Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
INTERVIEW MET RICHARD SORÉE VAN "BREAKPOINT"
Door : Paul Lindeboom

 

Tokkelen op het landgoed van de huidige Koning

De naam van Richard Sorée is de laatste tijd veel genoemd op de website. De eerste keer was vanwege zijn functie als secretaris bij de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport, de tweede maal was hij hoofdrol- en veldspeler in de militaire handbalselectie en nu is hij met zijn bedrijf Breakpoint toegetreden tot de financiële ondersteuners van de stichting. Een interview om alles te weten over Richard én zijn bedrijf.

Waar is de passie voor klimmen ontstaan?
"In 1992, na mijn opleiding tot beroeps sportinstructeur, was mijn eerste functie op de KMS in Weert. Dat was in eerste instantie geen geografische keuze. Ik wist dat daar de prioriteit lag om cursussen te mogen doen t.a.v. GVA/WOH, Duiken en MZV (Ongewapend Vechten heette dat toen). Zodoende gingen Peter Crooymans en ik naar de cursus Jaune (IKT tegenwoordig)
Dat was nog in Hedel op de Bailey toren van de Genie. Je mocht toen met installeren maar 1 balk gebruiken als aanhechtingspunt. Ook moest je een tweede balk als back up gebruiken.
Je mocht nooit een balk als twee eerste punten gebruiken. Als je meerdere installaties moest maken, dan klom je naar boven naar de volgende balk om daar te installeren.
Ook hadden we in die tijd het kruisjes systeem. Elke veiligheidsfout was een kruisje. Bij drie kruisjes was het einde cursus. Je had toen gordels waarbij de beenlussen terug gestoken moesten worden. Ik weet nog dat iemand (haha) op de eerste ochtend al een kruisje kreeg omdat de beenlus niet was teruggestoken. Zo was je snel klaar met de cursus…
Uiteindelijk hebben we het wel gehaald. Meteen het jaar daarna hebben we ook de cursus Vert gehaald. We gingen in die tijd wel 8 weken per jaar met de KMS naar de groeve in Silbach. Dat was een geweldige tijd met altijd weer andere instructeurs die meegingen.
Zo is de passie voor het klimmen ontstaan."


Hoe kwam je op het idee om een eigen bedrijf te beginnen en hoe is het allemaal ontstaan?
"In die jaren kwamen we in contact met Frank Vink (een oud-commando met een eigen Outdoor bedrijf in het zuiden die ooit 70 km door de Geul had gelopen). Hij vroeg of we hem wel eens konden helpen met het begeleiden van klim- en afdaalactiviteiten. Na een aantal keren hadden Peter en ik zoiets van: ‘dat kunnen we zelf ook prima organiseren’. Zo ontstond het idee om een eigen bedrijf te beginnen. Peter had de film Pointbreak met Patrick Swayze gezien en zo werd het idee geboren om Breakpoint te gaan gebruiken. Dit is het breekpunt tussen de oren om de knop om te zetten om dingen toch te doen. Niet het breekpunt van het touw wat we voor de activiteiten gebruiken.
In 1995 gingen we op zoek naar een locatie om onze activiteiten te exploiteren. Zo kwamen we in de groeve Rome Detente bij Durbuy in de Belgische Ardennen uit Een mooie 40 meter hoge rotspartij waar we de eerste twee jaren van ons bestaan GVA activiteiten hebben gedaan met groepen. We gingen elk weekend met twee witte VW Golfjes II volgeladen met klimmateriaal en atb’s naar de Ardennen.


In 1997 kwamen we een beetje per toeval bij de Kabelbaan en Wilhelminatoren in Valkenburg. Daar hebben we een jaar proefgedraaid met de tokkel vanuit de toren als aanvulling op hun bestaande activiteiten. Ook hebben we binnen in de arena van de grot beneden afdaal- en klimactiviteiten gedaan. Deze arena was 30 meter breed en 20 meter hoog met boven, onder het dak, een reling waar je van de ene kant naar de andere kon verplaatsen.

In de arena deden we afdalen, ladder klimmen, lef sprong, indianenbrug, tokkel, krat stapelen en een pendule. Dit was een hele mooie tijd met allerlei variërende groepen en activiteiten. Doordat de Kabelbaan daar ook paintballen en laser gamen deed, werd het te druk beneden en hebben we besloten om alleen buiten vanuit de Wilhelminatoren tokkelen en abseilen te exploiteren.
In middels hadden we een mondelinge afspraak met de broers Geenen dat wij exclusief daar het tokkelen mogen uitvoeren en na 26 jaar staat die afspraak nog steeds.
In 2004 is Peter uit Breakpoint gestapt omdat de afstand Valkenswaard Valkenburg toch wel aanzienlijk was en hij ook andere ideeën had voor een nieuw bedrijf. Mifasolex is toen door Peter opgericht en ik ben als eenmanszaak doorgegaan.
Zoals in ieder bedrijf is het eerste jaar alleen maar investeren in tijd en materiaal, dingen uitproberen, naamsbekendheid maken (mondelinge reclame is en blijft de beste reclame)."

