Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


AFSCHEID VAN RENE VAN STOKKEM

Door Jan van den Dool


Als iemand binnen de LO/S met Functioneel Leeftijds Ontslag gaat (FLO of pensioen), heb ik vooraf altijd een praatje met de pensionado. Je neemt de carrière nog eens door, kijkt naar hoogte- en dieptepunten en je bespreekt eventuele wensen bij het afscheid. Zo ook met Rene en hij had dat keurig voorbereid want zo is Rene: hij heeft zijn zaakjes altijd keurig voor elkaar. En ik kreeg dus een mooi lijstje met het overzicht van zijn carrière en alle plaatsingen. Op zich handig want soms is het wel eens diep graven, waar zat hij toen ook al weer of wanneer was dat.

TV-Gids
“We beginnen in 1979. Ook bij Rene bleek dat Defensie in het verleden een goede reclame-campagne had via de TV-gids. In de tijd van voor het internet en de gouden Loekie werden schijnbaar vele aspirant militairen via de TV-gids geworven. Ik heb de laatste jaren al meerdere LO/Sporters gehad die via een advertentie in de TV-gids bij Defensie waren gekomen en zo dus ook Rene.

En ze hadden bij Werving & Selectie hele verstandige mensen. Rene kreeg voorlichting over de verschillende onderdelen van de Landmacht, de wapens en dienstvakken. En Rene was toen al een sportief baasje en sportinstructeur leek hem wel wat. En wat zeiden nou die hele verstandige mensen: sport is alleen voor de uitblinkers en die selecteren we als je al vier jaar als onderofficier hebt gewerkt. En het bleek dat via de infanterie de kans toch wel het grootst was, dus Rene wilde naar de Infanterie en werd daar ook toegelaten.


Been en Kieft

De eerste jaren was je geplaatst bij het Opleidingscentrum Algemeen in Grave. In die tijd, de tijd van de dienstplicht, kwamen daar ook topsporters op die hun dienstplicht moesten vervullen en zo kwam je o.a. topvoetballers tegen uit die tijd, zoals Mario Been, Gerald Vanenburg en Wim Kieft.

Daarna was je PS bij 17 Painfbat, zoals je zelf zei ‘een heerlijke tijd’, nog geen last van verroosteren, arbeidstijdenwet, e.d. en gewoon lekker aan de bak met de kerels. 

De sport bleef echter roepen. Je wilde die echte uitblinker zijn en dat was je, want je werd aangenomen voor de opleiding tot Sportinstructeur. In 1986 de opleiding in Ossendrecht en vervolgens kwamen er plaatsingen in Ede, Venlo, Weert, Amersfoort op de sportgroep, Weert, Amersfoort op de LO/Sportschool, nog een keer Weert en in het laatste jaar een reizende functie waarmee je door het hele land croste. 

Droge humor
En dan hoor ik ook een aantal namen, waarvan er vele hier zijn, en ik zou kunnen vertellen met wie je op die plaatsen gewerkt hebt, maar dan zeg ik niet veel over de persoon Rene. En je wilt graag wat anekdotes vertellen die de persoon kenschetsen.

Ik heb wel een indruk maar aangezien ik nooit direct met jou gewerkt heb, heb ik ook nog wat navraag gedaan. En als ik het anderen vraag, dan zeggen ze: ja Rene, da’s een fijn mens, daar kun je goed mee samenwerken, daar kun je mee lachen, die heeft mooie droge humor. Maar droge humor, daar kan ik geen voorbeeld van geven, daar moet je bij zijn.

Dus nog even verder zoeken. Ik heb wat anekdotes gekregen, maar die komen uit de tweede hand en ik ben dus niet aansprakelijk voor de juistheid van de feiten.

Hekel aan mopperen
In zo’n gesprek met de jubilaris vraag ik ook altijd wat de mooiste periode was en wat de minste periode was. De minste periode had je niet. “Ik wilde heel graag naar de LO/Sportorganisatie, ik heb nooit spijt gehad en ik vind het een fantastische organisatie. Ik snap het niet als mensen, ook eigen personeel daar soms op zit te mopperen.”
Zou een mooie afsluiting zijn van dit verhaal maar we gaan nog even door.  

De mooiste periode vond je de LO/Sportschool waar je veel collega’s hebt mogen opleiden, veel hebt gereisd en heerlijk aan het werk bent geweest met het klimmen. En dat klimmen is natuurlijk een rode draad in jouw carrière.

Betaling in natura
Je hebt ook je eigen outdoorbedrijf SO. En daar kwam een aardige anekdote. Op een bepaald moment had je een mooi project gedraaid en na afloop werden alle instructeurs betaald maar jij was er niet bij. De collega’s vragen er naar of jij niet betaald moest worden? Na enig aandringen kwam er uit dat jij je in natura zou laten betalen……… Nou was het gelukkig een bedrijf in kinderartikelen en het hoge woord kwam er uit, jij werd opa en je wilde wat dingen voor jullie eerste kleinkind aanschaffen……en de LO/Sportgroep wist dat je voortaan Opa Rene zou zijn.
 

Rouge
Je was ook 1 van de eerste Cordelet Rouges en je bent, en dat is uniek, tot aan je FLO actief gebleven als Kliminstructeur. Je collega-kliminstructeurs hebben daar afgelopen jaar terecht nog bij stilgestaan tijdens de laatste legalisatie. Het is ook een teken van een goede fysieke gesteldheid want het klimmen vraagt wel het e.e.a. en je gaat het denk ik ook gebruiken in de toekomst bij je eigen bedrijf of Nijssen Spoorenberg.

Het klimmen heeft je ook nog een tijdelijke bevordering opgeleverd. Je bent tijdelijk kapitein geweest, weliswaar van de boot onder de pendule in Siedlinghausen, maar kapitein is kapitein. 

Alaaf
En wie ik ook spreek: Rene is een gezelligheidsmens: tijdens de oefeningen ‘s avonds nog even wat drinken of met de sportgroep een uitje. En ik begrijp dat dat met de familie ook zo is, zeker met de carnaval. Ik heb begrepen dat het een sport is om met je carnavalsclub in het nieuws te komen. Je hebt zelf aangegeven dat je nog geregeld met je broers Venray in gaat en ik heb ook gehoord dat je met je broers optreedt in Venray.

Ik maak me er dan ook geen zorgen om dat je achter de geraniums terecht komt. Je blijft aan het werk, je krijgt nog meer tijd voor de familie en je hebt natuurlijk ook het golfen nog, ook daar kun je heel wat uurtjes mee doorbrengen.

Als LO/Sportorganisatie gaan we een heel fijn mens kwijtraken. Een rustige man, met een droge humor en een prima werkinstelling. Als voorbeeld nog de laatste functie, na het sluiten van de KMS in Weert, waarmee je in je laatste jaar het Bureau Ondersteuning heel veel werk uit handen hebt genomen. We zullen je inzet gaan missen maar ik hoop je gezelligheid niet. Je hebt ongetwijfeld je contacten met een aantal collega’s en ik hoop je af en toe nog te zien bij een receptie of de Dienstvakdag.”