Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VROUWELIJKE TOPPERS VAN LO&SPORT
INTERVIEW MET CLAUDIA VAN KLEEFF

Door Paul Lindeboom


Hoe lang is het al (ongeveer) geleden dat je de LO&Sportorganisatie hebt verlaten en wat was de reden(en)?
Antwoord: 
In 2005 heb ik de sportorganisatie verlaten, ik had voor mezelf altijd al in gedachte dat 10 jaar Landmacht een mooie periode zou zijn voor mij, dit is ook zo uitgekomen.
Niet helemaal op de manier waarop ik had gehoopt, ik kreeg een zware rugblessure in de laatste periode dat was erg zonde, gelukkig ben ik daarna weer helemaal de oude geworden.
 

Bij welke LO&Sportgroep heb je de leukste tijd gehad? (En misschien ook waardoor dat de leukste tijd was?) Weet je nog een paar namen van collega’s waar je toen heel plezierig mee werkte?
Antwoord: 
Jazeker, zowel in Ede als ik Ermelo heb ik een leuke tijd gehad. In Ermelo heb ik wat langer gewerkt, daar kwam ik na Ede ook in een sfeervolle groep terecht zoals je op de foto ziet, fijne tijd!

De LO&Sportgroep GSK

Een van de mensen die mij in het bijzonder is bijgebleven is Nico Spierenburg, ik vond hem altijd zo positief en inspirerend, een bijzonder mens, leuk dat ik dat toch nog even kan zeggen!
Daarnaast heb ik met Erik Raterink regelmatig getraind en we hebben samen de Roparun gelopen, wat een evenement was dat zeg... en wat een te gek sportmaatje, ook zo'n fijne opgewekte vent.
Met Joyce Zappeij heb ik nog steeds contact, we zijn allebei IBT-docent bij de politie geworden, en kijken nog regelmatig terug naar onze Landmacht tijd, met veel plezier!

In de loop der jaren ben ik regelmatig oud-collega's tegengekomen, Emiel Klaassen, Berry Manders, Richard Wichhart, Rob Nijtmans en ook mensen waar ik les aan heb gegeven, het komt altijd weer ergens op mijn pad. Toen ik een poosje geleden een Krav Maga cursus had op de Oranjekazerne ben ik gelijk even naar het sportbureau gelopen, ff gezellig buurten.

 

Wat voor werk doe je momenteel of heb je gedaan nadat je bij ons vertrok?
Antwoord:  
Ik heb 2.5 jaar in het onderwijs gewerkt, ben mentor en sportinstructeur van een OJKL klas geweest, dat sloot mooi aan op de voorgaande periode. Je hebt je eigen klas, daardoor krijg je echt leuk contact met de jongens en naast de normale gang van zaken kwamen ze ook advies vragen over verkering en dat soort dingen, ik vond dat altijd zo leuk, ze waren ondeugend en enthousiast, dat is een mooie combinatie, haha!

Vervolgens kreeg ik in 2008 de kans om IBT-docent te worden bij de Politie. Vakinhoudelijk betekende dit: vuurwapenonderwijs, casuïstiek, aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken.Ik heb daar een heel nieuwe vak geleerd, ik moest weer op nul beginnen maar heb daar heel veel van opgestoken, al was het cultuurverschil voor mij meer een soort cultuurshock. Alles wat ik bij de landmacht had geleerd was niet van toepassing bij de politie voor mijn gevoel , wat een andere wereld! Ik hoor dat van meer oud-'Landmacht-ers'

Ik heb op je Facebookpagina stoere foto's op een motor gezien. Is dat je nieuwste hobby?
Antwoord:
Ik rij motor vanaf 1999, na een aantal jaren op de weg gereden te hebben ben ik langzaamaan de overstap gaan maken naar het circuit,in 2008 heb ik een 3-daagse circuittraining gevolgd in Frankrijk om de basis racetechnieken onder de knie te krijgen zodat ik wedstrijden kon gaan rijden. Daarna is het echt een uit de hand gelopen hobby geworden.. ik heb tot 2013 in de Dutch Ducati Dealer cup gereden, op een Ducati 848 circuitmotor. Ik had een team, sponsoren en reed wedstrijden in Frankrijk, Tjechie, Dld, Belgie en natuurlijk op het TT circuit in Assen. Heerlijk om helemaal geconcentreerd met je motor bezig te zijn,  pak aan, helm op, afsluiten van de wereld en alleen jij en je motor. Als je eenmaal het gevoel met je motor echt te pakken hebt,  je in de flow zit,  dan is dat echt geweldig!

Ook de onderlinge sfeer op het circuit was echt mooi. Op de baan was het knokken , maar als er iemand gevallen was kwamen overal onderdelen en hulp vandaan,  want dat  deed je dan ook voor elkaar, geweldig. Het team was top en mijn vader ging ook altijd mee, mooi dat ik dat met hem kon delen. 
Ik ben nu even gestopt, het kost namelijk zoveel tijd en geld, ik wilde na 5 jaar ook wel weer eens op vakantie, maar wie weet..

 

Je was vroeger heel fanatiek met vecht- of verdedigingssporten. (Tijdens de oprichting van het dienstvak zag ik je nog wat rode baretten in elkaar slaan....) . Doe je dat nog steeds actief, of als trainer/coach? Of ben je een andere tak van sport gaan beoefenen?
Antwoord:
Haha..heb ik dat gedaan? Ja , ik herinner me dat ik ook een keer moest knokken tegen een commandant die nieuw bij de eenheid kwam, hadden ze een ring gebouwd, publiek eromheen en een paar rondes mocht hij tegen een meisje vechten, tegen mij dus. Achteraf denk ik weleens, ik lijk wel gek geweest .. Die man wilde natuurlijk niet afgaan dus ik moest flink aan de bak en kreeg zelf ook echt rake klappen, haha! Op een gegeven moment heb ik maar een paar regels overschreden, het was hij of ik dacht ik.. straks lig ik hier zelf gestrekt!  (gelukkig was Robin Francke scheids en heeft er goed op ingespeeld)

Maar..wat vechtsport betreft, privé doe ik er momenteel niets meer mee. Ik heb me de afgelopen jaren bij de politie veel beziggehouden met opbrengtechnieken, klemmetjes, fixeren en het onder controle brengen van een verdachte, vechten in kleine ruimtes, Ik heb een bredere kijk gekregen en veel bijgeleerd ! I.p.v de vechtsport is het motorsport geworden, ook knokken, maar dan op de baan, verder hou ik mezelf nog steeds fit met hardlopen en krachttraining.


Zijn er nog dagelijkse activiteiten waar je iets hebt aan je ervaringen als LO&Sportinstructeur? Of denk je nog wel eens aan de tijd als LO&Sportinstructeur?
Antwoord:
De hele periode bij de Landmacht heeft mij gevormd, van mijn 21e tot mijn 31e, dat is een belangrijke fase in je leven. Ook de 2 uitzendingen die ik toentertijd als soldaat (voor mijn LO&S tijd) naar Sarajevo heb gemaakt, hebben veel indruk op me gemaakt.
Ik denk nog regelmatig terug aan mijn tijd als sportinstructeur, de onderlinge sfeer de interactie met de groepen, de momenten van hiba en terreinwerk lekker buiten op de hei, heerlijk! Samen met de collega's een duurloopje doen in het bos en herten voorbij zien springen, fantastisch!
Ik mis dat wel hoor en heb me altijd wel gerealiseerd dat het een bijzonder beroep was.


Publicatiedatum: december 2014