Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
VAKOL 3.0 DOOR DE OGEN VAN ARON
Door: Maarten Groot

 

Baret uitreiking door C-11 LMB, Gen. Scheurs.


Op 1 februari 2021 kwam Aron Fiddelers uit de VTO LO&S de LO&Sportgroep GHK versterken. Om een goed beeld te krijgen van het werk van de Luchtmobiele brigade kunnen sportinstructeurs geplaatst bij de sportgroepen OK, JWF of GHK de Voortgezette Algemene Kader Opleiding Luchtmobiel (VAKOL) volgen. Eerder beschreven Lieske Dekkers, Youri Wintjens en Luke Kenter hun ervaringen uit de VAKOL al op fitforaction.nl. Onlangs heeft Oscar Prins nog een artikel geschreven over de ontwikkelingen van de huidige VAKOL. In dit artikel wordt beschreven hoe het is om de nieuwste VAKOL te ondergaan/beleven.


Aron, zou je jezelf verder willen introduceren?
Mijn naam is Aron Fiddelers, ik ben 24 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Milsbeek. In mijn jongere jaren heb ik altijd kempo en voetbal gedaan, maar de laatste tijd focus ik me meer op hardlopen, kickboksen en krachttraining. Ik heb voor een baan als militair sportinstructeur gekozen omdat er erg veel afwisseling in je werkzaamheden zit. Zo sta je het ene uur op de klimtoren en het andere uur in het veld terreinwerk te geven aan een heel peloton. Om dat dan altijd samen met collega’s te mogen doen, vind ik echt tof aan dit werk.

Zoals in de inleiding al beschreven, heb jij het afgelopen jaar de VAKOL afgerond. Hoe heb je je voorbereid op deze opleiding?
Ik heb me voornamelijk gefocust op het fundament, dus veel krachttraining en endurance trainingen. Zo’n 6 weken voordat de VAKOL van start ging, ben ik ongeveer 1x per week een groene sport gaan doen, zoals speedmarsen, hindernisbaan en verplaatsen op de horizontale en verticale touwen. Verder heb ik mijn collega’s die de VAKOL al gehaald hadden om informatie gevraagd en alle tips meegenomen in mijn voorbereidingen.

Hoe heb je de VAKOL trainingsperiode op de sportgroep ervaren en wat heeft het je opgeleverd?
De sportgroep houdt erg goed rekening met je als je in de VAKOL sport zit. Zo kun je 90% van de lessen bijwonen en even samen met de planner gaan zitten om alle VTV te volgen die normaliter gepland staan op de dinsdag en donderdag. De lessen van de VAKOL sport waren wel pittig, dus je ging daar goed aan de bak. Op een gegeven moment merk je aan je lichaam dat je steeds belastbaarder wordt en trainingen voor lange duur kan volhouden. Precies wat je nodig hebt voor de VAKOL!

Wat houdt de Falcon Take Off (FTO) in? En hoe heb jij die beleefd?
De Falcon Take Off duurt ongeveer 12 uur. Hierin wordt je getoetst op fysieke activiteiten en op militaire basisvaardigheden. Dit was een uitdagende dag waarin je alles laat zien waarvoor je in de VAKOL sport getraind hebt, maar dan allemaal achter elkaar. De VAKOL sport heeft mij gelukkig goed voorbereid op deze dag, wat heeft geholpen in belastbaarheid en waardoor ik de testen achter elkaar goed kon volhouden.

De VAKOL bestaat uit 8 thema weken, te weten ICAO, ADAPT, AWARENESS, COMMAND, PREVENT, LEADERSHIP, FOCUS en FEARLESS FALCON. Kun je aangeven wat deze thema weken inhouden en wat jou persoonlijk is bijgebleven van die week?
Ik zal inhoudelijk niet al te diep ingaan op de inhoud van de weken, want zoiets moet je écht zelf beleven en ervaren om erachter te komen. Ik merkte heel erg dat er binnen de VAKOL een stijgende lijn zit van belasting en wat ze van je verwachten als leidinggevende. De eerste 3 weken heb ik daarom ook als relatief rustig ervaren. Dit waren de weken ICAO, ADAPT en AWARENESS. Hierin hadden we de BHT, één veldweek en veel theorie lessen waarbij de basis gelegd werd voor het groene optreden. Natuurlijk zaten er ook in deze eerste 3 weken wat fysieke activiteiten, maar zelf vond ik dat zeker te doen.

