Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


TRAINEN ALS LEEUWEN

Door: Frits Adelmeyer

Van 15 t/m 29 april j.l. hebben de Smi Adelmeyer en de Sgt1 van Woerkum deel genomen aan de oefening African Lion. African Lion is een oefenserie van USAFRICOM en is bedoeld om in een multinationale omgeving te oefenen en de interoperabiliteit tussen de deelnemende landen te vergroten. Een van de activiteiten was o.a. Peace Support Excercise (PSO). De deelnemende landen hierbij waren Marokko, USA, Spanje en Nederland (13LtBrig: 42BLJ/13Staf).
De gehele oefening vond plaats op Tifnit Trainings Area te Marokko. Deze militaire basis ligt 4 km van de kust op 40 minuten rijden van Agadir.

Hoofddoelstellingen
- het opdoen van joint en interagency ervaringen in een internationale omgeving.
- vormgeven aan de partnering met partnerstrijdkrachten.
- verbreding en verdieping van internationale contacten.
- opdoen van ervaring in optreden in woestijn (klimatologische omstandigheden).
- het trainen van PSO in een multinationale omgeving.

Het geheel werd opgedeeld in 4 cie’n waarbij elke cie een andere nationaliteits C had en waarbij elke cie een evenredig aantal deelnemers had per nationaliteit. 

Doelstellingen van de Lo/s
- kennis laten maken met doctrines die wij hanteren bij de LO/Sportorganisatie.
- fysieke prikkels laten ervaren.
- ontspannen en wedijveren met elkaar dmv een sportdag.
- integratie tussen de verschillende nationaliteiten.
- de LO/Sportorganisatie uitdragen .

Dit hebben we gerealiseerd door het verzorgen van PT/Ochtendsport, Militaire zelfverdediging, VCO, Sportdag en beschikbaar stellen van sportmateriaal tbv krachttraining en spelsport.

De PT momenten gebruikten we om een korte uiteenzetting te geven hoe we bij de Landmacht het fysieke programma hebben weg gezet. Aansluitend een algemene circulatie warming up met daarna een diversiteit aan krachtvormen. Hierbij lieten we zien hoe je met eigen lichaamsgewicht en met tweetallen meerdere spiergroepen kunt belasten/trainen.

MZV, VCO en Sportdag

Bij het gedeelte “Martial Arts” hebben wij onze Militaire Zelfverdediging uitgedragen. Een Amerikaanse collega verzorgde hun versie van “unarmed combat” waarbij voornamelijk met wapens/messen werd geoefend. In dit geval hebben we gekozen voor onze “blauwe” module.
Centraal stond stoten, trappen en combinaties.                  

Bij het onderdeel VCO hebben we een “Strandloop” verzorgd. Hierbij liepen we 5km naar het strand toe waarbij we geëscorteerd werden door twee security wagens en een ambulance. (Je mocht niet het kamp af zonder beveiliging.) Op het strand verzorgden we een aantal krachtvormen. Daarna hadden ze een klein uur om te ontspannen. Dit deden we d.m.v. beachvolleybal, voetbal, frisbee, jeu de boules en zwemmen. Na dit uur liepen we weer 5km terug.
Dit herhaalde zich ’s middags weer met een volgende cie.      

Voor de sportdag hebben we gekozen voor 6 teams per cie waarbij in elk team de vier nationaliteiten vertegenwoordigd waren. Dit betekende dat we een 12/24 schema konden draaien. Hierbij hebben we het gehele instructeursbestand gebruikt om als scheidsrechters/juryleden te fungeren. De onderdelen bestonden voornamelijk uit spelsporten en LTV opdrachten.             

Kampement
Dit bestond geheel uit tenten waar je met 6 tot 8 personen in vertoefde. Er was een ontspanningstent met TV, Biljart, Tafelvoetbal en een klein winkeltje. Een eettent waar het ontbijt en diner werd verzorgd. Bij het ontbijt werd je al getrakteerd op een lap vlees en twee eieren. Voldoende proteïnen dus. Over het algemeen goed en voldoende eten. De lunch moest je zelf verzorgen middels de Amerikaanse MRE pakketten (meals ready to eat, red.).

Qua sanitair hadden ze extra toilet- en douche units geplaatst die elke dag gepoetst werden. Dit in tegenstelling tot het sanitair van de lokale Marokkaanse eenheid, dat er erbarmelijk uitzag.     

Algemene indruk
De Marokkanen lopen nog erg achter op alle gebieden denk o.a. aan COVO, OVG, Fysiek.
Daarnaast had de Marokkaanse bataljonscommandant er een handje van om op het laatste moment nog zaken te willen veranderen. Ze zijn wel erg gastvrij en probeerden het voor hun doen zo goed mogelijk te organiseren.
De Spanjaarden waren fysiek het betere land samen met Nederland. Nadeel was dat het merendeel het Engels niet goed beheerste.
De Amerikanen leverden zowel landmacht-, luchtmacht- als marine personeel. Waarbij het opviel dat m.n. de luchtmacht militairen fysiek zwakker waren. Hun instructeurs zijn zeer deskundig.
De Nederlanders waren fysiek goed en waren goed voorbereid. Het voordeel was dat de S3 van 42 Paintfbat, de Maj Pothuizen, een grote vinger in de pap had en eigenlijk het hele oefenplan/scenario ontwikkeld had.

Professioneel
Sport verbroedert, dit bleek al meteen de eerste dag. We hadden een materialen depot gemaakt waar spel- en krachtmateriaal uit gepakt werd om samen te sporten. De Spanjaarden en Marokkanen waren wel zeer voetbal minded. Zij speelden regelmatig samen voetbal.

Qua sport hebben we een goede indruk achter gelaten. Ze vonden ons professioneel en waren zeer geïnteresseerd in de wijze zoals bij ons de “Sport” georganiseerd is.