ik heb mij verdiept in verschillende opleidingen en deze voorgelegd aan de loopbaanbegeleider. Al snel kwam ik erachter dat een 4-jarige HBO studie niet voor mij was weggelegd en kreeg ik het advies om eens contact op te nemen met onze oude staf adjudant Jan Joosen, die net klaar was met de opleiding Leefstijlcoach.
Deze opleiding kon weleens antwoorden geven op mijn vraag!

Waarom maken mensen bepaalde keuzes en hoe kan ik helpen dat personeel van de Koninklijke Landmacht zowel fysiek als mentaal gezond is en gezond blijft? Zowel op het werk als privé. Vlak nadat ik begonnen was met de opleiding Leefstijlcoach hoorde ik in de wandelgangen dat men op elke sportgroep een Leefstijlcoach zou gaan plaatsen.
En nu 2 jaar later ben ik 1 van de 18 leefstijlcoaches…en burger (nu 3dagen) Het voelt nog niet anders, voor mijn gevoel ben ik nog steeds lid van de LO&Sport familie.”

Wat was in al die jaren je mooiste ervaring als sportinstructeur?
“Ik merk dat ik het lastig vind om op deze vraag antwoord te geven want ik heb er zoveel. Mijn mooiste ervaring/tijd was de periode 2005-2010 in Garderen. Een geweldige mooie groep die dag en nacht voor elkaar klaar stond en op hoog niveau de klant bediende. Geen portfolio’s, reflecties of profileren voor eigen gewin. Nee,  samen meters maken met de sportgroep!
Mijn ‘uitzending’ naar Litouwen(EFP1) was 1 van mijn een persoonlijk hoogtepunten. Als eerste het gebied in waarbij pionieren het sleutelwoord was.”


Wat voor opleiding ben je gestart (en waar) en hoe ziet die er op hoofdlijnen uit? Wat was je meest bijzondere vak?
“Ik heb gekozen voor de opleiding post-HBO Leefstijlcoach aan de Academie voor leefstijl en gezondheid (AVLEG) te Ede.

Deze opleiding duurt 1,5 jaar en er zijn in totaal 16 contact momenten en daarnaast 8-10 uur per week zelfstudie middels E-learning en literatuurstudie.
De opleiding is opgedeeld in drie modules.
1
Coach jezelf en de ander. Dit omvat de grondbeginselen van coaching en basiskennis over bewegen, voeding en gedrag.
2
Coach de ander. Dit omvat naast verdere coaching competenties ook leefstijl gerelateerde ziekten, zoals diabetes 2, hart en vaatziekten, verslaving en psychodiagnostiek. 
Module 3 is Coach de groep. Deze module gaat over het ontwikkelen van workshops rond leefstijlthema’s.

Met mijn achtergrond heb ik best wel wat basis kennis in huis maar voor voeding moet ik toch wat vaker de boeken in duiken.”

Hoe heb je je voorbereid op je sollicitatiegesprek voor LSC? Hoe verliep het gesprek? Wat denk je dat (in het gesprek) de doorslag gegeven heeft voor het positieve besluit?
“Martijn en solliciteren is geen goed huwelijk, voor de commissie verschijnen en jezelf verkopen vind ik lastig, maar ook hier geldt: de kracht zit hem in de herhaling!! Hahaha.

Vanuit DGI kwamen duidelijke richtlijnen waar het gesprek over zou gaan en ik moest o.a. een pitch voorbereiden van 5 min. Ik had drie 1-op-1 gesprekken van 15 min met: LKOL Velders (C-LO&Sport), LKOL De Boer (coördinator kernteam duurzaam gezond inzetbaar) en Dhr van Rhoon, senior adviseur P&O.

Waar ik bang voor was, een spervuur van vragen, bleef uit. De rode draad was eigenlijk: waarom wil je de overstap maken en wat heb je te bieden?
Mede door mijn persoonseigenschappen en de nodige kennis, pas ik denk ik goed in het team. Elke leefstijlcoach heeft zijn eigen kwaliteiten die elkaar versterken en waar wij van elkaar kunnen leren.

‘De leefstijlcoach’ staat nog in de kinderschoenen maar door samen te pionieren ben ik er van overtuigd dat dit een grote meerwaarde gaat worden voor de militairen en het burger personeel van de Koninklijke Landmacht.”


Wat denk je dat de meest waardevolle ervaring(en) is/zijn die je meeneemt naar je functie als LSC? Zie je de valkuil - om ook op de stoel van de sportinstructeur te gaan zitten – voordat je er in gaat vallen? Had je al ervaring als sportinstructeur op de locatie waar je de LSC-functie gaat uitoefenen? Hoe denk je dat je over 18,5 jaren als LSC terug gaat blikken?
“Mijn grootste valkuil is dat ik mensen wil adviseren. Ik heb jaar in jaar uit mensen geadviseerd en proberen te sturen op welk vlak dan ook. Nu als leefstijlcoach ga ik mij meer richten op coachen, wat vindt de coachee nu belangrijk? Gezond bewegen, gezonde voeding, mentale kracht of gezond slapen, de coachee heeft eigenaarschap. Dat neemt niet weg dat ik mijn kennis en ervaring niet mag gebruiken.

Mijn ervaring als militair is het meest waardevolle wat ik mee ga nemen als LSC. Ik spreek dezelfde taal, weet wat ze doen en ervaren, ik ken de (Sport)organisatie en ben bekend met de verschillende wapens en dienstvakken.

De afgelopen 2 jaar was ik werkzaam als Smi Krabshuis in Eibergen, nu kom ik terug in Eibergen als Dhr Krabshuis…nee hoor, gewoon Martijn!! Ook word ik de LSC in Munster, dit is voor mij een nieuwe locatie waar ik op ontdekking mag gaan. Twee locaties met 1 doel: bevorderen van de gezondheid!

 

Nu ik toch de mogelijkheid heb wil ik via deze weg nogmaals iedereen hartelijk danken voor de fijne tijd die ik heb gehad als militair sportinstructeur. Of dat nu de sport collega’s waren of de mannen en vrouwen die ik wekelijks mocht ‘afknijpen’!

Het gaat jullie goed en tot snel!!”

Publicatiedatum: 05 februari 2020