Tactische afdaling in Limburg


Bij de daaropvolgende 5 weken gaat het gas er meer op. Tijdens deze veldweken ben je veel meer tactisch bezig, waarbij je alles toepast wat je geleerd hebt in die eerste 3 weken. Bij de COMMAND week opereer je vanuit een Forward Operating Base (FOB) in Oirschot. Vanuit hier ga je dus tactisch te werk en wordt je soms verrast door de sport.

Bevelsuitgifte met behulp van maquette


Ik denk dat de meeste collega’s die de VAKOL hebben gedaan, zich de Stuwwal mars nog wel kunnen herinneren. Hierbij moet je met vermoeidheid in de benen achter de instructeur aan over de steile heuvels rond Oosterbeek lopen. Daarna moet je nog met een 6 meter balk over de smalle paden door het bos, hopend dat het touw dat je vast hebt om de balk te tillen, naar voren wijst en niet naar achteren, wat duidt of je de groep helpt of tegenwerkt.  Dit zijn activiteiten die je de rest van je leven zult onthouden en waarbij je de mentale component doorzettingsvermogen pas echt leert kennen.

Stuwwal mars


In de week PREVENT dachten we een rustweek te hebben, omdat we de Stuwwal mars net achter de rug hadden en je lichaam inmiddels flink toegetakeld was. Toch werden we op een avond verrast met een nieuwe activiteit. Deze activiteit heb ik persoonlijk (fysiek) als het zwaarst ervaren, omdat deze erg kort op de Stuwwal mars zit en de hele nacht duurt. Wij draaiden de ‘’nieuwste’’ VAKOL, waardoor het programma ook nog totaal niet bekend was onder de cursisten. Dit bracht gedurende de opleiding verschillende verrassingen met zich mee.

De weken LEADERSHIP en FOCUS waren bij de meeste cursisten misschien mentaal wel de zwaarste. Als je er in de opleiding niet heel goed voor stond, dan waren dit de weken waarbij je jezelf moest bewijzen en je leiderschap moest laten zien tijdens verschillende tactische opdrachten. Deed je dat niet, dan kon het zomaar zijn dat het einde opleiding was. Vooral de omgeving bij LEADERSHIP, in het mooie Limburg, zorgde voor voldoende fysieke activiteit, zoals de oefening waarbij je als commandant een flink stuk 3e lijns moest verplaatsen met de RT9200 erbij. De week FOCUS was een “kazerne week”,  in deze week hadden we ook een mooi event waarbij je weer terug gaat naar je eigen militaire skills.

Leidinggeven aan een groep tijdens een speedmars


Tenslotte ga je naar de laatste week, oftewel de “FEARLESS FALCON”. In mijn lichting was het een week waarbij we erg veel gelopen hebben en tactische beurten hebben gehad. Uiteindelijk hebben we de week LEADERSHIP toch wel als een zwaardere week ervaren. Daarna is het aftellen tot de donderdag avond, waarbij je de laatste 25 kilometer gaat lopen en de volgende ochtend om 08.00 uur de poort binnen komt. Dit was nog een moment dat ik niet snel meer ga vergeten. Eindelijk de rode baret op mogen zetten, voelde enorm goed. Na 8 weken VAKOL sport, 8 weken VAKOL en een halve liter bier, ging ik met de coin tussen mijn tanden en een goed gevoel het weekend in.

Feest tijdens de baret uitreiking door C-11 LMB, Gen. Scheurs.


Uiteindelijk heb ik veel geleerd gedurende mijn periode in de VAKOL. Zo ben ik mijzelf beter gaan leren kennen als persoon in diverse situaties. Ook heb ik veel gehad aan het leiderschapscircumplex, aandacht cirkels en hoe een groepsproces gaat. Die eerste twee modellen kan ik ook goed toepassen in mijn werk als sportinstructeur. Ik denk dat voor iedere sportinstructeur de VAKOL zeker een aanrader is. Niet om een betere sportinstructeur te worden, maar vooral om er als een betere militair uit te komen.

 

Publicatiedatum: 03 oktober 2022