Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

eFP 2021-1, UITZENDING MET
EEN COVID RANDJE

Door Jorn  

Jorn Acke heeft een bijzondere loopbaan. Eerst LO&Sportinstructeur, gevolgd door een Luchtmobiele Genie-omscholing. Vervolgens het onderwijs in maar het gemis van LO&Sport was dermate groot dat een terugkeer de cirkel weer rond maakte. Voorlopig, want de terugkeer ging wel gepaard met een dubbele wens: een uitzending meemaken en dan LO&Sportofficier worden. Twee wensen die beide in 2021 in vervulling gaan. Hieronder de eerste (voor sommige hernieuwde) kennismaking vanuit Litouwen, mede vanwege de toezending van een bijzonder professionele film.

“We hebben er allemaal mee te maken: COVID. Ook wij als lichting eFP 2021-1 zijn hier geen uitzondering op. Voor aanvang van de uitzending moesten wij 2 weken in quarantaine. Thuis afscheid nemen in plaats van op het vliegveld en na je afscheid nog 2 weken in Nederland voor je daadwerkelijk gaat. Een bijzondere situatie.  

De quarantaine was goed ingericht. We zaten op kamp Wallaardt Sacré te Soesterberg. Midden in de bossen van Soesterberg. Een eigen kamer, sporthal, winkeltje waar je iedere ochtend ontbijt ging halen en mogelijkheid om hard te lopen. Het had wel iets weg van een vakantiepark, maar dan anders. Na 2 weken kreeg iedereen de welbekende wattenstaaf achter in de keel en het neusgat en met een negatieve (dus positief) uitslag mochten we eindelijk richting het missiegebied.  

Na een voorspoedige vlucht en busrit zijn wij aangekomen in Rukla. Daar zijn wij opgevangen door onze voorgangers en vanaf dat moment is de HOTO gestart. Deze was maar liefst een week. Eén van de belangrijkste aspecten tijdens de HOTO… COVID! Wat zijn de do’s en dont’s binnen ons vakgebied? Op dit vlak waren er op dat moment helaas een hoop dont’s. Hier ben je afhankelijk van de JMED (dé man die bepaald wat wel of niet mag i.r.t. COVID) en die blijkt niet zo graag risico te nemen.
We werken hier in cohorten (1 peloton is 1 cohort) en ik geef ieder cohort apart les. (Sport)activiteiten ontplooien was in de eerste 2 maanden absoluut een no go. Zoals ik al aangaf, de JMED neemt niet graag risico’s en keurt daarom heel veel ideeën af. 

Inmiddels hebben wij een nieuwe JMED en een commandant die iets meer risico durven te nemen. Dit geeft mij de gelegenheid om langzaamaan kleine evenementen te organiseren. Denk hierbij aan een speltoernooi per cohort en ik ben op dit moment in de voorbereidingen om COVID proof Koningsdag te organiseren. Al deze maatregelen leveren een hoop extra werk op waar je eigenlijk niet op zit te wachten.  

Naast al het bovenstaande zijn wij veel op andere locaties ten behoeve van oefening en training. Mijn voorgangers hebben iedere keer losse spullen meegenomen naar de verschillende locaties om daar een sportles te kunnen verzorgen, maar ik kon mij herinneren dat de LO&S organisatie bezig was met de ontwikkeling van sportcontainers. Na een gesprek met de M4 is de wens voor zo’n sportcontainer in de lijn aangevraagd. De LO&Sportorganisatie heeft hier snel positief op gereageerd en binnen 3 weken stond de container bij ons in Rukla. Inmiddels is de container mee naar Pabrade en de reacties van de eenheid zijn positief. Men is enthousiast over de mogelijkheden en kwaliteit van de materialen. Ik ben ook blij met de container. Het biedt een hoop mogelijkheden op locatie en je hoeft niet iedere keer je bus vol te laden met spullen. Container opladen, vervoeren, lossen en sportles geven. In het filmpje kun je zien hoe dit in de praktijk gaat.” 

Publicatiedatum: 24 maart 2021

P.S. De echt allereerste kennismaking met Jorn kon je lezen in deze recente uitgave van de Defensiekrant, waarin het thema 'Herintreden' was.