Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HOE GROEN IS HET GRAS BIJ DE BUREN?
DEEL 1: ARJAN KREEFT

Door Wil Maaswinkel


Een groot aantal LO&Sport collega's dienen hun volledige diensttijd bij de LO&Sport. Maar er zijn er ook die maar een beperkt aantal jaren bij de LO&Sport dienen en daarna hun geluk zoeken/vinden buiten de Krijgsmacht.

Er zijn er ook die tijdelijk of blijvend bij andere eenheden gaan werken. Het wel en wee van al die collega's is vaak interessant, leuk en leerzaam om iets over te horen. Ze zijn en blijven deel van de "LO&Sport familie"!

Boven aan de lijst staat collega Arjan Kreeft. Begonnen aan de basis als LO&Sportinstructeur, in 2003 na de KMA ingestroomd als LO&Sportofficier. Momenteel werkzaam als Commandant School Noord en vanaf april 2022 de nieuwe Chef Staf LO&Sportorganisatie. Arjan lijkt een uitstekende eerste kandidaat voor de rubriek. Dus is hij uitgenodigd om het spits af te bijten.

Arjan, vooral de jongste collega's kennen je niet. Kun je (in het kort) schetsen hoe je in de LO&Sportorganisatie bent beland? Waar je hebt gewerkt? Wat je het leukste vind aan werken in de LO&Sport en waar je je goed op je plaats voelde? Wat belangrijke lessen zijn die je hebt geleerd?

“Na het afronden van mijn ALO opleiding wilde ik snel aan het werk als vakdocent Lichamelijke Opvoeding. Echter, de minister van Defensie dacht daar anders over. Op 4 september 1995 moest ik mij namelijk melden in Ossendrecht. Samen met onder andere Rico Lamers, Bart Dassen, Erik Raterink, Paul Verkleij, Michael Vergunst en Hans Talboom heb ik daar de algemene militaire opleiding (AMO) en de algemene kader opleiding (AKO) doorlopen. Dit onder de bezielende leiding van Kay Bosscha, Frank Paijmans, Marcel vd Borden, Gerard Loontjes en Humphrey Broos. Na 4 maanden Ossendrecht werd ik in januari 1996 als dienstplichtig LO&Sportinstructeur geplaatst op de LO&Sportgroep Kranenburg-Noord te Harderwijk. Deze LO&Sportgroep, met Richard Borecki als commandant, was een dependance van de LO&Sportgroep GSK (Ermelo).

In eerste instantie zag ik de dienstplichtige tijd als hinderlijke onderbreking richting een baan in het middelbaar onderwijs. Echter, het werk als LO&Sportinstructeur beviel mij wel. Waar je in het bewegingsonderwijs steeds dezelfde lessencyclus moest geven, daar had je als LO&Sportinstructeur veel meer vrijheid van handelen.

De PMK, met boven Theo Vonk (C), Meine de Boer, Eric Hoek, Arjan Kreeft, Philip Steverink en onder de interieurverzorgster, Alexander Keulemans, Henri van der Linde en Kay Bosscha.

Mijn eerste plaatsing als beroeps bepaalde tijd (BBT-er) was op de LO&Sportgroep PMK in Wezep (zie foto). Dit is voor mij de mooiste plaatsing binnen de LO&Sportorganisatie geweest. Een hele hechte groep die voor elkaar door het vuur ging. Na vijf jaar instructie te hebben gegeven, was het voor mij tijd voor de volgende stap. Ik wilde graag officier worden. Dat is gelukt. De functies die ik tot nu toe als officier binnen de LO&Sportorganisatie heb bekleed, zijn achtereenvolgens plv C-LO&Sportgroep JWF, C-LO&Sportgroep PMK, C-LO&Sportgroep JPK, stafofficier Kenniscentrum en regiocommandant Noord.

Wat maakt het werken binnen de LO&Sportorganisatie dan zo leuk? Als eerst zijn dat de collega’s met wie je werkt. Daarnaast de klant waar voor je werkt. En als laatste de kansen die je krijgt om jezelf te ontwikkelen, zowel als persoon als functionaris.

De belangrijkste les die ik de afgelopen 23 jaar als LO&Sportinstructeur heb geleerd, is dat je duidelijk moet zijn. Zeg waar het op staat en draai er niet omheen. Zaken afdoen met de mantel der liefde werkt niet.”

Arjan, hoe ben je op de functie van Commandant School Noord terecht gekomen? Wat houdt die functie in? Wat is de grootste uitdaging?

“Na 23 jaar LO&Sportorganisatie was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Een andere omgeving waarin ik weer werd uitgedaagd. Ik wist dat de functie van C-School Noord vrij zou komen en heb de toenmalige C-KMS, kol bd Wagemakers, gebeld voor een kennismakingsgesprek. Waarschijnlijk heb ik in dat gesprek een prima indruk achtergelaten, want een aantal weken later belde hij mij op met de mededeling dat ik de nieuwe C-School Noord zou worden.

School Noord bestaat uit een staf, een logistiek peloton, vijf AMO pelotons en vier BPV pelotons. De AMO pelotons verzorgen de algemene militaire opleiding (AMO), de algemene militaire opleiding Reservisten Basis (ARB) en sinds dit jaar is er ook een AMO peloton belast met de initiële vorming onderofficieren (IVO). De BPV pelotons verzorgen de beroepspraktijk vorming voor de VEVA student. Als commandant ben ik eindverantwoordelijk voor alle opleidingen.

De grootste uitdaging op dit moment is COVID-19. De maatregelen die wij in acht moeten nemen, maken het opleiden er niet makkelijker op. Ondanks dat we her en der concessies moeten doen, zijn de leerlingen die het AMO certificaat ontvangen startbekwaam voor hun eerste operationele functie.”

Arjan, Wat zou je nog graag doen in volgende functies. Zijn er ervaringen die je meeneemt uit School Noord waarmee de LO&Sportorganisatie zijn voordeel kan doen?

“Mijn vervolgfuncties binnen de LO&Sportorganisatie zijn al bekend. Op 1 april 2021 word ik H-OTK, een jaar later volg ik de Chef Staf op.

In mijn huidige functie heb ik een eigen staf. Dagelijks doorlopen wij verschillende stafprocessen (cfm doctrinepublicaties). Dit was voor mij als LO&Sportinstructeur een nieuwe ervaring. Ik weet nu wat er van mij verwacht wordt als commandant maar ook wat ik van mijn staffunctionarissen mag verwachten. Deze opgedane ervaringen ga ik zeker succesvol inzetten als H-OTK en Chef Staf.”

  • Arjan 1
  • Arjan 2


Publicatiedatum: 16 september 2020

In de serie Groener Gras verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off