Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

EERBETOON AAN NICO SPIERENBURG

Door Paul Lindeboom

In een eerder interview met Claudia van Kleeff lezen we: “Een van de mensen die mij in het bijzonder is bijgebleven is Nico Spierenburg, ik vond hem altijd zo positief en inspirerend, een bijzonder mens, leuk dat ik dat toch nog even kan zeggen!”
Dezelfde naam kwam voor in een eerder interview met Marc Bakker: “Na enkele jaren, en de komst van enkele markante figuren zoals Nico Spierenburg en Ton Neppelenbroek, werden we een voorbeeldgroep voor de vernieuwingen binnen het militair les- en leidinggeven.”
Marlon Beekman had een persoonlijker ervaring: “Ik startte bij het schoolbataljon met Nico Spierenburg als mijn AIB docent en wat een kennis had/heeft deze man.”
Waarom werd Peter Sturkenboom een goede vijfkampatleet: “Als broekie werd ik onderhanden genomen door trainer Frans Bultink, maar ook door atleten zoals Nico Spierenburg.
En het wordt bijna vervelend, maar ook Joyce Zappeij sprak lovende woorden: “Nico Spierenburg was bij ons de juiste man om ons daarin te informeren en te onderwijzen.”

Waarom bovenstaande quotes opgelijnd? Een paar jaar geleden hadden we met Nico zelf al een interview, want eerder dat jaar (2016) op woensdag 25 mei installeerde de Commandant der Strijdkrachten, Generaal Middendorp, onze oud LO&Sportinstructeur en voormalig Stafadjudant LO&Sport Nico als Krijgsmachtadjudant. De allerhoogste onderofficier.

Eerder deze week, woensdag 3 juli, vond in het Beatrixtheater in Utrecht de Nationale Onderofficiers Conferentie plaats. Liefst 15.00 onderofficieren waren daar aanwezig, het kersverse onderhandelaarsresultaat over de arbeidsvoorwaarden was uiteraard een mooi onderwerp om het NOOC mee te openen. Daarna lieten de onderofficieren zich bijpraten door minister Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer over de laatste ontwikkelingen op het gebied van personeel, materieel en middelen. 

Klapstuk, vanuit ons oogpunt gezien, waren niet de complimenten die de twee leiders uitstrooiden over de 1500 aanwezigen (met bekende termen als ‘ruggengraat’ van de organisatie). Veruit de mooiste complimenten moest onze Nico incasseren. Tijdens de toespraak van de minister werd hij verrast met een koninklijke benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.
Een prachtige onderscheiding voor een volle zaal onderofficieren voor de hoogste onderofficier van de krijgsmacht vanuit het dienstvak LO&Sport.

Hulde, Nico!

Publicatiedatum: 05 juli 2019

P.S. 1: In de inleidende opsomming kan het idee gewekt zijn dat het slechts geciteerd personeel uit Ermelo betrof. Om dat teniet te doen een quote van Gert Borneman over de totstandkoming van een permanente bezetting van 3 man in Bad Reichenhall: “De weken dat het programma heeft gedraaid werden een groot succes. De insteek was om te gaan werken met de Vormingsmatrix. Tijdens de activiteiten werd er door ons geobserveerd en later teruggekoppeld. Tevens werd het functioneren van de groepscommandant bekeken en geëvalueerd. Nico Spierenburg heeft hier een grote rol in gehad. Hij was bij uitstek geschikt de instructeurs op het spoor te zetten hoe om te gaan met de matrix en hoe te evalueren. De eenheden waren hier erg over te spreken.”

P.S. 2: Later verscheen op het intranet van defensie de uitgesproken tekst van minister Ank Bijleveld-Schouten. Die hebben wij toegevoegd en kun je hier lezen.