Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
JURJEN BLOKZIJL AFSCHEIDSRECEPTIE
Door Pieter van der Peet

We gaan een methode die wat in de vergetelheid was geraakt in ere herstellen en gebruiken de slechts hier en daar wat ingekorte speech die onze Cdt Lkol Pieter van der Peet afgelopen donderdag 28 sep. tot de afzwaaiende Aoo Jurjen Blokzijl richtte. Dat werd gedaan op de Lkol Tonnetkazerne in ’t Harde, de laatste kazerne waar Jurjen werkzaam was.

Loopbaan in vogelvlucht
Pieter van der Peet: “38 jaar geleden jaar begon Jurjen als Dienstplichtige bij de Koninklijke Landmacht. Nadat jij van het CIOS afkwam, was dat een logische functie als dienstplichtige. Je had toen echter al in jouw achterhoofd om beroeps te worden..
Wat mooi is, is dat jouw leidinggevende in Nieuw Milligen, in 1985, Jacques Ooms hier ook aanwezig is.
Blijkbaar was hij wel tevreden over jou want jij kreeg toestemming van de Rayonscommandant, Peter Rommelse, om beroepsmilitair te worden. Je belandde dus weer op het OCLO voor een vak technische opleiding. (Op 8 juli 1985 was Jurjen op het OCLO opgekomen als dienstplichtig sportinstructeur, met luitenant Henk Stuut als PC, red.)

 • 1991 met Ton N Vogelsangh
 • 1985 Dpl opleiding OCLO1
 • 1985 introbivak Ossendrecht
 • 2000 corselet Vert Marche les Dame
 • 1986 OEF Pasaan KMS

Steenwijk
Van 87-91 diende jij in Steenwijk (Johan van de Korputkazerne). Het was een zogenaamd Grensbataljon-kazerne van 45 PAINFBAT. Je werkte daar o.a. met Ton Neppelenbroek en Jan Bult en gaf aan dat je daar een gouden en zeer leerzame tijd hebt gehad. Het hielp ook dat je op de fiets naar het werk kon.
Er werd toen al een groot beroep op jouw creativiteit gedaan omdat jullie het moesten doen met een piepklein sportveld met beperkte materiele middelen. Toch behaalden jullie veel effect en hebben jullie destijds ook de CLAS-bokaal gewonnen met de eenheid.
Daar begon je al met het intekenen van oriëntatie-kaarten. Jurjen noemt zichzelf ook wel een kaartengek. Die creativiteit zag ik trouwens ook jaren later toen ik een filmpje zag waarin jij minstens 50 personen in een gymzaal liet oriënteren met een bijzonder parcours met allemaal palen en linten. Erg mooi om te zien..

Ermelo
Van 91-94 werkte je op de Jan Van Schaffelaer-kazerne in Ermelo aan de SROKI, weer zo’n mooie defensie AFKO… (School voor Reserve Officieren Kader Infanterie). Daar werd ook de applicatiecursus Lucht Mobiel gegeven. Met jouw verhuizing van Meppel naar Ermelo waren 7 kazernes in de omgeving op de fiets bereikbaar. Hoezo heeft het werk invloed op de thuis-situatie ….. ;)? Evelien, jouw echtgenote wilde echter na een aantal jaren terug naar Meppel, de fietsafstand werd daardoor wat groter….

Assen
Je hebt een hele lange periode op de Johan Willem Friso kazerne gewerkt (van 1994-2002). In die periode ging je ook mee op uitzending naar het voormalige Joegoslavië, missie DutchBat III. We weten allemaal wat er in die periode in Srebrenica is gebeurd. Een git-zwarte bladzijde in de geschiedenis. Tijdens de val van de Enclave had jij verlof en zat jij in Zagreb. Deze missie moet enorm veel indruk gemaakt hebben op alle collega’s van DutchBat III. Goed dat er vorig jaar door de regering excuses zijn gemaakt aan de veteranen van deze missie.
Voor jou gaf het een dubbel gevoel dat je in Zagreb zat… Beroepsmatig had jij er bij willen/moeten zijn…. Privé was je uiteindelijk blij dat je er niet bij was. Een heel begrijpelijk dilemma/gevoel volgens mij.. Je gaf aan dat jullie daar heel kwetsbaar waren. Tot de val van de Enclave werkte je daar als LO&Sportinstructeur in het hoofdgebouw. Ook organiseerde jij voetbalwedstrijden met de locals. Op de eigen radiozender werd live-verslag gedaan van de wedstrijden. Een oud-collega (Marcel van der Meulen) deed een fictief spannend verslag terwijl jullie in de pauze gewoon lekker aan de thee zaten.
In de periode op de JWF had jij speciale clubjes, Het 13e Bataljon zat in mineur. Je zorgde mede voor een positief klimaat. Onder jouw begeleiding werden jullie 1e bij de Vogelsang Skills competitie (soort Parcours Militair wedstrijd). Dat was een mooie opsteker. Ook deden jullie mee met het verkenningspeloton aan de Cambian Patrol-wedstrijden. De vaardigheid kaartlezen was natuurlijk helemaal in het straatje van Jurjen. Jouw tijd op de JWF schets je als de mooiste tijd in jouw loopbaan, niets was te gek… De helft van het jaar was je op oefening, erg mooi, voor het thuisfront wel iets minder…


