Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

MARC SMEETS DEBUTEERT IN KAMP VAN KONINGSBRUGGE
Door Paul Lindeboom

Na ondersteuning door John Soekhradj in de allereerste serie en diverse instructeurs (waaronder Richard Sorée, Marco Althuizen en Tom van Zundert) in jaargang 2, was de derde periode wat saai. Maar vanaf maandagavond 29 januari kunnen we weer smullen, want oud-collega’s Wouter Bruins en Marc Smeets zijn ingehuurd voor de ondersteuning van de (ook op onze website) populaire serie Kamp van Koningsbrugge. Met Marc had ik een digitaal interview, waarvan hieronder het resultaat. Ook al om te smullen!

Wat weet je nog te herinneren van je opleiding als LO&Sportinstructeur én je functietermijnen daarna?
“Voordat ik ga uitleggen wat ik nog weet te herinneren van deze periode is het wellicht goed om uit te leggen hoe ik tot de keuze ben gekomen om als sportinstructeur te gaan werken bij het KCT. Mijn eerste functie was namelijk als operator in de 105 en 108 COTRCIE. Voor mij persoonlijk was dit een voorwaarde om uiteindelijk de stap te maken naar de LO&S op de EVN kazerne. Ik vond de stap vanuit de ECO/VCO naar de functie als sportinstructeur te groot. Dit kwam mede doordat ik als “burger” de stap heb gemaakt om naar Roosendaal te gaan. Voor mijn gevoel was ik nog niet klaar voor een instructiefunctie. Marc Smeets moest van zichzelf nog wat “rijpen”, ervaring opdoen en wennen aan de defensiecultuur 😊. Ik was dan ook heel dankbaar dat ik als korporaal Specops nog een uitzending heb mogen draaien (Operation Enduring Freedom 1). Halverwege deze uitzending vielen de spreekwoordelijke kwartjes en merkte ik dan ook dat ik klaar was voor mijn volgende stap. Direct na de uitzending ben ik naar de KMS vertrokken voor de opleiding tot onderofficier. Dit was voor mij een prachtige periode waarbij voor mij de kennismaking met de vele verschillende defensieonderdelen een van de mooiste herinneringen in mijn defensie carrière is.


Aansluitend vertrok ik naar Amersfoort om gedurende 11 weken ondergedompeld te worden in de wereld van de LO&S. Hier ligt ook de basis van een tot op heden meer dan dankbare vriendschap met mijn maat en compagnon Wouter Bruins waarover later in dit interview meer. Deze opleiding was een periode waarbij ik mij vooral nog kan herinneren dat de opbouw van de opleiding een meer dan solide basis vormde om als instructeur beslagen ten ijs te komen, bij welke sportgroep dan ook. De gedrevenheid en aanpak van de instructeurs waren lovenswaardig. Aangezien veel cursisten als doorstomer deze opleiding volgden, vroeg dit namelijk enige ‘menhandling’ en dat is Rik van Trigt, Arno Heg, Humphrey Broos en Nico Spierenburg meer dan gelukt. Allen zijn voor mij boegbeelden die mij hebben gevormd in mijn ontwikkeling als instructeur.

