Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

INTERVIEW MET GREGORY SEDOC,
ATLETIEK ANALIST BIJ NOS STUDIO SPORT

Door Paul Lindeboom

Nee, het feit dat Gregory Sedoc deel gaat uitmaken van de komende Expeditie Robinson is niet de aanleiding voor het verzoek voor een interview. Een paar van de reacties zoals hieronder waren dat wel: “Het is erg prettig naar jou te luisteren. Complimenten voor het goede commentaar dat je geeft.” … “Het was weer een genot om jullie te zien presenteren. Het plezier spatte er vanaf.” … “Heerlijke oprechte enthousiaste feel-good-analyses. Fantastisch gedaan! Kunnen je collega’s die altijd maar met kritische suggestieve vragen de sfeer verpesten wat van leren.” … “Complimenten voor het leuke en kwalitatief goede commentaar! Erg leuk om te zien Gregory!” en als laatste “Charisma, enthousiasme, knowhow en plezier. Plus de glinstering in de ogen van Dione als je uitleg geeft 😍." Onze oud-collega is by far de beste sportanalist van dit moment.

Gregory, hoe heeft op hoofdlijnen je tijd er uit gezien nadat je ons (de Sportcommissie) verliet en de opleiding in ging bij de Politie?
Nadat ik de sportcommissie verliet, ben ik op gesprek geweest bij de politie eenheid Den Haag. Ik stelde de vraag of zij mij konden faciliteren in uren en daarnaast kon werken aan mijn maatschappelijke carrière. Ik ben in januari 2013 gestart op de Politieacademie in Den Haag.
Elk tertiel, dat is zo’n vier maanden, start je op school en vervolgens weer vier maanden op straat. Omdat je werkt in wisseldiensten tijdens je werkperiode, was het voor mij lastig om ook fit te zijn op trainingen. De nachtdiensten en vroege diensten waren zwaar. Ik werd gelukkig tijdens mijn opleiding vrij gesteld van nachtdiensten. De opleiding duurt drie en een half jaar. Ik heb er in totaal vier jaar over gedaan. Cum laude afgestudeerd en werk inmiddels als hoofdagent in de Haagse Schilderswijk.” 

Je bent gestopt als 110m hordeloper en aangesteld als atletiek-analist bij de NOS, als side-kick van Dione de Graaff. Kun je je allereerste tv-optreden nog voor de geest halen? Hoe vond je dat zelf gaan en hoe nerveus/gespannen was je daarvoor? Hoe werd je voorbereid op je eerste optreden?
“De eerste keer dat ik naast Dione stond, was in 2015 tijdens de FBK Games. Ik was niet zenuwachtig en vond het heel leuk om de kijkers te vertellen over de sport waar ik zo dol op ben.
Ik kreeg zoveel leuke reacties. De NOS was dit uiteraard ook opgevallen. Ik kon door een blessure niet naar het WK dat jaar en werd ik weer gevraagd door de NOS om samen met Dione in de studio te staan. In die uitzending schreeuwde ik Dafne Schippers naar de WK titel. 
Voorbereiding was niet echt nodig, omdat ik nog midden in de atletiek sta. Ik ken alle atleten en alle prestaties uit mijn hoofd. Ik was ook niet zenuwachtig om voor de camera’s te staan. Ik vond het erg leuk om te doen.”

Je bent niet meer actief atleet, maar toch weet je nog bijna alles over de atleten, hun trainingen en hun coaches. Hoe blijf je aan al deze informatie komen en hoeveel tijd kost je dat? En hoe zijn overwegend de reacties op je analistenwerk?
Ik ben gestopt als atleet, maar met de meeste heb ik jarenlang getraind en wedstrijden gedaan. De meeste van hen spreek ik ook nog heel vaak. Degene die ik goed ken, daar vertel ik niet veel over op tv, omdat het best lastig is omdat ik privé heel veel weet.
Natuurlijk ken ik tegenwoordig niet iedereen persoonlijk of spreek ik ze dagelijks, maar dat hoeft ook niet. Ik volg ze op de wedstrijden.
De atleten die naar grote toernooien gaan, die ken ik allemaal wel of ik kom ze tegen op wedstrijden en vraag dan hoe het gaat. Ook spreek ik hun coaches of de technisch directeur. Op die manier heb ik toch altijd heel veel informatie. Ik krijg heel veel leuke en vooral positieve reacties van de atleten over mijn werk bij de NOS.  Heel veel tijd kost het niet hoor, om de coaches te spreken. Ik ken bijna alle coaches. Ik heb jarenlang met ze gewerkt. Vaak vraag ik even van: ‘hé, hoe is het met die of die? Wat hebben jullie anders gedaan?’ Omdat ik altijd positief ben, vertellen zij mij ook veel.”

Spraakmakend was je demo over de hoogte van de horden met de opgestapelde kratjes. Hoe kom je op dit soort ideeën en hoe vind je het om je vrij te bewegen in de studio terwijl je weet dat het live is en de camera’s bewegen? Hoe bereid je je voor op dit soort uitzendingen? (Is er een proefuitzending of krijg je instructies van een redactie?)
Het is voor de kijker vaak lastig uit te leggen hoe hoog of hoe ver iets is. Daarom bedenk ik meestal een dag ervoor welke onderdelen er zijn en daar iets mee te doen. Ik stel dan iets voor wat voor de kijker begrijpelijk is.”

Hoe actief ben je nu zelf nog, na je topsport-carrière? Hoe ziet je gemiddelde sportweek eruit?
“Ik ben zelf eerlijk gezegd helemaal niet meer actief. Ik liep twee jaar geleden mijn laatste wedstrijd. De dag ervoor was mijn laatste training. Ik zou heel graag weer willen beginnen met sporten. Wat voor sport, maakt mij niet uit, maar ik kan mij er niet toe zetten. Ik kan het ook niet opbrengen om weer te gaan sporten. Dat komt wel. Eerst maar beginnen met wat joggen en dan zo weer opbouwen. Mijn gemiddelde sportweek ziet er dus zodanig uit dat ik alleen maar bezig ben met andere dingen.”

Publicatiedatum: 31 augustus 2018, aangepast 02 september 2018