Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

NIEUWE SPORTOFFICIEREN IN DE MAAK!

Door René van Berlo
De 4 'leerlinge' op de Bernhardkazerne in Amersfoort

Van eind augustus tot begin februari 2021 hebben drie toekomstig sportofficieren de 21-weekse KMA opleiding gevolgd met een afsluitende bevordering tot Vaandrig op vrijdag 5 februari jongstleden: Vdg Samuel van Beelen, Vdg Rinaldo Strijbos en Vdg René van Berlo.
Op maandag 8 februari 2021 zijn zij gestart met de Vak Technische Opleiding (VTO) voor Sportofficieren. Op de foto staat ook Tlt Tommy Biemans. Hij is op dit moment al werkzaam als Hoofd Sport op Vliegbasis Leeuwarden.

De VTO Off LO&S is een nieuwe, 18-weekse opleiding, waarin gewerkt wordt met 7 BPS-en met bijbehorende leertaken. Iedere VTO leerling heeft een PLM-er (Praktijkleermeester), die hem begeleidt bij en met de opdrachten. Deze PLM-ers zijn ervaren Commandanten Sportgroep.
Iedere week bestaat uit twee “terugkomdagen” in Amersfoort en verder is de leerling vrij om zijn leertaken af te ronden door bezoeken aan sportgroepen, de staf en uiteraard zijn toekomstige werkplek; Voor Rinaldo wordt dit op de Oranjekazerne (OK) als Plv-C, Samuel wordt C in Assen en René wordt C in Vredepeel. De opleiding wordt verzorgd door cursusleider Elnt Anthony de Miranda, Aooi Ruud Lenferink en Aooi Mark Reijers.
Op vrijdag 11 juni 2021 zal bij het succesvol doorlopen van de opleiding de bevordering tot Tlnt plaats vinden.

Graag willen zij zich hier (opnieuw) aan jullie voorstellen:

Rinaldo Strijbos

Mijn naam is Rinaldo Strijbos en ik ben inmiddels 31 jaartjes jong. Ik woon in het Limburgse Meijel met mijn vrouw Irma. Ik doe graag aan iedere vorm van sport, maar het liefst beoefen ik crossfit, tennis, hardlopen en mountainbiken. Daarnaast hou ik enorm veel van een wijntje met een lekker kaasplankje, maar ook van het lezen van een goed boek. Ik heb de mogelijkheid gekregen om, tijdens mijn functie als instructeur binnen de verkenning, de deeltijdopleiding ALO te mogen volgen op de HAN. Sport en bewegen bleek in deze tijd echt een passie van mij te worden.

Na 11 jaar als onderofficier te hebben gewerkt, heb ik de stap richting de KMA gezet om als sportofficier werkzaam te zijn. De KMA inmiddels afgerond, een bijzonder vreemde tijd is het door COVID-19 daar geweest. Een tijd die zich normaal kenmerkt door: het kasteel van Breda, het samen zijn en het netwerken op en buiten het kasteel. Dit hebben wij helaas niet zo mogen ervaren. Thuis studeren en werken was de orde van de dag. Desalniettemin heb ik mijn rugzakje toch met kennis weten te vullen.

Inmiddels zijn we gestart aan de VTO LO&S waar ik vol enthousiasme aan gestart ben. Vakinhoudelijke zaken alsook de LO&S-cultuur wil ik leren maar ook beleven. Kennis van de structuur en de bedrijfsvoering wil ik daarnaast ook veel aandacht aan schenken. Mijn achtergrond binnen parate eenheden, waaronder 42BVE, zie ik als meerwaarde binnen het dienstvak, waarbij ik mijn ervaring kan en zal meenemen binnen het mooie dienstvak LO&S.

Tot snel,

Sportgroet Rinaldo.

Tommy Biemans

Mijn naam is Tommy Biemans, de jongste van het stel met 25 jaar en woonachtig in Breda. Mijn sport is Crossfit, normaal gezien ben ik actief bezig met wedstrijden en coachen. Nu train ik vooral veel vanuit mijn ‘’homegym’’. Het mooie van deze sport is dat je jezelf ontwikkelt in meerdere aspecten van sport en er altijd iets is om aan te werken en beter in te worden.

Voor een aantal zal ik geen onbekend gezicht zijn. Ik ben in 2017 bij defensie gestart als burgersportinstructeur vanuit de KL op de KMA. Dit was een hele mooie tijd en dit heb ik met plezier gedaan tot 2019. Na een brede oriëntatie binnen de sport en de andere krijgsmachtsdelen ben ik bij de KLU uitgekomen. Hier kreeg ik de kans om officier te worden en deze heb ik meteen aangegrepen. Ondertussen heb ik ongeveer een jaar meegedraaid als project officier bij de Sectie Militaire Sport CLSK en ben ik sinds een aantal maanden op functie als Hoofd Sport in Leeuwarden.

