Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
WIL MAASWINKEL 80 JAAR!!!
Door Paul Lindeboom en Jan Kasper

Ons redactielid en mijn persoonlijke klankbord – zeer belangrijk voor een hoofdredacteur zonder journalistieke opleiding – Wil Maaswinkel heeft vorige week op 19 mei de magische leeftijd van 80 jaar bereikt. En om maar eens een open deur in te trappen: still going strong.
Op redactiegebied doel ik dan vooral op zijn ijzersterke geheugen v.w.b. de feiten in historische hoogtepunten, persoonlijke kennis over zeer veel oud-collega’s voor het opstellen of bijdragen aan indrukwekkende In Memoriams en een zeer prettige schrijfstijl. Maar er is meer moois te vertellen over onze markante oud-commandant. Toch, Jan Kasper?


VRIENDEN VOOR HET LEVEN
Er waren eens 2 Utrechts jochies uit de wijk Hoograven die elkaar ontmoetten in de klas op de middelbare school. Van klasgenoot naar maatje.
We praten over eind jaren ‘50 van de vorige eeuw. De dienstplicht  bestond nog. Om de tijd tussen afscheid middelbare school en de oproep voor dienst te overbruggen moesten er wat guldens verdient worden. Wil als ijscoboer en Jan als broodbezorger.
Merkwaardig hoe carrières kunnen lopen. van IJscoboer tot Kolonel en van Broodbezorger tot management functies in het betaalde voetbal. (Jan Kasper werkte als Technisch Directeur bij FC Twente en AZ, en bekleedde belangrijke functies bij de KNVB in Zeist, red.)
De hindernisbaan die werd gevolgd, liep lange tijd gelijk op. Opkomst lichting 64 in Vught. Mazzel en toeval om geselecteerd te worden voor de School Reserve Officieren in Ermelo. Infanterie gevolgd door de opleiding op de School Militaire Lichamelijke Oefening in Hooghalen.
Wil naar Seedorf als Sportofficier en Jan naar LpL Nunspeet en later Wezep. Beide in hetzelfde jaar getrouwd in Utrecht.
In 1969 werd hen de mogelijkheid geboden om de Academie Opleiding te volgen in Den Haag. Na afronding werd Wil weer geplaats in Seedorf en Jan op de SMLO in Hooghalen.
Na vertrek van de kapitein Ben Verkerke naar het CIOS in Overveen kwam Wil uit Seedorf om Ben op te volgen als Hoofd Instructeur.
Als collega`s hebben zij aan de overplaatsing van de SMLO naar Ossendrecht meegewerkt.
Na Ossendrecht scheidden zich in 1996 hun wegen maar niet de vriendschap. Jan: Ik heb de carrière van Wil op de voet gevolgd en hij die van mij.”


WIL’S MOOIE CARRIERE
Op de vraag aan Jan In welke periode (of functie) hij de meest leuke ervaring met Wil opgedaan, is zijn antwoord: “De leukste ervaringen als vrienden maak je mee op de fiets en tijden de familieontmoetingen. In dienst zijn de leukste ervaringen samen opgedaan tijdens onze eerste opleiding tot Sportofficier in Hooghalen. Met name de docenten Friits Oldenburger en Carl  Scheepmaker hebben ons mede gekneed tot wat we later zijn geworden.”
De meest bijzondere bijdrage van Wil aan de LO&Sportorganisatie heeft Jan niet als direct collega gevolgd omdat hij toen al werkzaam was in de voetballerij. “De grote veranderingen van de LO&Sportorganisatie heb ik op  afstand  kunnen volgen. De enorme waardering voor de uitvoering van de zware functie van C-LO/Sportorganisatie  zag je in de opwaardering  tot kolonel. Wil loodste de LO&Sportorganisatie  in de tweede helft van de jaren negentig als Kolonel door een bijzonder roerige tijd en werd opgevolgd door Peter Rommelse, onze oude leerling van de SMLO  die dezelfde weg volgde.”

KOLONEL B.D.
Wil is na zijn FLO, al 25 jaar geleden, niet volledig terug getreden. De LO&Sportorganisatie ging en gaat hem na aan het hart. Omdat ik pas in mei 2000 bij LO&Sport ben komen werken, heb ik nooit onder of met hem gewerkt. Sterker, ik kende hem dus helemaal niet. Mijn eerste ontmoeting met Wil was op een terras bij een dagje kanoën in de Biesbosch, toentertijd georganiseerd door Ron Kaag namens de later ter ziele gegane Officierenvereniging. Ja, daar maakte ik als burgermedewerker met een wat hogere schaal deel van uit.
Mijn geheugen is niet zo scherp als dat van Wil, het fijne weet ik er dus niet echt van maar Wil had een bepaald idee voor de Zandloper sprak mijn aan vanwege mijn rol als redactielid onder Richard Wichhart. (Fitforaction.nl was toen nog heel ver weg, internet stond nog in kinderschoenen.) Mijn beeld van Wil na dat gesprek: fanatiek en gedreven baasje. Later hoorde ik pas dat ik dus had moeten denken “ex-baasje”.


Later was Wil een van de drijvende krachten in het oprichten van de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport. Als een van de hoofdproducten werd onze website opgericht, werd ik vanwege het FLO van Richard Wichhart naar voren geschoven en trad Wil toe als een van de redactieleden. En groeide onze band langzaam maar zeker verder uit, en ben ik Wil enorm gaan waarderen. Jaarlijks ga ik naar Etten-Leur voor een intiem redactie-overleg en zijn er meerdere ideeën voor rubrieken aan zijn creatieve brein ontsproten. De series over de geschiedenis van het militaire Boksen, het Parcours Militair en Militaire Vijfkamp zijn ontstaan tijdens het sparren met hem. De Appel valt niet ver van de LO&Sportboom, Groener Gras en Voor U Gelezen komen volledig voor zijn rekening.
Wil, van harte gefeliciteerd met je 80-jarige mijlpaal. Complimenten voor je fysieke en mentale kracht en hopelijk nog veel jaren plezier van je inzet. Oh ja, daar kreeg hij vorig jaar van Pieter van der Peet een Commanders Coin voor. Een ex-baasje om trots op te zijn!!!

Publicatiedatum: 26 mei 2024