Hoe is het bedrijf in de loop der jaren gegroeid?
"Op zich is het bedrijf qua aantal mensen niet gegroeid. We zijn natuurlijk een specifieke tak waar weinig mensen verstand van hebben. Door je zaken goed te regelen en professioneel over te komen, kun je langzaam een klantenbestand opbouwen en steeds bekender worden.
In de loop der jaren hebben we allerlei leuke dingen gedaan.
- Ophangen banners met de EK Voetbal in Eindhoven;
- Afdalen uit een kraan van 110 meter bij het behalen hoogste punt hoofdkantoor Rabobank Utrecht;
- Geon Heerlen waar 2000 scouts konden afdalen, klimmen en tokkelen met 15 instructeurs;
- Tokkelen op het landgoed van de huidige Koning waarbij hij zelf als eerste naar beneden ging (zie foto helemaal bovenaan);
- Tokkelen vanuit kerken bij braderieën in heel het land;
- Openingen van een voetbalseizoen bij Roda, Willem II, NAC en FC Eindhoven;
- GVA-activiteiten in en rond de Kuip in Rotterdam voor bedrijven;
- Activiteiten op het PIOG, de politieschool, in het legendarische Ossendrecht;
- Afdalen van het Provinciehuis in Den Bosch voor de Kankerstichting.
Ook worden we tegenwoordig regelmatig gevraagd om hindernissen te bouwen bij runs zoals we de Army Urban Run in Oirschot hadden. Meestal heeft het dan met touwwerk te maken."

  • Foto 04 hoogste punt Rabobank Utrecht
  • Foto 07 Tokkel selectie NAC stadion
  • Foto 06 Pendule de Kuip
  • Foto 10 Afdaling PIOG Ossendrecht
  • Foto 15a Durbuy
  • Foto 16 Afdalen Rome Detente[111621]
  • Foto 17 Tokkel oude kuplex haak


Met hoeveel personen werk je in totaal en wat is je werkaanbod?
"Tegenwoordig is Valkenburg de vaste basis van waaruit we in heel het land allerlei afdaal- en tokkelactiviteiten doen. We hebben meestal een 15-tal mensen (familie en collega’s) die met een 0 uren contract af en toe voor Breakpoint werken. In oktober gaan we na corona (we bestonden in 2020 namelijk 25 jaar) alsnog een feestje houden ( 25 + 3 ) en dat wordt een soort reünie met alle mensen die de afgelopen 28 jaar voor ons gewerkt hebben.
Tegenwoordig is het wel steeds moeilijker om een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. We mogen van de huidige verzekering alleen in Valkenburg werken. Voor de activiteiten buiten sluit ik weer een andere verzekering af. Wel is het nu nog een stuk veiliger geworden. Sinds dit jaar tokkelen we zoals Defensie volgend jaar verplicht is om te tokkelen: automatisch remsysteem, nieuwe tokkelsamenstellen en wat andere kleine aanpassingen."


Zie je het op termijn gebeuren dat het een familiebedrijf wordt, aangezien je louter zonen en ook al een kleinzoon hebt?

"Ik heb naast een geweldige vrouw, zij gaat ook vaker mee, tevens drie geweldige zonen die ieder hun eigen leven al hebben. Daaruit is ook al mijn eerste kleinzoon voortgekomen. Twee van de drie willen in de komende periode wel meer gaan participeren in het bedrijf. Het blijft natuurlijk een feit dat ik altijd de expertise zal hebben en zij mij daarbij kunnen ondersteunen. Zij gaan met name social media, planning en overige zaken regelen. Doordat we altijd de ‘klant als koning’ hanteren, krijgen we vaak dezelfde opdrachten en klanten weer terug en hoeven we niet per se reclame te maken. Het werk moet ook niet te veel worden want iedereen heeft een normale baan ernaast. Dit is voor mij ook altijd de beste combinatie geweest. Voor een baas werken en eigen baas zijn. Mooi dat ik dit altijd heb kunnen combineren. Ook ik heb niet het eeuwige leven maar ik wil wel nog zo lang mogelijk als het mij gegeven is met Breakpoint bezig blijven. Mijn vader, geboren 2 dagen na D-Day (8 juni 1944 dus) is met zijn 79 jaar nog steeds af en toe instructeur boven in de toren. Waar kan ik tekenen om tot die leeftijd nog lekker actief met Breakpoint bezig te blijven?"

Publicatiedatum: 26 juni 2023