Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

TERUG VAN WEG GEWEEST

Door Claudia van Kleeff

Zoekplaatje: vind Claudia van Kleeff tijdens LO&Sport Landmachtmedailedagle.

28 Februari 2019. Landmachtmedaille uitreiking LO&Sportpersoneel. Ik loop over de Bernhardkazerne richting het sportgebouw waar de bijeenkomst plaats zal vinden. Nooit gedacht dat ik hier ooit nog terug zou komen na mijn diensttijd en zeker niet in een gloednieuw uniform en in een nieuwe rol als Sr. IBT DBBO.  

Jong
DBBO, Defensie Bewakings-en BeveiligingsOrganisatie, ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Een jonge organisatie, onder DOSCO, belast met het bewaken van de kazernes en de te beveiligen belangen van Defensie. Het zijn de mensen die aan de poort staan, patrouilles uitvoeren, interventies verrichten en eventuele aanhoudingen uitvoeren op defensieterreinen. DBBO heeft zelfs hondengeleiders waar intensief mee gewerkt wordt.

Aan mij de taak om met mijn team, alle medewerkers van beveiligingsgebied-Noord, te trainen in hun technieken en procedures. We streven naar zoveel mogelijk situationeel gericht optreden. Het ‘train-as- you-fight’ principe. Op deze wijze kunnen we de praktijk zoveel mogelijk benaderen en gericht trainen met onze geweldsmiddelen (vuurwapen, hond, wapenstok en handboeien). Na 8 jaar als docent gevaarsbeheersing bij de Politie, heb ik een aardig beeld van het te bereiken doel, want er is werk aan de winkel. DBBO wil vooruit en professionaliseren. Ontwikkeling van de trainers, betere getraindheid van de medewerkers, daar werk ik graag aan mee! En dit artikel is een mooie gelegenheid om DBBO uit te dragen en deze ontwikkeling te delen.

Fysieke fitheid borgen
Training en borging van fysieke fitheid is keihard nodig. Voor de ex-militairen binnen DBBO is dit geen probleem. Zij zijn gewend aan de fysieke component binnen hun taakstelling. Je ziet dat deze mindset nog steeds van kracht is, er wordt zelfstandig getraind. Dat zien wij graag! Voor ons burgerpersoneel is het een ander verhaal. Technisch gezien is het lastig om fysieke fitheid te borgen binnen DBBO, een doorn in het oog vind ik zelf. Het genereert zoveel positieve effecten om je personeel fit en vitaal te houden, gelukkig zijn er velen die daar zelf al aan werken, maar hier is dus nog een slag te slaan. Ik zal dat ook uit blijven dragen, dat kan ook niet anders als voormalig LO&Sportinstructeur.

Daarom ben ik alvast zo vrij geweest om de commandant DBBO mijn visie hierover te geven. Ik hoop intens dat we hier een positieve draai aan kunnen geven. Er is meer aandacht nodig voor vitaliteit en mentale veerkracht in het kader van duurzame inzetbaarheid. Ik zie dat de mensen vooruit willen, de trainers komen met mooie ideeën, onder andere aan mij de taak om dit binnen IBT om te zetten in actie en het team positief te ondersteunen!

Raffaele Salvi, Ferry van der Bend, Olaf Petersen, Roel Hessing en ikzelf die DBBO komen versterken, Ik hoop dat onze LO&Sport invloeden hun ‘fit for action’ uitwerking kunnen krijgen binnen DBBO.

Positief LO&Sport gevoel
Terug naar de medaille uitreiking. Ik kom voor Ferry, die (zoals ik hierboven vermeld heb) vanuit de LO&Sport gedetacheerd is bij DBBO en werkzaam is als IBT-trainer. Hij is een van de mannen uit mijn team waar ik sinds kort coördinator van ben.

Ik vind het ‘leuk spannend’, zouden er nog bekenden zijn, zou iemand mij nog herkennen, ik ben ten slotte al 13 jaar weg bij de LO&Sportorganisatie. Maar…. tot mijn verbazing zag ik een heleboel bekenden en oud collega’s, wat een spontane reacties! Echt geweldig om jullie weer even te kunnen zien en spreken, wat mooi om zo’n enthousiast warm welkom te ervaren, het voelt alsof ik geen dag ben weggeweest. Ik vind het te gek dat ik in deze nieuwe rol weer terug bij Defensie ben en ik hoop een mooie bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van DBBO.

Ook hoop ik jullie gauw weer te zien,

Publicatiedatum: 05 juni 2019

P.S. Claudia mochten we eerder, in de serie over vrouwelijke (ex) sportinstructeurs, al eerder interviewen over haar hobby: de motorsport.