Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
MISSIE ROEMENIË
Door: Bjorn Pennings

 

11 Luchtmobiele Brigade neemt nog altijd deel aan vele uitzendingen en oefeningen. De LO&Sportgroep van de Oranjekazerne is onherroepelijk met de eenheden van de Luchtmobiele brigade verbonden en ondersteunt oefeningen en uitzendingen dan ook waar zij dat kan.
Begin februari viel Rusland Oekraïne binnen. Als reactie op deze inval richtte de NAVO nieuwe battlegroups op aan de oostflank van Europa, waaronder in Roemenië. Nederland besloot deel te nemen aan deze battlegroup en al snel werd duidelijk dat de eenheid 12C Nudae Cie “Red Devils” SOF Support deze opdracht zou gaan uitvoeren. De bijna duizend militairen die sinds deze zomer naar Roemenië zijn uitgezonden moeten een afschrikwekkend signaal afgeven aan Rusland. Onder hen zijn zo'n 200 Nederlanders.

18-09-2022 : Ik was een kleine drie maanden sportinstructeur van 12C en had het geluk mee te mogen met deze uitzending. Op 20 Juli ben ik met een deel van het National Support Element vertrokken naar Roemenië en uiteindelijk richting de kazerne in CINCU, waar we samen met Franse collega’s een battlegroup gingen vormen. Daarnaast bouwt het Genietaakteam, dat bestaat uit verschillende Nederlandse genie-eenheden, hier een nieuw kamp voor de komende rotaties van de battlegroup. Zij zullen na het afronden van het kamp, eind oktober, weer terugkeren naar Nederland.

Als sportinstructeur was ik 10 dagen eerder in het gebied. Deze extra dagen heb ik gebruikt om alles voor de hoofdmacht zo goed mogelijk te regelen. Het is de eerste uitzending voor ons als Nederlanders in het gebied. Er waren bij aankomst dan ook geen sportfaciliteiten. In die 10 dagen hebben we de MEGA-sportcontainer opgebouwd en afspraken gemaakt met mijn Roemeense en de Franse collega’s over de komende periode. Verder hebben we de binnenlocatie geopend en meerdere hardloop- en speedmarsroutes uitgezet. Een deel van het NSE en het Genietaakteam waren al een maand actief in het gebied. Daardoor kon ik ook meteen goed aan de slag bij het begeleiden van sportevenementen en ben ik lid geworden van de activiteitencommissie.

 • 2022_8RPIMa_Footing_BG_064
 • 2022_8RPIMa_Footing_BG_Drone_111
 • 20220929_095707
 • DSC_3664
 • DSC_6765
 • DSC_6799


Op 2 augustus 2022 kwam de hoofdmacht met een kleine 100 man deze kant op vanuit Eindhoven. We hebben een vast rooster gemaakt voor de sportmomenten en gekeken naar een acclimatisatie en VTV-programma. De komende periode staat in het teken van gezamenlijk optreden met de Franse collega’s. Hierdoor hebben we in de avond vaak open inlooptrainingen en op woensdagochtend geef ik samen met de de Franse sportinstructeur les aan ongeveer 150 man. Dit kan zowel kracht, PT als conditietraining zijn.

Momenteel ben ik nu meer dan 2 maanden weg en heb ik al veel mooie dingen mogen ondernemen naast de standaard trainingen. Zo heb ik samen met het NSE een challenge opgericht genaamd de Cherryhill 50. Ik heb een halve marathon georganiseerd en heb ik samen met de compagnie de Red Devil Run georganiseerd (21 km). Verder zijn er ontspannen toernooitjes en uitjes georganiseerd voor het NSE. Kortom, ik ben altijd bezig en kan me optimaal vermaken. Ook heb ik inmiddels een binnenlocatie om te sporten kunnen regelen en heb ik deze ingericht. Dit is zeker voor de komende rotatie, die hier in de winter zal zitten, een must. Daarom moeten daar de randvoorwaarden goed voor worden geregeld.

Ook hebben we een bergtraining uitgevoerd, samen met de Roemeense Mountain Brigade. We hebben hier een VTL2 (Vormen Trainen Luchtmobiel) oefening gedraaid. Deze was gedeeltelijk samen zijn met de Roemenen. Tijdens de VTL stond de ontwikkeling van de groep en de groepscommandanten centraal. Tijdens deze training hebben we onder andere het alternatief afdalen, route-tijd tabel en de river crossing behandeld. Dit was samen met Jasper.

 • IMG-20220909-WA0002
 • 20220902_134459
 • 20220906CBN0252
 • 20220906CBN0516
 • IMG-20220913-WA0009
 • IMG_0883
 • 20220829_171151
 • IMG_0266
 • IMG_0267
 • IMG_0268
 • IMG_0269
 • IMG_0270


Verder maken we gebruik van mijn instructeur MZV door het CQB’en met verschillende scenario’s uitdagend te maken. (CQB: Close Quater Battle, is een contactdrill die initieel bedoeld is om ervoor te zorgen dat een kleine eenheid zich met vuur en beweging los probeert te maken van het vuurcontact met de vijand. Deze drills worden dus gebruikt als de eenheid het vijandcontact uit de weg wil gaan, red.)
Ten slotte maakte de compagnie ook gebruik van het feit dat ik instructeur Militaire Zelfverdediging ben. 12C heeft de afgelopen periode verschillende scenario’s getraind in het oefendorp in de omgeving. Vaak werd ik ingezet als oefenvijand in deze scenario’s en kwamen de Rode Baretten mij, gehuld in pak, tegen in een van de ruimtes van de oefenhuizen.

Zoals eerder gemeld, zit naast 12C en het NSE hier ook het Genietaakteam. Zij bouwen met man en macht aan een nieuw militair kamp. Over hoe deze club optrad wist ik niet veel. Hier heb ik mij de afgelopen periode dan ook verder in verdiept. Ik geef aan deze club nu ook regelmatig sportlessen. Deze mannen zitten veel in grote machines in één bepaalde houding. Voor hen is bewegen dan ook een must. Daarom moet ook deze club de juiste aandacht krijgen en een sportmoment aangeboden krijgen.

Samenvattend: ik ben lekker druk bezig. Ik kan een hoop dingen oppakken en het gebied ziet er mooi maar ook uitdagend uit. Daar maak ik dan ook optimaal gebruik van.


Publicatiedatum: 19 oktober 2022