Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
FLO RECEPTIE MAX SIBBALD
Door: Pieter van der Peet

Een al bijna traditionele en effectieve methode: hieronder gebruiken we de slechts hier en daar wat ingekorte speech die onze Cdt Lkol Pieter van der Peet op donderdag 25 januari tot de afzwaaiende Aoo Max Sibbald richtte. Dat werd gedaan op de Generaal Spoorkazerne, de kazerne waar Max in bijna al zijn verschillende rangen werkzaam was en de sporthal waarin hij al ruim 30 jaar op vrijdagmiddag deel neemt aan een zaalvoetbalpotje.

Wens …… voor zijn afscheid
Max gaf aan dat hij graag wat regie zou nemen voor deze dag. Max vindt het allermooiste van ons vak om activiteiten te organiseren. Vandaar dat hij ook de gasten van vandaag in beweging heeft gezet in een zaalvoetbaltoernooi met teams bestaande uit het Kennis Centrum, zijn familie, de Vrijdagmiddag-ballers uit Ermelo waar jij al 30 jaar mee voetbalt!!!… en personeel van LO&Sportgroepen waar hij mee samen heeft gewerkt. Mooi dat je hierdoor echt jouw persoonlijke signatuur aan dit afscheid geeft.

 • 20240125_123746
 • 20240125_122235
 • 20240125_122313
 • 20240125_122335
 • 20240125_122343
 • 20240125_124412
 • 20240125_130116
 • 20240125_130152


Contact met defensie
In 1983 kwam Max als dienstplichtig LO&Sportinstructeur bij de Koninklijke Landmacht met een plaatsing op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Dat was lekker dicht bij huis (de Bilt).
Max vond het werk zo mooi dat hij beroepsmilitair wilde worden. De keuring verliep echter niet zonder horten en stoten, dit liet wat op zich wachten. Voor Max reden om een tussenbaantje te vinden wat echter niet op zijn antecedenten mocht komen te staan voor defensie. Nu wordt het spannend….

Max speelde in die tijd veel met teamgenoten die op het kamp woonden. Die zaten bijna allemaal in de autohandel en moesten in de kleine advertenties tweede hands auto’s op de kop tikken. Hierdoor kwam hij zelf ook in aanraking met een aantal kleine dubieuze advertenties en zat hij, voordat hij het wist, als croupier in een wazig huis met bijzondere figuren. Het was in ieder geval niet het Holland Casino…. Achteraf wijt hij deze stap aan het feit dat zijn puberbrein nog niet helemaal was ontwikkeld (goed excuus ;)). Je zag destijds niet de eventuele gevolgen van deze uitstap in.

Gelukkig kwam er een keuringsuitslag en werd Max aangenomen bij de Landmacht
Hij kwam in de klas op het Opleidingscentrum Lichamelijke Oefening en Sport in Ossendrecht samen met o.a. Roel Cuppen, Hans van Leeuwen, Jan Welling en Jan Joosen. Daarna naar de Koninklijke Militaire School waar hij in de schuttersput via de veldtelefoon ineens zijn makelaar aan de lijn kreeg over de koop van een huis in Zeewolde. Dat was uiteindelijk een belangrijk telefoontje want de deal werd gesloten. Gelukkig zaten er geen breuken in de telefoondraad WD-1/TT die al sinds de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt bij de landmacht.
In 1985 kwam je op de LO&Sportgroep Bernhardkazerne in Amersfoort. Vervolgens kwam je terecht op de LO&Sportgroep op de Dumoulinkazerne (2x) en op de Generaal Spoor kazerne in Ermelo.

