Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


SPORTOFFICIER OP KOMST:
TOM VAN ZUNDERT

Door: Paul Lindeboom

Deelname van Tom aan Alp d'HuZes

Op maandag 4 september jl. zijn er drie leerlingen bij de LO&Sportschool (LOSS) gestart met hun laatste deeltraject om sportofficier te worden. Alledrie hebben zij een andere, bijzondere route gevolgd dan tot nu toe gangbaar was. Tom van Zundert doorliep bijvoorbeeld niet de reguliere VTO1 bij de LOSS maar kreeg in Roosendaal een opleiding-op-maat terwijl hij tussendoor aan zijn ‘voormalige’ collega’s sportles gaf. En passant solliciteerde hij als sportofficier en kwam als beste uit de bus van de Aanname&Advies Commissie van de KMA. Naast Koen Kusters en Christian Goossens is Tom de derde voetballer. Het laatste voorstelrondje in de derde helft.

Tom, hoe zag je sportieve leven er uit voordat je bij Defensie aantrad? Ik beoefen al sinds mijn 6 de levensjaar voetbal. Dit heb ik bijna onafgebroken tot mijn 23ste gedaan bij diverse clubs. Ik heb in de jeugd twee jaar bij NAC mogen voetballen en zeer veel geleerd op het gebied van tactiek, techniek en discipline. Op mijn 18 de is daar nog zaalvoetbal bij gekomen. Tijdens deze periode heb ik deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap onder 19.  Het hoogste niveau wat ik gespeeld heb is 1 ste klasse zondag (veld) en eerste divisie (zaal). Vanwege mijn ambitie voor het CIOS en de ALO ben ik mezelf meer gaan richten op hardlopen, fitness en survivalruns. Eigenlijk vind ik in alle balsporten wel een uitdaging.

Tom nam begin dit jaar ook deel aan het NMK Schieten voor Onderdeelsteams.

 

Op welk moment of door welke gebeurtenis kwam je op het idee om bij de LO&Sportorganisatie te solliciteren? Vanaf het CIOS was ik al van plan om sportinstructeur te worden bij de Landmacht. Ik volgde het hoofdkeuzevak Defensie in Goes. Vanwege de opleidingsmogelijkheden ben ik vervolgens gestart aan de ALO in Tilburg. Destijds koos ik eerst voor een parate functie bij het Korps Commandotroepen om militaire ervaring op te doen. Dit beviel zo goed dat ik daar een tijdje ben blijven hangen.

Welke opleiding(en) heb je gevolgd en welke werkervaring heb je opgedaan waarvan je denkt dat het doorslaggevend is voor het kunnen functioneren als Cdt sportgroep? Op het CIOS en ALO heb ik veel geleerd op het gebied van lesgeven, wat mij een goed inschattingsvermogen geeft over de werkvloer. De militaire ervaring, zoals diverse uitzendingen en cursussen, geeft mij goed inzicht in de Landmacht organisatie om als C-LO&Sportgroep de eenheden op maatwerk te kunnen faciliteren. Tijdens mijn militaire loopbaan ben ik altijd nog sportief actief gebleven, zowel als lesgever als fitness groepsinstructeur en personal trainer.


Denk je dat het een voordeel is dat je niet de tot dit moment reguliere functieloopbaan c.q. -traject gevolgd hebt? Ik zal in de beginfase extra aandacht moeten besteden om de LO&Sportorganisatie goed te leren kennen. Doordat ik maar 1 jaar LO&Sportinstructeur ben geweest in Roosendaal heb ik een beperkte ervaring op dit gebied. Vanwege de 6 jaar parate periode en doordat ik vrij recente uitzendervaring heb opgedaan als operationeel militair in Afghanistan en Mali versta ik de context waarin de huidige militair zich staande moet houden. Daarnaast heb ik binnen de parate wereld een breed netwerk opgebouwd wat mij kan helpen in mijn toekomstige functie.

Wat is de mooiste sportervaring c.q. –wedstrijd waaraan je hebt deelgenomen? De deelname van de Alpe-duZes in 2014 was een unieke ervaring. Met natuurlijk zes beklimmingen…
Daarnaast was mijn eerste marathon in 2016 ook een unieke ervaring. Dit was een marathon in Fort William, Schotland. Verschillende ondergronden en aardig wat hoogtemeters.


Publicatiedatum: 13 september 2017