Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW PIETER VAN DER PEET

Door Paul Lindeboom

Vanaf 04 april 2022 staat Pieter ook aan het roer van de LO&Sportorganisatie Kl.

Na Luc van der Wee, Harry Kok, Jaap de Groot, Wil Maaswinkel, Peter Rommelse, Rob Zimmermann, Nico Spreij, Henk Stuut, Jan van den Dool en Jeroen Velders, gaat Pieter van der Peet op 04 april 2022 de elfde commandant van de LO&Sportorganisatie KL worden. Kleine bijzonderheid is dat Pieter de eerste is die zijn oorsprong bij de Luchtmacht had.

KLu, DOSCO en KL
De kans om eerder bij LO&Sport KL te komen, was er al wel. In 1995 werd hij nog gebeld door de KMAR - zij stonden op het punt om hem als dienstweigeraar thuis te komen ophalen -, want Pieter was niet opgekomen op het OCLO in Ossendrecht om te worden opgeleid als dienstplichtig LO&Sportinstructeur bij de Landmacht. In de administratieve burelen van defensie was er echter iets niet helemaal goed verwerkt. Pieter had geen regels overtreden maar was twee weken eerder al opgekomen op de KMA. (Hij was getipt door een vriend dat er een functie voor sportofficier vrijkwam: plv Cdt Sie LO&Sport KMA.)
De tweede kans was rond 1999, toen werd hij benaderd om C-LO&Sportgroep JWF te worden in Assen. De vrouw van Pieter komt uit Delfzijl dus interessant, maar zou dan nog steeds aangesteld worden als BBT (Beroeps Bepaalde Tijd). In Gilze-Rijen kon hij op dat moment beroeps (BOT) worden, dus voor de tweede keer niet naar de KL.

Pieter is dus geen onderofficier geweest, maar heeft als LO&Sportofficier op de KMA wel regelmatig voor de club moeten staan. De aspirant officieren zijn voor ons van een mooie doelgroep om les aan te geven. Daarnaast met de bevoegdheid van cordelet jaune en GVA-duikinstructeur is hij regelmatig mee geweest met mooie oefeningen in binnen- en buitenland.
Op de vraag waarom Pieter toch graag over wilde stappen naar de KL, antwoord hij: “Op een operationele base, zoals Gilze-Rijen, miste ik toch het fysieke aspect. Van de meeste KL-ers wordt fysiek en mentaal meer gevraagd. De LO&Sport-lessen worden bij de KL, voor mijn gevoel, dan ook veel belangrijker gevonden. Geen spijt van de start bij de KLu, hij heeft een aantal goede zaken vanuit dit OPCo meegenomen in het vervolg van zijn functioneren.
“Mijn latere functie op de Koninklijke Militaire School in Woensdrecht (Hoofd Lichamelijke Vorming en Sport) was wel fantastisch. Mooie club waarmee we, als we commercieel waren gegaan, goed gescoord en verdiend zouden kunnen hebben. Collega’s als Evert van Boven, Michel de Hoop, Twan Relou, Francois Visser en Marcelien Prins zaten daar toen.
Ik ben op Woensdrecht ook nog een half jaar Wnd Squadron commandant geweest (met leiding over o.a. brandweer, bewaking, luchtverkeersleiding MGD,het LO&Sportbureau), een erg interessante periode waar ik als kapitein ook veel geleerd heb. En toen kwam Rob Z. voor de overstap naar de KL”.

  • 1025560_472692509480422_107110498_o
  • 1040653_472691499480523_218331997_o
  • 10457436_647296842019987_1499503112955275432_o
  • 10872992_763713527044984_1899143204814126527_o
  • 1556394_572028159546856_188445780_o
  • Pieter profiel
  • Pieter actie

Pieter de Sportman
“Karate was mijn sport. Maar ik kwam uit Haarlem, dus ook honkbal. Maar dat vond ik te passief, het tactische deel vond ik wel heel leuk. Ik heb veel verschillende sporten beoefend: tennis, mountainbike, skiën, hardlopen, voetballen en schaatsen. Ik ben vooral allrounder, blink niet in 1 sport extreem uit, maar kan aardig meekomen en vind bijna alles leuk..
Karate heeft ervoor gezorgd dat ik meer ben gaan sporten. Het gaf ook een boost aan mijn zelfvertrouwen, en het respect gedeelte in de sport sprak mij ook erg aan. Wadokai was de stijl die ik beoefende en heeft wel verwantschap met aikido, dat paste wel bij mijn karakter (met de tegenstander mee bewegen en dan de aanval/het initiatief overnemen). Wellicht zien mensen dat laatste ook wel in mijn functioneren.
Ook wedstrijden gedaan, was er redelijk goed in, stond mijn mannetje. Bij die sportschool in Overveen heb ik ook veel les gegeven en heb daar veel geleerd tijdens mijn jaren op de ALO.”
In de Facebook fotoalbums van Pieter was de redactie de verbetenheid op de tennisfoto’s opgevallen. “Ja, ook die sport deed ik heel graag, maar ben pas op de KMA met tennis begonnen. Best goed niveau gehaald maar te laat begonnen. Dit geldt eigenlijk voor meerdere sporten, ben nu bijvoorbeeld aan het zeilen. Mijn nadeel is: ik vind alles leuk”.