 • Militair 4
 • Militair 3
 • Militair 2
 • Militair 1a
 • Militair 5
 • Militair 6
 • Militair 7a


Uitzending
Tijdens jouw 2e plaatsing in Soesterberg (2004) ging je op uitzending naar Bosnië, de plaats Novi Travnik. Je hebt daar een goede periode gehad en bezig met wat je zo leuk vind…. Alleen maar zaken organiseren voor het uitgezonden personeel. Vele sportcompetities en -toernooien werden door jou georganiseerd. Het hele bureau hing vol met poule-staten. Uiteraard werden er allerlei spelsporten gedaan. Echter organiseerde jij ook schaak- en darttoernooien waarbij alles live werd gefilmd met camera’s en het publiek muisstil zat te kijken. De patrouilles die moesten worden uitgevoerd, waren soms een vervelende onderbreking van jouw sportprogramma ;)
Bij terugkeer werd jij Hoofd Instructeur (rang van Sergeant-majoor) in Garderen. De rol van Hoofdinstructeur was destijds nog nieuw en moest in die tijd nog vorm krijgen.
Naast Bosnië ben je ook nog 4 maanden voor de Landmacht naar Curaçao gegaan met de Compagnie in de West. Jullie waren de eerste lichting landmachters. Alle ogen waren dus op jullie gericht, bijvoorbeeld t.a.v. discipline.


Andere rollen
Na Garderen ging jij weg bij de LO&Sportgroepen en kwam je eerst in een andere rol werken bij het Bureau Regionale Opleidings Centra en vervolgens bij het Bureau Opleidings en Trainings Ontwikkeling, nu behorend onder het Kennis Centrum van onze organisatie. In deze functie sluit jij jouw loopbaan af op de plek waar ooit jouw beroeps-loopbaan begon.

Wat waren de Hoogtepunten in zijn carrière?
Max ging bij alle functies voor de maximale functie termijn. Zijn Regio-commandanten stimuleerden dat ook, ze hadden hem nodig op de locatie waar hij werkte (dat zegt ook wel wat….)
Max kan en kon met iedereen goed opschieten, dat gaf hem voor de afscheidsreceptie ook wel wat hoofdbrekens bij het versturen van de uitnodigingen. Eigenlijk had hij iedereen wel willen uitnodigen. Max heeft van alle teams waar hij in gewerkt heeft foto’s gemaakt en bewaard. Als er een nieuwe collega kwam, moest er weer een andere foto komen.

Max met zijn Kenniscentrum-team, zijn huidige collega's (en ook na zijn FLO nog)


Als hij een keuze moet maken van de mooiste periode, dan is dat de tijd op de Sportgroep in Soesterberg geweest. Daar had hij een markant figuur als commandant. Jan Spaans was een (oud-)bokser en trainer van Regilio Tuur. Hij moest eens in de zoveel tijd naar de Rayonsvergadering. Omdat hij hier niet zoveel zin in had, kreeg jij opdracht om hem tijdens dit overleg te bellen zodat hij deze vroegtijdig kon verlaten.

Ook hadden jullie moeite om de Hersteleenheid over de Hindernisbaan te laten gaan voor de Commandanten Inspecties, die toen nog plaatsvonden. Na een woordje van Jan Spaans vlogen de kerels over de hindernisbaan. Jan had hen een dag verlof beloofd als ze het goed zouden doen. Tot zover de intrinsieke motivatie ;). Dit soort figuren maken het werk wel mooi.
Het domein van de onderofficier binnen de Koninklijke Landmacht is vakman, leider, instructeur. Het vakmanschap als trainer ontwikkelde je niet alleen op de kazernes. Je vind de rol van trainer erg mooi. Je werd trainer in de sporten die jullie kinderen gingen doen. Zo werd je o.a. trainer bij het badminton, hockey, Judo, tennis, atletiek en was ook opeens trainer van een touwtrekteam. Je verdiepte je in al deze sporten.

Anekdotes
Max bedacht allerlei weddenschappen met o.a. Fons Krijnen, Roel Hessing en Hans Verstappen (komt toch weer een beetje de croupier in jou naar boven). Zo ging vaardige Max op 1 been badmintonnen tegen collega’s en won de partijen ook nog..
Een leuke anekdote was dat Maxibald regelmatig taart verdiende voor de sportgroep. Als hij collega militairen in de sporthal zag badmintonnen dan ging hij graag de uitdaging aan. Hij liep er dan naartoe en wedde voor een taart dat hij ze allemaal op de nul kon houden. Uiteraard deed hij dat ook...