Klimmen, Kootwijk en Kwaliteitsbewaker
In 2002-2007 werkte jij op de JPK: In die periode haalde jij ook jouw Cordelet Rouge en heb je veel bergreddingstrainingen verzorgd. Mooie cursussen om te geven. In die periode vroeg oud-collega Willem Breugel jou om 2e man te zijn in de organisatie van het MWK Oriënteren in de omgeving van radio Kootwijk. Wim hield tot 3 dagen van te voren alles geheim. Hij wilde niet dat zaken uit lekte..
Van 2007 – 2010 landde jij op de PMK. Je was Hoofd Instructeur van de Pantser Genie Compagnie. Muuk Harmsen was toen jouw Cdt en je werkte met Brugt Bergsma. De toenmalig Cdt LO&S Kol Nico Spreij vroeg jou om Kwaliteitsbewaker Oriëntering te worden.
In 2011 en 2012 volgden de GSK en JPK
Van 2014 – 2019 werkte jij als HI en later ook als Adjudant O&T op Groot Heide Kamp. De cultuur clashte daar aan het einde en je ruilde met Oscar Prins. Achteraf zeg je…. Ik had die keuze veel eerder moeten maken. Je had het namelijk heel goed naar je zin op de LTK de locatie waar we vandaag te gast zijn.
Je vond het hier een fijne werkplek… Een mooie mix van eenheden. De gestructureerde 41e Afdeling en het ongestructureerde JISTARC.

Tekenaar!

Anekdotes
Je had in jouw loopbaan een goede klik met o.a. Klaas de Jong, Lieuwe Wobbema en Ton Neppelenbroek.
De laatste 2 hebben mij nog wat anekdotes ingefluisterd waarbij Jurjen degene was die de geintjes uithaalde en zijn collega’s graag mee wilde laten genieten.…
Overigens, bi voorbaat alvast mijn excuses aan Klaas. Op de ene of andere manier konden die 2 mannen met name anekdotes verzinnen waarin jij het lijdend voorwerp was. Ik denk wel dat Jurjen dat deed omdat hij jou hoog had zitten…

Fietssleutel:
De adjudant Klaas de Jong had avonddienst op de JPK en Jurjen had overdag al een fietssleutel van Klaas gespot en even later omgewisseld met een andere goed lijkende fietssleutel.
Toen Klaas na afloop van zijn dienst naar huis wilde paste zijn fietssleutel niet. Na een aantal keren naar boven en beneden te zijn gelopen en diverse sleutels te hebben geprobeerd werd het tijd voor Klaas om Hedwig te bellen en zich op te laten halen.
De volgende dag vertelt Klaas dit verhaal in de koffiekamer en intussen had Klaas de ‘foute sleutel‘ weer op zijn bureau liggen. Jurjen bedenkt zich niet en verwisseld de sleutels weer.
Verder niets tegen Klaas gezegd, maar wel tegen ons…
Het gezicht van Klaas toen hij voor de zekerheid nog een keer ging proberen zijn slot open te maken en het lukte, de groep lachte tranen met tuiten….

De Fiets werd vaker gebruikt als geintje…
Zo had Jurjen, in de tijd dat het 45e nog in de Kornputkazerne gehuisvest, was de fiets van Jan Bult uit het magazijn gehaald en in het piepkleine toilet rechtop gezet. Door omstandigheden moest Jurjen wat eerder weg en was hij helemaal vergeten Jan te informeren…
Tot Jan naar huis wilde en zijn fiets nergens kon vinden.
Na stad en land afgezocht te hebben heeft Jan op advies van een collega de KMAR gebeld en een Proces verbaal op laten maken.
Toen Jan ‘s avonds thuiskwam heeft hij Jurjen gebeld en zijn verhaal verteld van ‘Wat me nu toch is overkomen…
Jurjen gaf daarop aan dat hij helemaal vergeten was dat hij de fiets van Jan verstopt had…
Toen Klaas C-LO&Sportgroep werd in Ermelo kwam er een moment dat Jurjen daar een stand-alone PC ging brengen met het orienteringsprogramma OCAD erop.
Klaas sliep binnen en ging op enig moment kijken wat er op de computer stond. Al snel ontdekte hij een Orienterings-Loop kaart van de komende NMK Orienterings-Loop. Klaas raakte al enthousiast en zag zich al als nieuwe kampioen als eerst binnenkomen :)
Toen hij het bestand opende stond daar in grote letters:
‘NEE KLAAS NU NOG NIET

Waar gaat de fiets van Jan Bult naar toe?

