Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

IN MEMORIAM FOKKO POLMAN

Door Wil Maaswinkel (voorwoord), Jan Kasper en Jaap ter Haar


Kap b.d. Jaap ter Haar maakte de redactie attent op het overlijden van Fokko Polman. Fokko overleed op 5 februari 2020. hij bereikte de respectabele leeftijd van 94 jaar. Veel oudgedienden kennen Fokko Polman.

Fokko werd als militair ingezet in Nederlands-Indië (1946-1948). Vocht in Korea van 1950-1951. Aan Fokko Polman werd de"Bronze Star Medal" letter V toegekend. Die onderscheiding kreeg hij voor zijn inzet bij de slag om een bergrug (31 mei 1951) in de Koreaanse oorlog. Nadat manschappen van van het Nederlanse Bataljon in de nacht door (in een omsingeling geraakte) uitbrekende Chinezen in hun stellingen waren overlopen, kreeg de C-cie (waar Fokko deel van uitmaakte) de opdracht de tegenaanval te doen. Als mitrailleurschutter in de frontlinie onderscheidde Fokko zich door moedig gedrag. De bergrug werd heroverd.

Na terugkeer deed Fokko de verkorte KMS opleiding voor Korea-gangers. Fokko had, voor hij naar Indië ging, kort op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam gestudeerd. In 1956 kreeg Fokko voor elkaar wat hij al lang wilde. Hij volgde op de SMLO de opleiding tot Militair LO&Sportinstructeur en werd aansluitend als (uitblinkende) cursist geplaatst als Instructeur op de SMLO. Hij gaf tot 1975 lessen in Ongewapend Vechten, Hindernisbaan en spel. Toen de SMLO in 1975 werd verplaatst naar Ossendrecht werd Fokko als C-LO&Sportgroep geplaatst op de Kornputkazerne in Steenwijk. In 1980 verliet hij de Koninklijke Landmacht.

We wensen familie en vrienden van Fokko sterkte.

Naast zijn Militaire loopbaan was Fokko een drijvende kracht (Ere Lid) van voetbalbalvereniging Fit Boys in Beilen, waar hij in 1958 als speler begon. Onze (oud-) collega Jan Kasper was eerst leerling, daarna collega van Fokko en (net als Jaap ter Haar, red.) ook nog speler bij Fit Boys in het elftal van Fokko.

Herinneringen van Jan Kasper

"Fokko was een man van weinig woorden maar bijzonder goed en bevlogen in zijn vak.
Heel gewoon maar toch heel bijzonder. Een docent, instructeur en trainer met een strakke discipline. Ik heb veel geleerd van deze collega. Een collega die honderden niet vooropgeleiden,afgestudeerde gymnastiekleraren en beroepscollega`s mede heeft ingewijd in het mooie vak van LO&Sportinstructeur bij de KL, Rijkspolitie en Douane.

Een hele gewone collega maar toch heel bijzonder.
Herinneringen vervagen. Maar als mijn gedachten terug gaan naar momenten die bepalend zijn geweest voor de verdere loopbaan van velen in de sport, komen veel herinneringen terug. Centraal staan dan Hooghalen en Beilen waar Fokko een onderdeel van was. Een altijd rustige collega die altijd zichzelf was. Heel gewoon maar toch heel bijzonder. Een oud collega is heengegaan.
Familie en alle bekenden van Fokko veel sterkte."

Bijdrage Jaap ter Haar

Jaap stuurde (via zijn kleinzoon!) een bijdrage met daarin een link naar een interview dat de redactie van FIT Boys met erelid Fokko hield. Daarin staat deze hyperlink naar een handgeschreven brief van Fokko over zijn herinneringen aan de Slag in N-Korea. Onverschrokken kerel, die Fokko: "Er kwamen nog meer vijanden tevoorschijn, die we vooruit dreven. Korte vuurstoten van 2 a 3 patronen, magazijn leeg, eruit laten vallen en een nieuwe plaatsen, gaat snel. De vijand schoot al terugtrekkend op ons en wierp met handgranaten. Ik merkte eigenlijk niets, mijn barhelper raakte gewond.."

Publicatiedatum: 12 februari 2020