Diezelfde collega (Hans Verstappen, red.) vertelde ook dat hij jou een zeer gedisciplineerd collega en trainer vond.
Het trainen met jouw kinderen was echt een drill geworden. In Garderen haalde hij in de middag zijn kinderen op met het busje, waarna hij steevast na werktijd in de sporthal aan de slag ging met badmintontrainingen.

Max als trainer/coach van zijn zoon


Regelmatig gebruikte hij de sportinstructeurs als OLM voor zijn kinderen. Die werden dan ook standaard van de baan geslagen
Op werkgebied heeft Maxibald ook weleens een hele spectaculaire MZV les gegeven langs de snelweg. Hij gaf de scenariotraining extra jus met een rookpot… dat heeft iedereen op de snelweg geweten

Een andere collega vertelde nog dat deelname aan een kampioenschap (in dit geval padel) tegenwoordig toch wel wat meer impact op Max heeft dan dat vroeger had…. Een tukkie doen in de Dienstauto op een parkeerplaats op de terugweg was een noodzakelijk kwaad.

Wist je dat Max voor bijna al onze klimopleidingen de Learning Support Packages heeft gemaakt terwijl hij zelf na 3x in de Cordelet Jaune gezeten te hebben toch maar heeft aangegeven dat Werken Op Hoogte niet voor hem weggelegd was!
Max zou voor zijn ontwikkel-werk kijken bij de cursus Instructeur Werken Op Hoogte en had van de cursusleider de naam van een betoncentrale (Van der Kamp) doorgekregen.
Max keurig gekeken op Google en pakte gelijk de eerste hit die werd aangegeven en dat was de vestiging in Zwolle.
Vanuit Zeewolde in de auto naar Zwolle maar daar aangekomen wel een hele hoop kiepauto’s te zien echter geen enkele klimlijn, laat staan collega’s die een opleiding verzorgen. Bleek dat ze op de vestiging in Amersfoort zaten, slecht een 20 minuten vanaf het huis van Max. Gelukkig is alles goed gekomen en zat de opleiding zoals gewoonlijk weer perfect in elkaar.

Tijdens de jaarafsluiting van 2023 zouden ze met het gehele KC gaan skiën. Max gaf aan niet met het busje mee te rijden maar zelfstandig via Almere en Amsterdam te rijden. Hfd Kcen heeft hem toen maar een berichtje terug gedaan dat het wel een heel eind om is via Amsterdam om naar Landgraaf te rijden en dat hij beter in Schaarsbergen in het busje kon stappen. Dat heeft hij toen uiteindelijk ook maar gedaan.

De eerste opdracht van Max bij BOTO is de Cold Weather opleidingslijn geweest, samen met Danique van der Laar en het JKCMOX. Max heeft het in de sneeuw nog nooit zo koud gehad, ondanks een aanvullend kledingpakket wat amper in z’n auto paste.
Wist je dat Max zelfs zijn eigen vakantie naar achteren heeft verplaatst omdat het JKCMOX de Kwalificatie-Behoefte niet goed wilden keuren maar hij de Learning Support Package wel af wilde hebben voordat hij op verlof ging. Deze betrokkenheid en gedrevenheid tekent de inzet, flexibiliteit en het doorzettingsvermogen van Max.

Afronding
Max, ik ben heel blij dat je nog 20 uur per week, als burger, bij ons wil blijven werken als Opleidings&Trainings Ontwikkelaar. Jouw kennis, maar ook jouw karakter kunnen we nog niet missen in Gebouw Y.
Daarnaast zal je regelmatig als klusser worden ingezet door de kinderen. Er is geloof ik een project-huis aangekocht. Ik begrijp dat jij via You Tube even kijkt hoe het moet en dan vervolgens het gewoon fixt.
Ook zal je blijven voetballen met jouw trouwe groep op vrijdagmiddag in Ermelo. Je geeft nu aan dat je geen ploeg meer gaat trainen. Even kijken of dat stand houdt…
Er zal ook regelmatig gesport worden met het hele gezin. Jullie zijn allemaal sportief, hoe gaaf is dat….!
En tot slot wil je in deze fase ook lekker wat vaker op vakantie met je vrouw Cecile, die ook wat minder gaat werken.

Publicatiedatum: 26 januari 2024