Tijdens de KMA opleiding heb ik uitgesproken graag de VTO OFF LO&Sport bij de KL te willen volgen. Ik kwam er al snel achter dat er nog wat vaktechnische kennis ontbrak tijdens de opleiding. Deze vaktechnische kennis wilde ik graag nog ontwikkelen tijdens mijn startfunctie als commandant sportgroep. Ondertussen zijn we een aantal weken geleden gestart en de meerwaarde van deze opleiding komt nu al tot zijn recht en ik kijk uit naar de rest van de opleiding.

Met sportieve groet,

Samuel van Beelen

Voor veel collega’s een bekend gezicht, maar ik zal me toch even voorstellen. Ik ben Samuel van Beelen, 34 jaar en ik woon met mijn vrouw Ilona en kinderen Dave en Roos in Amersfoort. Zoals de meeste sportcollega’s heb ik veel te veel hobby’s en vind ik elk spelletje en elke sport leuk, helaas ben ik de afgelopen tijd door opleiding en coronamaatregelen beperkt tot hardlopen, fietsen en krachttraining thuis. Als alles weer ‘normaal’ is, ga ik weer basketballen, zwemmen en andere activiteiten doen die nu niet kunnen. Dan ga ik ook graag weer dagjes op stap met het gezin en wat drinken met vrienden.

Mijn militaire loopbaan is begonnen als luchtmobiele infanterist in 2005, waar ik goed kennis heb kunnen maken met het parate leven en twee keer op uitzending ben geweest naar Afghanistan. In 2014 heb ik de deeltijdopleiding ALO voltooid na drie mooie jaren als korporaal op de LO&Sportgroep OK. Vervolgens ben ik sportinstructeur geworden en heb ik functies op de LO&Sportgroep BHK en GMK vervuld, een leerzame periode met ook weer veel hoogtepunten. Nu ben ik na een door corona weinig enerverende periode op de KMA gestart met de VTO officier LO&Sport, fijn dat ik me nu eindelijk kan richten op mijn toekomstige functie. Na een periode als infanterist, verkenner en daarna sportinstructeur kijk ik uit naar mijn nieuwe avontuur als officier bij de LO&Sportorganisatie.

Ik hoop jullie snel weer te ontmoeten in het land!

René van Berlo

Dan als laatste de oudste van de vier. Mijn naam is René van Berlo, 47 jaar en woonachtig in Geldrop met mijn zoon Stan van 13, mijn dochter Kim van 15 en mijn twee honden (Viszla’s) in co-ouderschap.

Mijn hobby’s zijn hardlopen, mountainbiken, wielrennen, adventure races, survival/obstacle runs, sportklimmen, duiken, motorrijden, klussen, mijn Defender en binnenkort wordt paragliden daar nog aan toegevoegd.

In 1994 opgekomen op het OCLO na de HAVO en CIOS Sittard en geplaatst op het PIROC, in 1997 de Commando-opleiding gedaan en aansluitend een hele tijd met veel plezier gewerkt in Roosendaal. In 2004 de Sporthogeschool afgerond en na een plaatsing op Sportgroep RvS besloten om nog niet te gaan solliciteren voor Officier, maar in 2007 het onderwijs in te gaan en te blijven lesgeven (ik vond het lesgeven nog veel te leuk en ik wilde toch iets gaan doen met mijn ALO diploma).

Bij Summa College in Eindhoven heb ik vervolgens gewerkt als sportdocent met uitvallers uit het VMBO, de VeVa opleiding en als outdoor docent. Daarnaast veel nevenfuncties gehad als planner, onderwijsontwikkelaar, mentor, assessor, examenleider, coördinator, OR lid, etc. Daarnaast heb ik van 2008 tot 2017 gewerkt voor 30 Natres Bataljon als Sgt1 en Smi sportinstructeur/coördinator van Zuid-Nederland. Ook ben ik nog een aantal jaren trainer/coach van de CIOR ploeg geweest.

In april 2019 ben ik weer terug (en thuis) gekomen bij de LO&Sportorganisatie met de wens om aangenomen te worden op de KMA en te starten als LO&Sportofficier.

Gelukkig werd ik aangenomen, waardoor het carrière pad in mijn ogen nu echt ideaal is geworden! Tot de start van de KMA opleiding werd ik geplaatst als Sgt1 op Sportgroep EvN. Als kers op de taart heb ik als vaste sportinstructeur nog één laatste keer de VO en ECO mogen geven. Het draaien van de mooiste opleiding van Nederland voelde echt als een kroon op mijn lesgeef carrière.

Ik ben nu wel klaar om te gaan beginnen als C-Sportgroep. Ik kijk er naar uit om te gaan werken met enthousiaste vakcollega’s en ik hoop dat ik met mijn opgedane kennis, ervaring en inzichten veel kan gaan betekenen voor de LO&Sportorganisatie in mijn rol als C-LO&Sportgroep.

Tot snel,

Groeten René

Publicatiedatum: 28 februari 2021