Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MEID MET EEN MISSIE

Door Nathalie Oharek

Vanwege de missie Resolute Support ben ik uitgezonden naar Mazar e Sharif (MeS) in Afghanistan. Initieel werkte ik als NCO Pass and Permit office. Mijn werkzaamheden bestonden uit het maken van de verschillende soorten toegangsbewijzen, toegang verlenen en toegangscontroles houden voor alle militairen en Afghaanse contractors op camp Marmal. Camp Marmal bestaat uit verschillende zones met de daarbij behorende verschillende veiligheidsmaatregelen. Hoe belangrijk dit werk ook is, ik merkte dat er meer tijd en ruimte was om mijzelf in te zetten op andere vakgebieden.

Na een aantal weken op de Pass and Permit office, ben ik toegevoegd aan het Female search advisor team en word ik ingezet als Advisor physical development bij het  Afghan National Defence and Security Forces (ANDSF). In de tussentijd help ik andere Nederlandse collega’s als personal coach en maak ik individuele trainingsschema’s voor hen. Op deze manier kan ik mijn kennis en kunde op het sportieve vlak delen met anderen. Op internationaal niveau organiseer ik grotere evenementen zoals een Urban run en een Speedmarswedstrijd. Met deze taken en activiteiten probeer ik zo goed mogelijk een bijdrage te leveren aan deze missie.


Female search

Voor de Female search werk ik samen met de collega’s van de KMAR. Wij adviseren en trainen de Afghan National Police (ANP). Zo verzorgen we trainingen aan de instructeurs, over het kunnen voorbereiden en uitvoeren van lessen en trainingen. Tevens bewaken wij het correct uitvoeren van search procedures. De trainingen worden getoetst met een examen, daarna is het de bedoeling dat de Afghaanse instructeurs zelfstandig hun lessen kunnen verzorgen.

Op de base ondersteun ik de camp security bij search aan de pre-maingate en is het mijn taak om de organisatie/ veiligheid in goede banen te leiden.


Advisor Physical Development

Door mijn sport achtergrond ben ik aan de gender-advisor gekoppeld en geef ik sportlessen aan vrouwelijke militairen in het Afghaanse leger (ANA). Deze trainingen geef ik op verschillende Afghaanse kazernes, waarbij de focus ligt op algemene conditie (kracht en uithoudingsvermogen) en fysieke weerbaarheid.  Als de tijd het toelaat, is er ook ruimte voor ontspanning in de vorm van volleybal of voetbal. Het uiteindelijke doel is dat de dames, na mijn vertrek, dit zelfstandig onder eigen leiding kunnen voortzetten.

Al deze projecten, de goede sfeer op NSE (National Support Element, red.), Force Protection (FP) en MEDCOY hebben er aan bijgedragen dat ik vond dat deze missie voor mij verlengd moest worden, om zo te komen tot het “train the trainer”. Kortom, ik kan mijn grote  passie voor mijn vak hier op een internationaal niveau uitoefenen! Je kunt een hoop betekenen op fysiek gebied en ik ben in de unieke positie om dit ook buiten uit te dragen.
Deze missie heeft voor mij zowel persoonlijk en werk gerelateerd, aan beiden kanten van de medaille, een positieve inslag.

In mijn ogen, het mooiste wat je uit een missie kunt halen.