Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
NIJMEEGSE 4-DAAGSE 2022
Door: Marco Althuizen

 

Woensdag 1 september 1909 klonk het startschot voor een wandeltocht, met 10 burgers en 296 militairen, die zou uitgroeien tot The Walk of the World.
Het idee om 4 dagen lang te wandelen kwam van een militair.
Doel: Conditieopbouw bij militairen.


Het ontstaan van een primeur
In de 104e editie van de 4-Daagse deed er voor het eerst een detachement van de LO&Sportorganisatie mee.
Al in 2021 ontpopte het idee om met een aantal collega’s van de LO&Sportgroep GHK (Schaarsbergen) om individueel te gaan lopen, echter gooide corona roet in het eten en dus doorschuiven naar 2022.
Aangezien de 4-daagse al 2 jaar gecanceld was, dachten we dat het wel druk zou zijn met inschrijvingen voor 2022. Mede daardoor hebben we ons als detachement ingeschreven, deze krijgen namelijk voorrang op individuele lopers.
Daarbij hadden we wel een hele jonge sergeant die sowieso niet individueel mag lopen (eis: minimaal 27 jaar oud).

LTV
In de voorbereiding op de 4-Daagse wordt er van je verwacht dat je je i.i.g. voorbereid op wat komen gaat. Zo Leren, Trainen en Vormen we onze klant ook.
Echter is een sportinstructeur over het algemeen eigenwijs, is ook wijs, en denken dus sommige van ons minder dan wel helemaal niet te hoeven te trainen.
Ook wachten sommige, tegen beter weten in, op hun nieuwe schoenenpakket. Wat dan een week vooraf binnenkomt…..

De eerste dagen op Heumensoord
Op zondag 17 juli wordt er besloten om de eerste dag te laten vervallen in verband met de verwachte hitte. Desondanks blijft er voor de militairen een meldplicht op maandag 18 juli staan.

Op maandag 1330uur is het verzamelen op Heumensoord en melden we ons aan als detachement LO&Sportgroep 11LMB.
Wat volgt is het ideaal maken van ons slaaphok. Bedjes schuiven, banken en tafels naar buiten, drooglijntjes spannen, ruza in orde maken en de kleding alvast gereed leggen voor woensdag.
De 4-Daagse op zich is niet leuk. Wandelen is niet leuk, en vooral veel en lang wandelen niet. (Mits bergachtig terrein). De 4-Daagse draait om de 4-Daagse feesten (1 miljoen bezoekers), de entourage langs de kant, de stinkwc’s, pisstralen van de douches, de biertent en de weinige uren slaap op Heumensoord.

  • 294948499_8211089025575351_7010499237451554039_n
  • Marco 1
  • Marco 5
  • Marco 6


Eenmaal het slaaphok gereed, hebben we als eerste de 4-Daagse feesten verkend in de binnenstad van Nijmegen. Aangezien we de dag erop toch niet hoefden te lopen, hebben we dit feest maximaal uitgebuit.
De dinsdag was een welkome recup dag. Kliko vullen met water en afkoelen, trucjes aan elkaar laten zien, goochelen, nelli’en (nest liggen) en toepen waren onze dagvulling.
Tevens was hier goed te merken wie er vroeger nog steun leverde in Bad Reichenhall: de toepregels werden te pas en te onpas gebruikt en veranderd. Wie de toepkoning was laat ik in het midden.


Starten met lopen
Eindelijk was het woensdag en mochten we aan de “bak”. Na een verwelkomende algehele wekker op het kamp, stonden we vol goede moed aan een warme start, 29gr om 0430uur.
Deze dag staat bekend als de dag van Wijchen. Een super warme en vermoeide dag, aldus menigeen. Eenmaal terug op het kamp gelijk de natte verkoeling opgezocht met de maten.

Donderdag staat bekend als de dag van Groesbeek. Wederom een warme start en waar normaliter deze dag bekend staat om de vele mensen langs de kant, was hier echter geen sprake van. Regen, regen en nog eens regen.
Vele lopers liepen met het gezicht naar het asfalt, als ook sommige van ons detachement. Of dit aan de regen, nieuw schoeisel of geen training lag weten ze zelf het beste.
Feit is wel dat er geen grotere boost is dan het zien van medelopers die het nog zwaarder hebben dan dat jij het hebt. Alhoewel, ook hier hadden sommige van ons geen oog voor, waardoor het lijden bleef.
Onderweg kwamen we de C-LO&Sportorganisatie, LKOL Van der Peet en Hoofd Bureau Logistiek, Maj De Brouwer tegen op een militaire rustplaats. Zij liepen gezamenlijk de 50km.
Na wat bijpraten en een groepsfoto heeft ieder weer zijn weg vervolgd.


