Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

HHGS SOF Zomer 2021

Door Tom van Zundert

Afgelopen 4 weken hebben Sgt1 Rob Oosterveer (LO&Sportgroep OK) en sgt1 Gijs Frijters  (LO&Sportgroep EVN) samen met nog 2 man van de 11e brigade en 1 man van het KCT (Aooi Michel Beekhuis) de zomer module van de Heeres Hoch Gebirgs Specialist SOF (HHGS) succesvol afgerond. Deze intensieve SOF cursus is mogelijk gemaakt door het KCT die ook een HBF instructeur meegestuurd hebben naar deze opleiding.

Voorbereiding
Deze cursus bestond uit 2 weken Rots, 1 week Gletsjer en 1 tactische week waarin ze samen met 5 SAS commando’s, 2 Tsjechische commando’s en 7 Oostenrijkse commando’s hebben deelgenomen.

Ter voorbereiding op deze cursus zijn Rob en Gijs, naast alle trainingsuren op en rond de klimtoren, ook 2 weken in Arco (Italië) geweest om alle benodigde technieken en vaardigheden te trainen en toe te passen in de verschillende situaties. Dit alles om goed voorbereid naar de cursus te kunnen gaan, waarover zij hieronder vertellen.

Gijs en Rob vertellen
“Tijdens de eerste 2 weken Rots zaten we in de Steinsee hut op 2000m hoogte waar vandaan we iedere dag lessen kregen en met kleine groepen verschillende routes gingen (voor)klimmen. Hierbij kwamen alle facetten aan bod (navigeren, touwhandelingen, bouwen van standplaatsen, leiding geven, actie-intelligentie bij veranderende situaties, reddingen uitvoeren, enz.) maar ook in de avonduren zaten we niet stil, na het eten werd er veel geoefend in de touwhandelingen om deze snel en nauwkeurig onder de knie te krijgen. Er moest ook de nodige theorie geleerd worden zoals weerkunde, materiaal, gletsjerkunde en gevaren in de bergen. Al met al dus volle dagen en veel stof dat op ons af kwam.

In week 3 gingen we naar de Gletsjer bij de Groβglockner en zaten we in de Oberwalder Hut om van daar uit alle specifieke technieken te gaan trainen op de Gletsjer zoals onder andere het leiden van een touwgroep, reddingen in en rond een gletsjerspalt, bouwen van standplaatsen, verplaatsen op stijgijzers en het gebruik van een Pickel. Daarnaast hebben we ook kennisgemaakt met het ijsklimmen (zie linkerfoto boven).

De laatste week was een week waarin al deze technieken samen kwamen in het tactische plaatje vanuit de kazerne in Hochfilzen. We werden ingezet bij nacht met nachtzichtmiddelen en hebben verschillende manieren van verplaatsen in het terrein beoefend. Belangrijk daarbij was dat de veiligheid gewaarborgd werd en waarbij je ook snelheid en momentum moest behouden.

Al met al dus 4 super intensieve weken, vooral ook een super mooie en leerzame periode die we nu succesvol hebben afgerond. Hierna volgt er ook nog een Winter module die we af moeten gaan ronden om volledig HHGS opgeleid te zijn.”

Publicatiedatum: 22 september 2021