Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


MET MARINIERS MEER MANS

Door : Jarno Lekkerkerker

Er werd mij gevraagd of ik een stukje wilde schrijven over de periode dat ik heb gewerkt op de LO/Sportschool (Loss). Ik heb daar de afgelopen 2 jaar als instructeur/opleider bij de kliminstructie groep gewerkt en ben per 01-04-16 overgeplaatst naar een nieuwe functie als hoofd planner binnen het Mariniers opleidingscentrum (MOC).

Ik heb de afgelopen 1,5 jaar met groot plezier gewerkt binnen de Clas organisatie. Ik had uiteraard voorafgaand wel mijn bedenkingen aan een functie bij ander krijgsmachtdeel, maar ging er blanco in en liet het op me afkomen. Ik was in het beginstadium nog niet voldoende gekwalificeerd voor deze functie en moest daardoor nog veel ervaring opdoen binnen het Werken Op Hoogte als vak, maar ook het zijn van instructeur en opleider. Hierin werd ik goed ondersteund en begeleid door de opleidingsgroep en heb me, misschien uitgezonderd van het binnen komen, nimmer niet op mijn gemak gevoeld.

Er was altijd een ontspannen werkomgeving, waarin naast hard en serieus werken ook veel gelachen werd en dat maakte het voor mij een ideale werkplek.

Als ik terug kijk naar de intensieve periode geeft dat een goed gevoel. Heb alle gradaties binnen de klimopleidingen gezien als ondersteuner, cursist en uiteindelijk als volledig opleider tijdens de IKT-opleidingen. Verder waren de buitenlandse trainingen en opleidingen het perfecte moment om alles geïntegreerd, gecombineerd, van eenvoudig naar complex en in de context te beoefenen en trainen.

Dit zorgde ervoor dat ik zelf ging groeien in mijn rol en toen de mogelijkheid kwam om mij verder te kwalificeren als Instructeur Werken Op Hoogte (IWOH) was dat een mooie stap dichterbij het doel wat ik vooraf voor ogen had: de Teacher Werken Op Hoogte (TWOH) opleiding volgen.

Dit doel werd in eerste instantie verstoord doordat er geen TWOH gedraaid werd in de periode na de IWOH, en daarnaast was ik voornemens om de dienst te verlaten omdat ik door de carrière plannen van mijn vrouw ben verhuisd naar München.
Uiteindelijk gaat het bloed waar het niet gaan kan en ben ik begonnen aan een nieuwe functie bij de mariniers en pendel veel heen en weer.
 

Ik zie de gehele periode bij de Loss als een grote leeromgeving, ik heb een kijkje in de keuken van de Landmacht mogen nemen en heb daar veel geleerd en kijk nu met andere ogen naar de Clas organisatie. Ik heb nieuwe collega’s en vrienden ontmoet en ben vooral zelf gegroeid als kaderlid, instructeur, opleider maar zeker ook als mens.

Ik zie paarse functies dan ook zeker als zeer positief om de kloof, die er toch is tussen de verschillende krijgsmachtdelen, te verkleinen en de expertise die er bij beide aanwezig is te bundelen en zo tot een beter eindproduct te komen. Ik zie hierin nog veel kansen en hoop dat de verstandhouding in ieder geval op het gebied van Werken Op Hoogte verbeterd is.   

Wil eenieder bedanken voor de prettige samenwerking, wens mijn opvolger net zoveel plezier op de functie als dat ik altijd heb gehad!

Ik hoop nog velen te zien op de diverse legalisaties waar ik, nu ik nog bij de baas ben, weer jaarlijks naar toe mag. 

QPO