Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

EEN VETERANENWEBSITE MAAK JE NIET IN 6 MAANDEN

Door Paul Lindeboom
Header van de nieuwe veteranenwebsite


Sommige ideeën komen op maar vervliegen ook al weer snel. Sommige ideeën komen op en schieten direct wortel. Andere ideeën komen op, blijven lang in het achterhoofd zitten en komen er dan pas uit. Zoals in het laatste geval ging het ook met de komst van de Veteranenwebsite.

Aanzet tot een meerjarenproject
Het begon in het brein van Fred Jansen, de voorganger van stafadjudant Jan Welling. Het was hem een doorn in het oog dat het Uitzendingenbord dat in de gang van gebouw Y hing – met daarop alle namen en jaartallen van uitgezonden collega’s – al niet meer klopte wanneer een nieuwe editie eindelijk afgeleverd en opgehangen werd.
Een scherm aan de muur, touchable, zou een moderne oplossing bieden, een idee had hij al opgedaan in Den Haag bij een bezoek aan de Tweede Kamer. Onderzoek naar software die ondersteund wordt op een Windows laptop was een langdurige en vruchteloze zoektocht.

Het laatste, oude (houten) Uitzendbord

Fries tweedehandsje
Het begon beter te lopen met de komst van Jan Welling. Hij wist in zijn Friese heitelan een tweede hands touchscreen, kioskmodel, uit het budget Traditiehandhaving Korpsen en Regimenten van bureau C&P (Ceremonie en Protocol) op de kop te tikken. Het eerste idee om een clickable wereldkaart rechtstreeks op de computer te plaatsen, aan de hand van een panoramafoto van Leeuwarden, verdween later toch al gauw in de prullenbak want jammer dat de website dan slechts een keer per jaar op de Dienstvakdag bekeken wordt. Zichtbaar vanuit huis, dus internet, moest het worden.
Helaas is Jan niet zo fotogeniek als dat hij daadkrachtig is….

LIM-Burger
In de tussentijd was Fred Timmermans al benaderd, want de panorama-website was gebouwd in html en het was bekend dat Fred, naast het programma Excel, zich daarin autodidactisch bekwaamd had. Een jaarcontract als burger was het logische gevolg. Met meerdere ideeën tot gevolg.

En toen kwamen de tegenslagen. In 40 jaar diensttijd was Fred zelden ziek. Als burgerambtenaar waarschijnlijk toch kwetsbaarder dan met de militaire status of zou het komen door het zesje in de leeftijd? Hoe dan ook, Fred lag eerst in het ziekenhuis met zware hernia-achtige klachten en later kreeg hij (net als vele andere Limburgers en Brabanders) bijna een nekslag van het Covid-19 virus. Door het woord Limburger krijg ik ineens een brainwave dat ik zelf ook een LIM-burger ben, Mijn functiebenaming is tenslotte Lokaal Informatie Manager (LIM) en sinds 1981 ben ik na mijn diensttijd in Havelte al burgerambtenaar.

Een Limburger (li) en een LIM-burger (re)


Johnny & Rene
Met twee Limburgers aan het roer van de website gaat het dan vanaf maart 2020 toch ineens hard voorwaarts. Door herschikking van capaciteit (één van de maatregelen na de uitbraak van de COVID-19 pandemie) worden Johnny Sanna en Rene de Jager ‘aangesteld’ als content-leveranciers. Van elke missie zoeken zij in alle internethoeken naar bruikbare en waardevolle informatie en foto’s van de missiegebieden. Fred is op de achtergrond aan het bouwen aan het definitieve ontwerp nadat we in Ermelo tijdens een meeting na weer schaven en hakken eindelijk het gewenste eureka hebben weten te slaken.

Fotomateriaal
Gelukkig had Johan Bouman in een eerder stadium al diverse veteranen benaderd om een mooie fotocollage te maken voor in de Traditiekamer. Daar hebben we niet slechts de header van de website mee kunnen vullen, maar ook diverse missie-pagina’s mee weten op te leuken. Lijkt ons tof om na een fiks aantal jaren nog eens terug te kunnen kijken hoe een base er ook al weer uitzag, de toegangspoort, markante gebouwen en fraaie omgeving.
Omdat missies enige mate van privacy met zich meebrengen door hackersactiviteiten van Chinezen en moslimextremisten, hebben we er voor gekozen om de missies op de veteranenwebsite te beveiligen. Via Jan Welling krijgt iedereen (actief of post-actief Dienstvaklid) een loginaccount en wachtwoord toegezonden om de uitzendingen (onder menu 'UitzendData') te kunnen bekijken. Alle foto’s zijn in de cloud (Google Drive) van de gmailbox van de redactie ondergebracht en slechts benaderbaar vanaf de missiepagina’s. We hopen dat iedere veteraan nog meer foto’s (en in de toekomst misschien ook wel filmpjes) met ons wil delen om deze site tot een groot succes te laten uitgroeien. Dan is ons meerjarenproject, met meerdere mislukte missies (zie foto's hieronder) niet voor niets geweest!

  • 01_1e Opzet
  • 01_eerste Opzet
  • 04_3e Opzet
  • 06_4e Opzet


De Veteranenwebsite
Na dit blaartrekkende verhaal wil je natuurlijk dolgraag een blik werpen op de site. Het adres is samengesteld uit de volledige naam van de Veteranen Vereniging LOSport (vvlosport.nl). Vooralsnog is de stafadjudant leading, maar mogelijk wordt er in de nabije toekomst nog een functionaris belast met het actueel houden van de content. Misschien heb jij als veteraan wel interesse om hierin een bijdrage te leveren??
De veteranenwebsite is in ieder geval nu al rete-actueel. In het begin van deze week werd Pieter van der Peet, die al gepakt en gezakt klaar stond om Jan Maree op te volgen op missie naar Irak, gevraagd om de missie UNDOF in Syrië te ondersteunen. Voordat hij vertrokken is, kun je op onze veteranenwebsite over zijn missie al alle ins & outs lezen.

Publicatiedatum: 27 juni 2020

P.S. Ik wil Fred Timmermans nog extra bedanken. Zijn formele contractdatum liep tot 01 juni 2020, maar door zijn fysieke tegenslagen had hij beloofd na deze datum door te gaan totdat de website gereed was. Het zwaartepunt lag juist in de afgelopen 4 maanden en loopt waarschijnlijk nog wel een weekje door. Een bijzondere burger, deze aimabele Limburger!