Na deze opleiding kwam ik terug op het nest in Roosendaal, bij de sportgroep onder leiding van Kapitein Rob Hellendoorn. Het heeft overigens even geduurd voordat ik zijn voornaam durfde te noemen 😉. Binnen de sportgroep ben ik begonnen met het lesgeven aan de ondersteunende eenheden, gevolgd door de parate compagnieën. Aansluitend mocht ik les gaan geven aan de AMO, VO en ECO. Ook heb ik in deze periode intensief geparticipeerd in de ontwikkeling van Kennismakingsdagen voor het KCT.  In deze periode heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot een volwaardig sportinstructeur. Dit was mij nooit gelukt zonder de inspirerende, intensieve, geduldige maar vooral menselijke begeleiding van o.a. Rob Hellendoorn, Gerard Machielse, Pierre Schoonen, Willem Boot en René Dekkers. De wijze lessen van deze mensen draag ik nog steeds mee in mijn huidige werkzaamheden binnen het onderwijs en mijn eigen onderneming. Uiteraard wil ik mijn toen enige Limburgse collega Peter van Mill ook niet vergeten te benoemen voor alle ‘dankbare’ sportmomenten op de hindernisbanen, touwbanen en begeleiding in de wondere wereld van defensie 😉. Het risico van namen noemen is dat je mensen vergeet te benoemen die elk ook hun rol hebben gespeeld in mijn ontwikkeling. Jeroen Ribbers, Jan-Willem Westerbos, Robin de Ridder, Marcel van Panhuis, René Versteeg, Delano Klein-Entink, Michel Buijck en Ruud Woord. Een sportgroep die ik nooit zal vergeten. Professioneel, vooruitstrevend, vernieuwend, gedreven, gezellig, hart en oog voor elkaar!!

Voor mij was aansluitend het spreekwoordelijke cirkeltje rond. Hierbij was mijn laatste binnenkomst samen met de ECO van 2009 een dankbare herinnering. Eindigen waarmee jezelf begonnen bent.
Na deze periode heb ik dan ook de keuze gemaakt om defensie te verlaten en op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen.

Met tranen ben ik ooit de poort binnengelopen en met dezelfde tranen de poort uitgereden. Meer hoef ik denk ik niet te zeggen wat betreft een passend woord voor herinnering en dankbaarheid😉.“

Marc in de VTO bij de LO&Sportschool


Je bent ook nog een tijdje als Natres-sportinstructeur aangesteld geweest, maar dat was niet zo’n succes?
“Ik heb inderdaad een korte periode (ongeveer 2 jaar) als Natres-sportinstructeur gewerkt. Samen met René van Berlo, Femke van Wijk, Sven Rooijackers en Jeroen Stoter heb ik mogen kennismaken met een geweldige groep mensen die met passie en plezier een fantastische bijdrage aan het militaire bedrijf levert. Voor mijn gevoel kon ik hun echter niet bieden waarvoor ik initieel de keuze had gemaakt om deze functie uit te voeren. Enerzijds maakte de combinatie van een jong gezin met een vrouw op de ambulance het lastig om een passende planning te maken. Anderzijds was het een tijd waarbij de bezuinigingen centraal stonden bij defensie, waardoor het aanbod in lessen en mooie activiteiten zeer beperkt was. Ook was ik in die periode bezig met het behalen van mijn diploma voor de ALO. Tijd was dus schaars en mede hierdoor heb ik de keuze gemaakt om deze functie te beëindigen en mijn prioriteiten te stellen op wat op dat moment voorrang had. Toch kijk ik terug op een ervaring die ik niet had willen missen.”


Heb je vanuit je werk op het ROC Gilde ook nog relatie gehad met je vroegere werkgever?
“Ik ben inderdaad nog werkzaam als docent bij het Instituut voor Veiligheid bij Gilde Opleidingen in Roermond. Hierbij verzorg ik o.a. lessen aan de opleiding Beveiliger, de opleiding Handhaver Toezicht en de opleiding Veiligheid en Vakmanschap. Voorheen deed ik dit op het SUMMA college in Eindhoven en ik heb nog twee jaar gewerkt op het CIOS in Sittard aan de opleiding Sport Coördinator Uniforme Beroepen. Via deze werkgevers kom ik veelvuldig in contact met mijn vroegere werknemer. Enerzijds met oud-gedienden, anderzijds met oud-leerlingen en oud-collega’s. Het reünie gehalte is dus hoog.”

