Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


KOU IS EEN EMOTIE!

Door : Peter van der Heijde


De methode van de ICEMAN (Wim Hof) heeft mij fitter gemaakt dan ooit!

Voordat ik uit ga leggen hoe de ICE MAN methode mij weer fit heeft gekregen vertel ik eerst hoe het komt dat ik een paar jaar geleden steeds minder fit ben geworden.
Ik ben Peter van der Heijde (29 jaar), sommige lezers zullen mij misschien herkennen omdat ik van 2009 tot 2013 LO&S instructeur ben geweest. De mensen die mij van die tijd nog kennen weten dat ik net als vele andere sportinstructeurs van extreem hard en veel sporten houd.

Al van kleins af aan wilde ik de beste zijn als het om sport ging, deze mentaliteit maakte dat ik keer op keer fysiek boven mezelf uit kon stijgen. Op een zeker moment vond ik het ook heel belangrijk om meer spiermassa op te bouwen dus begon ik met extreem veel eten! Daarnaast ontdekte ik al gauw dat het uitgaansleven ook wel zijn charmes had. Elke dag uren sporten, heel veel eten en in het weekend laat naar bed met een snee in mijn neus was voor mij de normaalste zaak van de wereld.

Het ging heel lang prima, ik had alleen dagelijks flinke niesaanvallen maar ik was er van overtuigd dat het niet aan mijn manier van leven kon liggen: ik beweeg toch genoeg en eet toch gezond?! Dus ik ging er gewoon lekker mee door!
Maar toen werd ik vader… Elke dag vroeg op, 1 uur rijden naar de kazerne, hele dag sporten, veel eten, 1 uur terug en een hele slechte nachtrust door die kleine. Mijn lichaam raakte langzaam maar zeker uitgeput en ik kreeg steeds meer klachten, 92 kg  werd in een rap tempo 83 kg en mijn spijsvertering raakte ontregeld. Mijn lichaam ontwikkelde steeds meer allergieën voor allerlei voedingsmiddelen waardoor ik gedwongen werd om met vele diëten te experimenteren, uiteraard geen blijvend succes . Mijn zoektocht naar de oorzaak van mijn klachten was eindeloos en de reguliere zorg heeft mij verteld dat ik ermee moet leren leven, “het hoort bij jou!”


In 2013 heb ik Defensie verlaten en ben ik overgestapt naar een ROC (opleiding VEVA), deze baan gaf mij ook ineens nog wat meer stress waardoor het nog minder met mijn gezondheid ging. Na nog anderhalf doorsukkelen met m’n gezondheid en met tegenzin naar de gym, was ineens het boek over Wim Hof daar! Dat is toch die vent die 50 meter onder het ijs zwemt!?!  Ik ben het boek gaan lezen en enigszins sceptisch begonnen met de methode die in het boek stond omschreven. WAUWWW, binnen 1 week resultaat!! De ademhalingsoefeningen en koud douchen gaven mij ineens weer het gevoel van oerkracht en gezondheid! Na jarenlang dagelijks last van een jeukende allergische neus, veel niezen en vermoeidheid ineens weer een fit gevoel in het lijf. Onwijs!! ik ben echt een heel nuchter persoon maar deze shit werkt! Ik ben de methode dagelijks gaan toepassen, ben zo snel mogelijk een workshop gaan volgen en heb me direct ingeschreven voor de instructeuropleiding. Naast dat het een super leerzaam traject was en het veel ogen heeft geopend, was de opleiding een prachtig avontuur met veel mooie ervaringen. Ik heb bergen beklommen in alleen een short en heb gezwommen in ijswater, ik weet nu echt wat mentale kracht is en sta volledig in contact met mijn lichaam. Als ik de IK 2-16 naast de ICEMAN trainingen leg, en vooral de eindweek in POLEN, heb ik aardig wat componenten getraind: moed, actief, discipline, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen en stressbestendigheid, allemaal zijn ze in grote mate aan bod gekomen. Wist je trouwens dat je meer adrenaline aanmaakt tijdens de ademhalingsoefening van deze methode dan iemand die voor de eerste keer gaat bungeejumpen?  

Al met al begrijp ik nu ECHT hoe belangrijk het is om je lichaam te voelen en voldoende rust te geven.   Ik heb ondervonden wat voor effect  de ademhalingsoefeningen en koudetrainingen hebben op mijn gezondheid en dat is ongekend!


Wie is Wim Hof en wat houdt zijn methode in?

Wim Hof heeft bekendheid gekregen door zijn spectaculaire stunts en kreeg al snel de bijnaam ‘the Iceman’. Maar liefst 20 wereldrecords heeft hij op zijn naam staan, waaronder het langste ijsbad, het beklimmen van een berg in slechts een korte broek, het rennen van marathons rondom de poolcirkel en meer. Wim Hof heeft een methode ontwikkeld die zich kenmerkt door eenvoud en effectiviteit. De effecten en toepasbaarheid van deze methode zijn door diverse wetenschappelijke instituten onderzocht, waaronder de Radboud Universiteit. De resultaten hebben aangetoond dat door het praktiseren van deze methode de werking van het autonome zenuwstelsel en het immuunsysteem te beïnvloeden zijn. De methode bestaat uit 3 componenten: ademhalingsoefeningen, blootstelling aan koude en trainen van mindset/focus.

De kracht van deze methode is al jarenlang bekend bij Wim Hof en daarom wil hij deze met de wereld delen. 


Gecertificeerd trainer van de Wim Hof methode

Ik ben nu  inmiddels een trotste Wim Hof methode instructeur en wil ik mijn enthousiasme en kennis aan zoveel mogelijk mensen overdragen. Ik heb ervaren hoeveel deze methode voor mij heeft betekend en ik ben ervan overtuigd dat het ook voor vele andere een grote meerwaarde kan zijn. Het lijkt me geweldig om deze methode binnen de LO&Sport organisatie te introduceren middels een workshop of welke vorm dan ook. 

Warme groet,

Peter van der Heijde  info@mefy-sport.nl


Publicatiedatum: 08 maart 2017