Invictus Games
Pieter is een aantal jaar Chef d’Equipe geweest van de Nederlandse Invictus-ploeg en daarmee naar een aantal Invictus Games en Militaire Wereldkampioenschappen geweest. “De Invictus Games hebben veel indruk gemaakt en hebben mij voor een deel ook gevormd. De veerkracht die de mannen en vrouwen hebben, is fantastisch. Sport als middel om hen maatschappelijk weer te laten functioneren. Deze hele club aansturen – niet alleen het team maar ook fysio’s en trainers en begeleiders zoals Eric Hoek en André Wijnberger -, was heel indrukwekkend maar ook heel intensief. Ik was op dat moment ook C-Regio Zuid en dit was best een ‘druk bijbaantje’. Met name de eerste IG 2014 in Londen was het echt pionieren. Al in de eerste week had ik diverse kabinetten van de CDS, C-LAS en andere OPCo’s aan de lijn. Iedereen wilde zich roeren. Veel krachtenvelden.
Allermooist is dat je mensen ziet veranderen. Na tegenslag de draad weer oppakken, weer deelnemen aan het maatschappelijke leven. Bijzonder om te zien, heb regelmatig tijdens de Games met tranen in mijn ogen staan kijken. Heeft ook geholpen om te relativeren als er af en toe op het werk wat gezeurd werd. Waar heb je het dan over als je bijvoorbeeld ervaring hebt met iemand die beide benen kwijt is geraakt? En voor mijn functioneren als Chef d’Equipe heeft het ‘geholpen’ dat mijn eigen broer lichamelijk gehandicapt was. Ik wist daardoor misschien beter hoe ik met hen om moest gaan. Ik behandelde hen met respect maar verwachtte ook wel het e.e.a. van hen, geen aanpak met zijden handschoentjes."


Mooiste functie LO&Sport

In de beginperiode van Pieter hebben we al een aantal functies van Pieter benoemd. Bij de Landmacht heeft hij in ruim 16 jaar tijd ook al veel diverse functies vervuld, en ook een uitstapje naar het Land Warfare Centre. We vragen hem uiteraard ook naar zijn mooiste functie bij de KL. Daar moet hij diep over nadenken. “Ik vond alle functies ontzettend leuk, als ik echt moet kiezen is dat tussen die van H-sectie KMA of C-regio Z. De KMA hebben we al genoemd dus dan ga ik maar voor Regio Zuid. Vormde een prima tandem met Arjan Kreeft, mijn counterpart in het Noorden, die straks mijn Chef Staf wordt.
Mooiste was dat je na diverse staffuncties weer dichter op het primaire proces van de LO&Sportgroepen zit. Het is super mooi om de commandanten LO&Sportgroep te ondersteunen en coachen en om de kwaliteit in diverse processen binnen de regio te verbeteren.”

Uitzending
Missies en Pieter is niet het gelukkigste huwelijk, want een aantal malen is er een intensieve voorbereiding maar ging het vlak voor vertrek mis. “Ik ben wel in Kosovo geweest, een fantastische tijd gehad. Ook daar merk je dat je als sportofficier in een algemene functie heel veel kunt betekenen. Mooi om ook tijdens uitzending de horizon te verbreden.
Geen heftige ervaringen meegemaakt, wel bijzonder dat je met 24 nationaliteiten zit en daar nu nog vrienden en kennissen aan hebt overgehouden. Met sommige nog steeds contact. We zien elkaar nog steeds, vooral vriendschap opgebouwd met een bataljonscommandant uit Zweden. Toeval, hij is vijf dagen jonger dan ik.
De uitzending naar Irak twee jaar geleden ging niet door vanwege COVID. Een VN-missie naar Syrië daarna als Senior Liaison ging ook al niet door. Vooral die laatste missie was een hele interessante functie op de Golan hoogvlakte aan de Syrische zijde. Dat was echt een gave functie. Het thuisfront stond er, zoals tot nu toe altijd, ook volledig achter. Mooi om te zien dat zij mij altijd in dit soort zaken ondersteunen om stappen buiten de gebaande paden te nemen. Dat geeft mij de kans om mij verder te ontwikkelen als mens en als militair.”


Pieter voelt zich trots dat hij op 4 april van dit jaar het commando mag overnemen van de LO&Sportorganisatie. Een professionele organisatie met vele kwaliteiten. Hij heeft er enorm veel zin in.


Publicatiedatum: 14 maart 2022