Eenmaal terug op het kamp gaan er een aantal liever gelijk naar hun nest, echter adel verplicht: gelijk door naar de biertent.
Als verrassing stonden daar de C-LO&S en H-Bureau Log ons op te wachten……. Deze hebben blijkbaar wel getraind.
Ik vermoed dat er ook een potje representatie bestaat want wij hoefden i.i.g. geen drank te bestellen.
Pieter en Gert-Jan, dank voor jullie aanwezigheid en betrokkenheid en gefeliciteerd met jullie kruisje.

Vrijdag, de dag van Cuijk. Het hoogtepunt van de 4- Daagse, ruim 47km deze dag ipv de 40km.
Wederom een zwoele dag, maar de dorpen Overasselt, Grave, Gassel, Beers, Cuijk, Mook, Molenhoek en Malden maken veel goed. Eten meenemen onderweg is eigenlijk niet nodig, want je krijgt zoveel van de mensen langs de kant en dat is deze dag niet anders. Maar ook drinken in de vorm van water of het gerstenat vloeit rijkelijk.

In Cuijk staat na de Pontonbrug de Stafadjudant, Aoo Veenstra ons op te wachten.
Hier toont Johan zijn bewondering voor ons en het feit dat we het eerste LO&S detachement zijn.
Na de verzorging van de voetjes bij sommige, dit duurde voor velen alweer te lang, konden we na de foto gezamenlijk proosten met het nieuwe toverdrankje van de LO&S.
Johan, bedankt voor jouw mooie woorden en motivatiedrankje.

Het detachement, samen met Stafadjudant Johan Veenstra

Wellicht is dit drankje toch een elixer of zit er enige vorm van spieritus in, want hierna gingen we als een speer naar  het einde toe. (Of was het toch het welbekende ruiken van de stal?)
Challemangne is de locatie – het veld tegenover de Mac in Malden - waar elke militair zijn felbegeerde kruisje krijgt. Voor de militairen die individueel lopen geldt, dat zij hier mogen stoppen. Detachementen moeten hierna 6km doorlopen over de Via Gladiola om te stoppen bij de Wedren.
Via Gladiola wil je eigenlijk niet missen. Rijen van 30 tot 40 dik langs de kant op ballons en terrassen, muziek overal, juichende en fluitende mensen, waarin je je als loper waant als een held die net een wereldrecord lange afstandslopen heeft neer gezet.

Terugblik
Terugkijkende op deze week is het ons meer dan positief bevallen om in een detachement gelopen te hebben. Ondanks dat een ieder zelfstandig of helemaal niet heeft getraind, is er geen moment van zwakheid geweest. (Uitvallen is natuurlijk ook geen optie, eer te na en dit blijf je namelijk je hele carrière horen.)
Kameraadschap, betrokkenheid en resultaatgericht zijn wellicht de key-words voor het lopen in een detachement. Als individuele loper pak je je eigen tempo, bepaal je je eigen rustmomenten en hoe lang deze zijn, bepaal je zelf hoe laat je start en je hoeft niet voor een ander te zorgen.

Dit was niet mijn eerste 4-daagse en ook zeker niet de laatste, maar wel moet ik bekennen dat dit mijn zwaarste van alle was. Ondanks dat het “maar” 3 dagen was, maakten de extreme warmte op woensdag, de regen op donderdag en de zwoele vrijdag er een 3-daagse van die lichamelijk pittig was.
Ik durf dan ook te zeggen dat de maten het kruisje meer dan verdiend hebben.

Ik startte mijn verhaal dat de 4-daagse van origine een militaire mars was.
In de loop der jaren zijn er steeds meer burgers bij gekomen. In de jaren 80 is er zelfs even sprake van geweest om militairen niet meer mee te laten lopen doordat “bepaalde iemanden” vonden dat het leek alsof er een oorlog was.
Echter kan de 4-Daagse niet om militairen, individueel en in detachement, heen. Zij geven mede de 4-daagse kleur en de extra jus.

Persoonlijk vind ik dat elke sportinstructeur zelf minimaal eenmaal de 4-daagse gelopen moet hebben of tenminste geprobeerd. We schrijven FMOTP’s en VTV programma’s, maar de meeste van ons komen zelf niet verder dan jaarlijks de FIT lopen.
En als het enigszins kan op Heumensoord slapen i.p.v. thuis, maar met het gevoel van de 4-Daagse (zie resp het vergelijkbare tv-programma van Fons vd Poel). Een gevoel wat, ondanks drukpunten en blaren, allesoverheersend is.

Tot in 2023.


Publicatiedatum: 24 augustus 2022