Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
WAAR ZIJN ZE GEBLEVEN, ONZE OUD-COLLEGA'S?
INTERVIEW MET DICK KUITEN
Door Paul Lindeboom

 

Het Defensie Kampioenschap Schieten op 21 juni in de Harskamp komt al weer snel dichterbij. (En op 22 juni het OMK Onderdeels teamestafette.) Een vaste gast is jaar in, jaar uit Dick Kuiten en ik kijk nu al uit naar het gezellige praatje, dat door mijn werkzaamheden – ik word als expert uitslagverwerking jaar in, jaar uit voor deze 2 wedstrijden ingevlogen door de Sportcommissie – altijd relatief kort is. Wij vonden het hoog tijd worden om eens wat verdieping aan die praatjes te geven, want als het woord expert bij iemand in de mond genomen mag worden….

Dick, jouw naam zag ik bij zowel de reünies van de Oranjekazerne als de RVS. Je bent dus niet een sportinstructeur van slechts Noord of Zuid geweest?
“Ik ben in 1983 omgeschoold in de DF-klas ( niet voor-opgeleid) in Ossendrecht. Ik was als wachtmeester bij de Luchtdoelartillerie werkzaam en speelde zaalhandbal eredivisie bij PSV in Eindhoven. Ik was ook actief in het militair Zaalhandbalteam onder leiding van de kap Bouwmeester en Frank Maas. Hierin raakte ik bekend bij o.a. Sjors Röttger en Peter Janssen. Ik nam ook graag deel aan allerlei KL-kampioenschappen zoals ZMV en Parcours Militair. Verder ging mijn interesse buiten de sport uit naar het schieten (zowel civiel als militair) en heb me ingezet in het oprichten van het huidige Schietteam KL.

Na mijn sportopleiding in Ossendrecht werd ik op de KMS in Weert geplaats bij de toen kap Wil Maaswinkel. Hier veel leuke dingen gedaan en de eerste opzet van het nu bekende GVA mogen meemaken.

Daarna werkzaam geweest op de RvS kazerne in Oirschot en in 1994 uitgezonden met Unprofor (Dutchbat 2) naar Lukavac en Simin Han. Hier werkzaam geweest als LO&Sportinstructeur, Bergredder en O&O-functionaris. Verder ook enige jaren werkzaam geweest op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Hier getroffen door de bliksem en enige jaren bij een uiterst positieve, gemotiveerde en fysieke club werkzaam geweest.

Terug naar Oirschot en werkzaam geweest als C-Sportgroep bij de Rijschool aldaar. (De huidige LO&Sportgroep Strijpse Kampen, red.) Na deze plaatsing heb ik een functie buiten de LO&Sportorganisatie gekregen en ben ik geplaatst bij SICT in Nieuw Milligen i.v.m. een fulltime functie als trainer/coach Schietteam KL.
I.v.m. bezuinigingen destijds heb ik een algemene functie gedaan in Breda als Coördinator Logistiek bij het FBD in Breda, met als nevenfunctie manager Schietteam KL. Na mijn FLO in 2018 heb ik nog 3 jaar een 20-uren contract gehad als “adviseur Schietteam KL “.

In 2021 wilde de 11e Luchtmobiele brigade me ook nog een 20-uren contract aanbieden voor 3 jaar, maar dit werd niet goedgekeurd door de P-dienst. Toen voor de laatste maal afscheid genomen van Defensie.”


