Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VOORSTELLEN: MAARTEN GROOT
LO&SPORTOFFICIER IN OPLEIDING

Door Paul Lindeboom

De VTO NLDA bestond in 2018, net als in 2017 met Koen Kusters en Tom van Zundert, wederom uit een lichting officieren die hun werkervaring niet opdeden in de LO&Sportorganisatie. Het belang om Maarten Groot, die samen met Roy van der Hammen op vrijdag 14 december beëidigd zal worden, aan jullie voor te stellen is dan ook van extra waarde. 

Hoe zag je sportieve (jeugd)carrière er uit totdat je militaire loopbaan begon?

Op mijn 5e ben ik begonnen met judo en dit heb ik tot mijn 16e gedaan. Op mijn 16e ben ik gestart met karate en dit heb ik gedaan tot ik in 2005 in dienst ging bij het Korps Mariniers. Tijdens mijn diensttijd ben ik begonnen met survivalruns en heb in 2008 meegedaan met het Nederlands Militair team onder leiding van Niek van Gils. In 2009 ben ik begonnen aan de ALO. Tijdens mijn studie heb ik een aantal keer de marathon van Rotterdam en twee ultra marathons gelopen. Een paar jaar geleden ben ik begonnen met crossfit en boulderen en dat doe ik tot op heden nog.

Welk moment/gebeurtenis/wedstrijd uit die sportieve (jeugd)carrière zie je als je persoonlijke hoogtepunt?

Mijn persoonlijke hoogtepunt was de marathon van Rotterdam in 2:59:30 lopen. Ik heb hier een periode specifiek voor getraind en ben trots op het resultaat. Ook omdat ik hierdoor het volgende jaar in een startvak mocht starten met de snellere lopers.

Hoe zag je militaire loopbaan eruit totdat je solliciteerde als LO&Sportofficier? En wat was daarin je mooiste ervaring?

In 2005 ben ik begonnen als marinier. Tijdens mijn diensttijd heb ik voor mijn eenheid judo trainingen verzorgd om voor te bereiden op het NMK Judo. Het verzorgen van deze trainingen vond ik zo leuk dat ik hier meer mee wilde doen. Daarom ben ik in 2009 begonnen aan de ALO in Amsterdam. Al snel kwam ik er achter dat ik het werken bij Defensie miste en daarom ben ik na de ALO in 2013 begonnen met de AMOL. Na de luchtmobiele opleiding heb ik de ECO en VCO bij het KCT doorlopen. Vanaf 2015 t/m 2017 was ik ingedeeld bij de Operaties Bergachtig Terrein (OBT) ploeg. In deze periode ben ik op uitzending geweest naar Mali, maar de mooiste ervaring was voor mij de oefening Flint Lock. Tijdens deze oefening was ik, onder leiding van Marcel van Panhuis, verantwoordelijk voor het fysieke trainingsprogramma en inzet trainingen van het ‘25e regiment para commando’.

Hoe heb je de totale Officiersopleiding ervaren?

In het begin vond ik de KMA wel even schakelen. Eerste 16 weken intern en terug naar de basis. Maar gelukkig had ik een leuke groep mensen om mij heen en kreeg ik samen met andere interne doorstromers ruimte om zelf MBV lessen te verzorgen aan ons eigen peloton. De VTO was een heel ander verhaal. Hier konden we veel zelfstandig aan het werk met de opdrachten die we kregen.

Je bent nu bijna aanbeland bij de start van je eerste C-LO&Sportgroep functie. Wat wordt in je eerste jaar je maintarget om te zorgen dat de sportgroep nog beter gaat functioneren?

Op dit moment is er op de BHK nog geen instructeur TSAC opgeleid. Voor komend jaar staan alle instructeurs ingepland om opgeleid te worden. Ik ben overtuigd van de meerwaarde die de MS&C ons kan brengen en wil komend jaar onderzoeken hoe ik de instructeurs op de BHK hierin kan faciliteren.

Verder zou ik graag zien dat de samenwerking met de fieldlabs van de KMA en KMS intensiveert, zodat de eenheden op de BHK sneller inzicht hebben in hun fysieke gesteldheid. En hiermee kunnen wij aan eenheidscommandanten aantonen welke effecten de LO&Sport kan brengen.

Publicatiedatum: 13 december 2018