VEiligheid & VAkmanschap (VeVa)


Met oud-collega Wouter Bruins ben je een eigen bedrijf begonnen?
“Gedurende mijn functie bij het CIOS heb ik intensief mogen samenwerken met mijn voormalig opleidingsmaatje Wouter Bruins (oud-sportinstructeur). Uiteindelijk zijn we samen naar Gilde vertrokken. Hierbij kwamen we er samen steeds meer achter dat er meer is dan onderwijs en dat we op zoek waren naar nieuwe uitdagingen en met name mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Mede hierdoor zijn we inmiddels alweer 1,5 jaar geleden onze eigen onderneming gestart, genaamd RUYGH.

Onze onderneming staat voor het echt en oprecht en erkennen van de kracht van kwetsbaarheid. Wij bieden kwalitatief hoogwaardige en mentaal en fysiek uitdagende programma's. Wij zoeken binnen iedere context de grenzen en de diepte op, om uiteindelijk in gezamenlijkheid te reflecteren, waarbij elke uitkomst zijn unieke waarde kent. Wij zijn er van overtuigd dat mensen vanuit de juiste mindset en in de juiste context in staat zijn om tot echt nieuwe inzichten te komen die hen verder gaan helpen. Hiervoor zoeken we ieder keer weer een bij de opdracht passende en inspirerende omgeving uit.

Inmiddels hebben wij diverse programma verzorgd van bedrijfstrainingen tot onderwijsontwikkeling, van personal coaching tot reizen naar het buitenland, etc. Dit verloopt voorspoedig waardoor we inmiddels minder zijn gaan werken binnen het onderwijs.”

Marc werkzaam tijdens een activiteit van RUYGH


Hoe ben je benaderd door de makers van Kamp van Koningsbrugge en hoe verliep de samenwerking?
“Mede doordat we onze eigen onderneming hebben, zijn we in contact gekomen met Ray Klaassens. Hij was namelijk mijn oude pelotonscommandant gedurende mijn periode bij de 105 COTRCIE. Toen bekend werd dat seizoen 3 zou worden opgenomen in Limburg was de koppeling snel gemaakt aangezien deze omgeving de habitat is van Wouter en mij. Hierbij hebben wij steun verleend in het leveren van materialen, het adviseren wat betreft gebruik van mogelijke locaties en het verzorgen van roleplay. Deze samenwerking is van beide kanten goed bevallen waardoor wij de productiemaatschappij hadden geadviseerd om voor het volgende seizoen Dartmoor National Parc in Engeland als locatie te overwegen. Wouter en ik komen hier namelijk al meerdere jaren voor diverse trainingen en activiteiten. 

Marc en Wouter in Dartmoor

Na een gezamenlijke verkenning werd het besluit genomen om het daadwerkelijk op deze locatie te gaan draaien. Dit heeft geleid tot een ongelooflijke productie waarbij ik alleen maar kan zeggen dat de beelden voor zich gaan spreken. De omgeving en natuur met al zijn elementen drukt een machtige stempel op dit onderscheidende seizoen. Het was voor ons beide een avontuur om nooit meer te vergeten. Van het adviseren in locaties tot veiligheidsfunctionaris, van het invullen van de rol als instructeur bij de selectiedagen tot roleplay, van opbouwen en ondersteunen van diverse programma onderdelen tot het begeleiden van deelnemers. We hebben het allemaal mogen meemaken!

Wat ons hierbij met name is bijgebleven, is de geweldige drive van de gehele organisatie van kandidaten, filmploegen, instructeurs, catering, runners, etc. Iedereen ging voor het maximale resultaat en dat heeft echt geleid tot een inspirerend geheel wat wij nooit meer zullen vergeten!

De samenwerking met oud LO&S collega’s John Soekradj en Stephen Franzen maar ook oud-operators tot oud-cursisten van de commando opleiding was echt alsof ik weer voor even terug was in het zadel. Op dit soort momenten wordt de kracht van defensie weer duidelijk. Mooi om te zien dat deze bloedgroep blijft voortbestaan!”

Publicatiedatum: 17 januari 2024