Hoe ben je bij de schietsport betrokken of met het schietvirus besmet geraakt? En hoe was je eigen vaardigheid op dat gebied in die tijd?
“In 1998 kwam op de KMS de aooi Dick Meppelink naar me toe en zei: ‘Wij gaan samen een schietvereniging oprichten’. Destijds waren er op de KMS allerlei verenigingen i.h.k.v. de Vormingsactiviteiten. Mijn enige ervaringen met schieten was met ZMV.
Binnen de kortste keren had de KMS een eigen schietvereniging en hadden we snel een groot aantal wapens binnen de vereniging. Ook mocht ik naar de cursus KKW-SIM. Daar kreeg ik al snel te horen: ‘wat heeft een sportinstructeur hier nu te zoeken?’ Maar toch geslaagd en ik mocht ook al heel snel naar de SI-geweer en pistool opleiding. Mede door de inzet van de toenmalige C-KMS , de kol Vermeulen .
Tijdens de cursussen bleek dat ik best wel aardig kon schieten (voor een sportinstructeur ).
Ook mocht ik vanuit de LO&Sportorganisatie de KNSA cursussen Trainer A en B geweer volgen. Later ook nog de ISSF cursus niveau D. ( Gegeven door Rolf van der Velde. )
Verder werd me al gauw gevraagd om tijdens het KL-kampioenschap Schieten een 10-tal schutters te selecteren en hiermee naar het NMK Schieten in Den Helder te gaan. Dit was destijds puntjes melken. Ter vergelijking : veldvoetballers selecteren en hiermee naar een zaalvoetbalkampioenschap gaan????
Na overleg met de kol Nico Spreij mochten we hiervoor gaan trainen. Allerlei netwerken gebeld en al snel hadden we eigen wapens en mochten we het hele jaar door trainen. Dit was de opzet van het Schietteam KL.
Via generaal Noordzij (destijds C-LAS) de opdracht gekregen om een plan te schrijven voor Schietteam KL en na zijn goedkeuring hiervan werd het team officieel opgericht. Bij SICT kwam de eerste FTE ( aooi Willem Klopman ) en samen hebben we het Schietteam KL vanaf niets mogen oprichten. Zelf OTAS schrijven en doelstellingen bepalen. We kregen toestemming om naar Internationale Combat wedstrijden te gaan; Zuid Afrika / Australië / Amerika/ Canada / Engeland / Estonië.
In de periode van onze Defensie topsporters hadden we Dick Boschman en Rolf van der Velde (huidige bondscoach ). Hier heerlijk mee samen gewerkt en veel geleerd van hen m.b.t. het civiele Sportschieten. Hen ook laten kennis maken met het Combatschieten.
Verder vanaf het begin werkzaam geweest als voorzitter / instructeur bij SSV KMS. Tot op de dag van vandaag worden we ingehuurd door allerlei CLAS-eenheden voor ‘instructie vreemde wapens ‘. Hierdoor hou je nog lekker contact met de KL-eenheden en heb je toch nog af en toe het ‘groene gevoel’. “


In de loop der tijd ben je binnen defensie (en wellicht ook daarbuiten) een echte expert op dat gebied geworden. En beloningen c.q. waarderingen ontvangen. Wat heb je allemaal aan kennis opgedaan om de term ‘expert’ te rechtvaardigen?
“Dick Meppelink zei altijd: ‘In het land der blinden is 1-oog koning ‘. Dit zei hij altijd als we het hadden over ervaring op schietgebied. Binnen de KL was het natuurlijk niet gewoon, dat een LO&Sportinstructeur trainer/ coach was van het Schietteam KL. Iets wat niet de core-business is van de LO&Sportorganisatie. Ik heb dus redelijk moeten vechten om mijn plekje te verdienen binnen de KL schietwereld . Gelukkig hebben mijn maatje Willem Klopman en het SICT me hier erg mee geholpen. Verder, als sporters succesvol zijn, gaat er soms toch ook een klein deeltje naar de trainer…… Ik ben me vooral gaan specialiseren in het maken van trainingsschema’s en coaching/ training van schutters. Ook heb ik geprobeerd de overeenkomsten tussen sportschutters uit de nationale kernploeg en de schutters van Schietteam KL te leggen. Later heb ik dit ook proberen te doen samen met de Master Gunner van 11e Luchtmobiele Brigade om de snipers van deze brigade te trainen. Het plan was geweldig, alleen de P-dienst vond dat mijn tijd binnen de KL lang genoeg was geweest. Anders zou ik nog 3 jaar heel intensief hebben mogen samen werken met het mede trainen van deze doelgroep. Er zijn namelijk enorm veel overeenkomsten in benadering van deze doelgroep met schutters uit de nationale kernploeg. Vind het nog steeds jammer dat dit niet is doorgegaan en zou nu meteen ‘JA ‘zeggen als ik gevraagd zou worden.
Doordat je natuurlijk door de jaren heen (bijna 25 jaar ) naast je functie als LO&Sportinstructeur heel druk bezig was met schieten - meer dan een uit de hand gelopen hobby - kreeg je veel ervaringen mee uit binnen- en buitenland. Ik probeerde altijd met de LO&Sportinstructeur ogen te kijken: ‘wat willen ze bereiken en hoe kan ik dit gebruiken? ‘ Altijd openstaan voor verbeteringen en altijd delen van kennis.”

