Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HERINNERINGEN AAN JAN VAN EIJK


Rob Zijlstra leest een artikel in het Veluwse dagblad de Stentor over oud-collega Jan van Eijk, en wendt zich direct tot de redactie: "Iets voor de Zandloper?? Denk dat een heleboel oudgedienden Jan van Eijck nog wel kennen."

Oudgedienden? Dan nemen we direct contact op met Wil Maaswinkel, redacteur en oud-commandant LO&Sport in de jaren '90. Of hij herinneringen heeft aan Jan van Eijk? Wil: "Jan van Eijk was al Smi of Adjudant toen ik als sportofficier na de HALO in Havelte startte (1972). Hij heeft, als ik het goed heb, vooral of alleen op de Veluwe  gewerkt. Hij was vooral in het volleybal actief (in mijn herinnering), vooral als scheidsrechter. Hij had geen tekort aan zelfvertrouwen en straalde dat ook uit. Bij een eerste contact kon hij wat arrogant overkomen! Ik denk dat Jan Meijboom nog zijn commandant is geweest. Ik heb Jan Kasper  en Jan Meijboom maar vast Cc vermeld omdat die (mogelijk) wat weten te vertellen over Jan."

Jan Kasper: "Het verleden komt weer naar boven. Na de opleiding aan de SMLO in 1966 was mijn eerste baan de legerplaats Nunspeet.
Daar ontmoette ik Sergeant 1 met het rode koord George Jaket die daar al een aantal jaren hoofd van de LO&Sport was.
De kazerne kreeg parate onderdelen waaronder het Bataljon van Heutsz waardoor een sportofficiersfunctie was gecreëerd.
Een wat stroef begin (samen met Jaket) ontwikkelde zich tot een prima samenwerking met een bijzonder  mens.
In een latere fase werkte hij samen met Jaap de Groot op de Knobbel (`t Harde).
Na een jaar Generaal Winkelman kazerne volgde mijn overplaatsing naar de Prinses Margrietkazerne en de Willem de Zwijgerkazerne.
Collega en oud-medecursist van de SMLO Ernst Jasper was overgeplaatst naar de Natres. (De Natres was het onderdeel dat vele vele  jaren later in mijn periode bij FC Twente de eerste beveiligingsorganisatie werd in het Betaalde Voetbal. (Een apart verhaal.)

Terug naar 1967, toen de  functie van LO&Sportofficier op de twee kazernes een hoge prioriteit had om ingevuld te worden. Op de Willem de Zwijgerkazerne (LUA) heb ik samengewerkt met de toenmalige SMI Jan van Eijk, een gepassioneerd volleybalofficial van de Nevobo.
Op de  Prinses Margrietkazerne (Genie) samengewerkt met Adjudant Bas Ardon. Twee vakbekwame en plezierige collega`s die het werk op de twee kazernes mogelijk en makkelijk maakten.
Wil schetst Jan van Eijk goed. Prima vakman, die wat arrogant overkwam maar het niet was.
Bij hem werkte de dienstplichtig Sergeant en later sportjournalist Dick van Gangelen.
Zijn zoon volgde zijn te vroeg overleden vader weer op. Zoon Jan Joost zien we wekelijks op het scherm.

Jan Joost van Gangelen

Vanuit  Wezep vertrok ik door een onverwachte actie van de Kolonel Sneep in 1969 naar de HALO om in 1972 weer als instructeur te beginnen in Hooghalen. Ook daar kwam ik Jan van Eijk weer tegen als cursist tijdens de ontwikkelde opleiding voor SMI LO&Sport.
Onvermijdelijk ben ik weer geschrokken en in gedachten en herinnering er bij stilgestaan dat alweer een oud-collega is overleden."

Met bovenstaande beeldschetsende bijdragen is het dan nu tijd om hier het Stentor-artikel over Jan van Eijk te lezen!

Publicatiedatum: 10 maart 2023