FIT afleggen.
De aooi van de LO&Sportgroep JPK, weer Klaas de Jong, moest einde van het jaar zijn FIT1 nog afleggen. De aooi die zelf in GOAL de instructeurs op lessen en testen plande, had Jur op de afname hindernisbaan en de til- en draagtest gezet. Bij terugkomst van zijn 5 km, zo gaf de aooi later aan, voelde hij al nattigheid. De aooi was zeer alert, en dacht o.a. dat in de riolen materiaal zou liggen, zodat hij er niet door kon. Uiteindelijk was er op de hindernisbaan niets aan de hand. Zijn gevoel van beetgenomen worden nam toen af, en dat was precies het moment waarop Jur toesloeg. Hij wees vriendelijk naar een FITtafel, een praatje makend met de aooi, en de volgende afname kon beginnen. De aooi legde zijn gereedstaande FITkist startklaar. Jur riep start en de aooi was onderweg voor 15 herhalingen. Jur bleef tussendoor een praatje maken, totdat de aooi na 9 herhalingen wat mopperde dat de FITkist wel erg zwaar werd. Toen hij andere instructeurs gade sloeg en merkte dat er iets aan de hand was, controleerde hij een andere FITKIST van 20 kg en had meteen door dat het gewicht niet klopte. Jur had een paar dagen van te voren een FITKIST van 40 kg aangepast met de cijfers 20 kg.

Shampoo fles op de pgu kast
Jur had ook een fles shampoo op zijn kast staan, die in de buurt van de nieuwe douches stonden. Het was dan ook super handig, als je de shampoo was vergeten, om eventjes wat van Jur te lenen. Zonder wat tegen de collega’s te zeggen, dat hij hiervan baalde of andere maatregelen te nemen, bleef die fles er staan. Tot op een gegeven moment dat hij beet had; een collega waarvan de naam mij is ontschoten, de shampoo gebruikte. De shampoo was aangelengd met behang plaksel. Soms stond er ook een andere shampoo. Toch bleef iedereen Jur argwanen omdat hij zelf nooit aan die fles kwam, maar altijd een shampoo uit de kast pakte. Je bleef altijd op je hoede… wat werd er nu weer uitgespookt.
Doordat Jurjen uitdeelde, moest hij ook geintjes kunnen incasseren. Een voorbeeld is een klein gaatje in jouw koffiebeker of ander smerig spul in jouw koffie…. Niemand vertrouwde op een gegeven moment meer de koffie… of dat nou zo handig was….

 • Jurjen en Hennie Kennis
 • 20230928_154435
 • 20230928_162358
 • spieritus 2
 • 20230928_163607
 • 20230928_163626


Na jouw FLO:
• Je gaat 20 uur per week voor ons Kennis Centrum werken. Je gaat aan de slag als Subject Matter Expert (SME) op het gebied van oriënteren. Je gaat o.a. de Kerninstructeurs in dit oefengebied zo opleiden zodat ze op een goede wijze hun rol kunnen oppakken. Hiermee zorg je ervoor dat je het oefengebied goed en in goede handen achterlaat.
• Daarnaast vraagt jullie tuin (3000m2) rondom de boerderij voldoende van jouw aandacht.
• Uiteraard wil je samen met je vrouw Evelien leuke dingen gaan doen (andere dingen dan…. zoals Evelien dat noemt Spoorzoekertje doen…) Vakanties naar Noorwegen afwisselen met vakantie naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
• Tot slot kijk je al uit naar de logeerpartijtjes van jullie kleinkind op de boerderij…
Jurjen, ik ga afronden. Ik wil jou heel hartelijk danken voor wat jij voor onze organisatie hebt gedaan. Je hield ervan om te buffelen als instructeur. Je bent niet vies van een geintje en kan naar verluid ook incasseren. Het oefengebied Oriëntering heb jij echt mede op de kaart gezet binnen onze organisatie. Jouw creatieve oplossingen voor oefenvormen hebben meerdere collega’s geïnspireerd.


Publicatiedatum: 02-10-2023