  • Dick Kuiten klein
  • herdenking 340 (2)
  • IMG_3608 (2)
  • SICT team


Je bent momenteel nog steeds actief met schieten, o.a. bij de Belgische politie en de schietvereniging Van Horne. Wat kun je over die activiteiten vertellen?
“Na mijn definitieve afscheid van de KL, bleek dat er in de civiele wereld interesse was in het vakgebied Schieten. Vooral via door de jaren opgebouwde netwerken zijn er bedrijven en instellingen die graag ervaren instructeurs willen inzetten. De laatste jaren binnen de KL heb ik me verdiept in het trainingssysteem MantisX10. Dit, mede met een bedrijf uit Uden, bekend gemaakt binnen de KL. Het systeem wordt nu veelvuldig gebruikt binnen de schietopleidingen van de STS. Later ben ik door de importeur uit België gevraagd of ik samen met hem dit systeem wilde introduceren in België. Mede hierdoor instructie gegeven aan o.a. de Federale Politie en later aan de Directie Speciale eenheden (DSU) van verschillende streken in België. In contact gekomen met de opleiders van hun schietinstructeurs en word nu regelmatig gevraagd als gastdocent op te treden tijdens hun instructeursopleidingen.

De huidige schietvereniging Van Horne, vroeger SSV KMS, geeft `instructie vreemde wapens` aan de CLAS en OTCO eenheden en niet alleen meer aan de KMS, vandaar de naamsverandering.  Dus staan regelmatig FLO’ers instructie te geven aan hun jonge collega´s. Super leuk om te doen.

Voor de KNSA begeleid ik trainers in opleiding en beoordeel ik hun examens. Tevens ben ik gewoon lid bij een schietvereniging in Maarheeze om regelmatig ,zonder vragen te moeten beantwoorden, lekker te schieten met mijn eigen wapens.

Verder werk ik vast voor 2 dagen in de week bij een snel groeiend bedrijf in Weert, waar ik jonge leidinggevenden coach op competenties zoals die binnen de KL gebruikt worden. Een van de directieleden is een oud-onderofficier die de kracht van Defensie instructeurs maar al te goed kent en met wie ik in het verleden in Oirschot had samengewerkt. ‘Dick, kom eens praten’.“

IMG_0363 (2)
Dick extra2
P1030141 (2)


Wat vind je persoonlijk je mooiste ervaring op het veelzijdige gebied van schieten?
“Oeii, dit is een lastige vraag om te beantwoorden, want er zijn ontzettend veel prachtige momenten geweest die ik heb mogen meemaken.

De moeilijkheid om als trainer- coach van een individuele sport, je eigen spanning en emotie tijdens een belangrijke wedstijd niet te laten zien aan de sporter die je coacht. De kick die je krijgt als sporter op het podium staat en een belangrijke prijs heeft gewonnen.
Maar ook het verdriet indien dit niet het geval is.

Mooie momenten:
• Uitreiken CLAS medaille ivm mijn inzet voor Schietteam KL.
• Erelid Schietteam KL tijdens afscheid.
• Begeleiden van Dick Boschman en Rolf van der Velde toen ze Defensie topsporters waren.
• De vriendschappen en netwerken die ik (binnen en buiten defensie) heb overgehouden aan deze periode in zowel binnen- als buitenland.
• Het mogen dragen van mijn rode baret zolang ik met het Schietteam KL werkzaam was.
• Al mijn buitenlandse wedstrijden.
• Trainingen van vrijdag :” Mooiste dag van de week “


Publicatiedatum: 02 juni 2023