Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

CBMI-25 SLUIT MISSIE ERBIL AF
Door: Rogier Wezeman

Hier  een  bericht vanuit Erbil over de laatste grootte rotatie Nederlandse militairen, waaronder een sportinstructeur, die Nederland levert aan de missie Capacity Building Mission Iraq (CBMI) die valt onder de CJTF OIR (Combined Joint Task Force Operation Inherent Resolve).

Als eenheid instructeur ben ik een half jaar voor deze missie op de eenheid geplaatst net zoals veel van de soldaten. De eenheid 13 Alfa "Madju" Compagnie was als eenheid te klein om deze missie te draaien en is daardoor aangevuld met jongens uit 13 Bravo "Pegasus" Compagnie.
Rond de zomer waren er geruchten dat het 13e deze missie zou gaan draaien en toen het concreet was gemaakt, kon het opwerktraject beginnen. In Oktober was de eenheid op volledige sterkte en in Januari vertrokken wij richting Irak.

Voorbereidingsperiode
Een korte periode qua voorbereidingen met een complete Cie en ook een korte periode om met een gericht FMOTP (Fysiek en Mentaal Opleidings- & Trainings Plan, red.) de Cie voor te bereiden op de komende missie. Door de samengestelde eenheid was de beginsituatie wisselend (verschillende pelotons) en ook de informatie over de taken tijdens de missie was minimaal. Door met de voorgangers te praten, heb ik de doelstelling bepaald waar ik mij op kon richten in de fase voor de uitzending maar ook tijdens de uitzending. Op deze manier kon ik toch middels een gedegen trainingsplan de eenheid voorbereiden.
Daarbij moesten sowieso alle A700 taken (Fit en DCP) op voldoende staan wat door de vele cursussen op zichzelf al een uitdaging was.
De lessen die ik in Nederland heb gegeven, bestonden voornamelijk uit technische lessen in de Strength, het vergroten van het duurvermogen in de Endurance en ze vaardiger maken in MZV, dit met behulp van de TBBV instructeurs. Op deze manier kon ik in het missiegebied, met de minimale middelen die hier voor handen zijn, toch een maximaal rendement behalen.
Omdat ik als sportinstructeur onder het National Support Element (NSE) val, ben ik met het voor-detachement 5 dagen voor de hoofdmacht civiel ingevlogen naar Erbil international Airport. Een hele andere aankomst dan ik vooraf had kunnen bedenken. Gewoon in normale kleding afreizen naar een land dat je toch associeert met een land waar oorlog / onveiligheid heerst. Dit beeld heb ik gedurende de uitzending nog een aantal keren moeten aanpassen.


HOTO
De eerste week bestond voornamelijk uit de HOTO met CBMI-24. Omdat er een Mariniers Compagnie voor ons zat, welke een andere invulling geven aan de functie van de sportinstructeur was de HOTO anders dan gewend en was het veelal het wiel opnieuw uitvinden en werd er een beroep gedaan op de flexibiliteit en de zelfstandigheid.
De challenges die de voorgangers bedacht hadden, kon ik gelukkig zo overnemen, looproutes heb ik kunnen uitzetten, de verschillende fitness locaties kon ik bezoeken en uittesten en de fitness op onze eigen locatie heb ik opnieuw kunnen inrichten. Zo een aantal werkzaamheden die ik deze periode heb kunnen doen om het voor de hoofdmacht zo makkelijk mogelijk te maken wanneer zij binnen zouden komen.
Qua accommodaties hebben we niks te klagen. Er zijn 2 grote fitnessen die 24/7 open zijn en we hebben op ons eigen kamp een behoorlijk grote fitness waar je op pelotons grootte makkelijk een les kunt draaien.
Voor de rest kan er natuurlijk altijd worden hardgelopen maar beschikken de fitnessen ook over voldoende cardio apparaten waar je met een groep+ kunt trainen.

  • Rogier 3
  • Rogier 4
  • Rogier 5


Daar komen de schutters
De hoofdmacht had een aantal dagen vertraging door het slechte weer in Nederland maar uiteindelijk kwamen ze aan in Erbil. Doordat wij in Januari hier begonnen was het niet nodig om een acclimatisatie programma te volgen. Zodoende kon ik vrij snel een sportprogramma opzetten voor de pelotons. De pelotons heb ik eerst laten wennen aan de verschillende  werkzaamheden / hoofdtaken en ze konden aangeven wanneer het rooster technisch het beste uit kwam om een sportles te kunnen volgen. Hierbij moesten ze rekening houden met 2x in de week een verplicht sportmoment.
Samen met de lessen voor de staf van de Cie, de pelotons en de staf van de NSE kwam ik uit op ongeveer 12 lessen per week met daarnaast nog de individuele begeleiding voor o.a. de VAKOL.

De lessen die ik heb gegeven waren voornamelijk gericht op de core stability en de mobility, afgewisseld met wat uitdagende WOD's. Op een uitzending weten de meesten de fitness wel te vinden en daardoor heb ik de aandacht gelegd op de zaken die door het individu minder getraind worden en de groepsbinding versterkt.
De NSE daarentegen moest ik op een hele andere manier benaderen dan de Cie, mede omdat dit een samengestelde eenheid is van Luchtmacht, Marine en Landmacht personeel. Toch een andere mindset dan ik gewend was maar daardoor ook weer een extra uitdaging.


Voorzitter (en ook militair) Rogier
Naast de sportlessen en alle randzaken die daarbij komen kijken, was ik ook voorzitter van de activiteiten commissie en organiseerde ik elke maand een evenement voor de eenheid en de coalitie partners. Zo was er een Speedmars kampioenschap, een Easterrun, een Memorial WOD, Koningsdag en natuurlijk de midtermdag met daarin een sportief element verwerkt. Daarnaast werd er vanuit de Cie elke 2 weken een activiteit georganiseerd waar ze vaak de expertise van de sportinstructeur konden gebruiken. Op die manier ben je ook weer van meerwaarde voor de eenheid.
Naast de reguliere werkzaamheden en de O&O activiteiten is een uitzending uitermate geschikt om ook de militaire kant van het werk op een hoger niveau te brengen. Zo kon ik een aantal keren mee naar de schietbaan, ondersteunen bij de OVG modules, als beveiliger mee tijdens de PSD's (Personal Security Detachement), diensten draaien bij de wacht en het mooiste van een Luchtmobiele eenheid; mee met de vliegmomenten.

  • Rogier 1
  • IMG_20230428_185656
  • IMG_20230428_185754


Over en sluiten
Al met al zijn de afgelopen 4 maanden voorbij gevlogen en staan we op het punt om onze taken over te dragen aan de Esten en komt er een einde aan de aanwezigheid van een Compagnie in Erbil.
Ik kijk terug op een mooie periode die ik vooraf niet zo had kunnen bedenken.
De ervaring, eerst als soldaat bij de A-cie en nu als sportinstructeur van dezelfde eenheid, was er een die ik niet had willen missen.
Nu is het aftellen richting de adaptatie op Kreta en na het verlof verder met de eenheid richting de OBT (Optreden Bergachtig Terrein, red.).


Publicatiedatum: 10 mei 2023

Naschrift redactie:
Eerder verschenen er over de missie in Erbil al 2 artikelen:
- Sietse Jonkers in Erbil (start van de missie)
- Bram Koesen in Camp Bull