Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
BEST GELEZEN ARTIKELEN IN 2023
Door Paul Lindeboom

We hebben weer een mooi redactiejaar achter de rug. Begon natuurlijk al fraai doordat al mijn langer dienende redactieraadsleden (Wil Maaswinkel als oudste voorop, Richard Wichhart, Johan Bouman en André Wijnberger) van Pieter van der Peet een commander's coin mochten ontvangen, en eindigde in de kerstvakantie met het vooruitzicht dat we de status van Korps LO&Sport steeds dichterbij zien komen. Of we onze naam gaan wijzigen, we functioneren tenslotte onder de paraplu van de stichting Vrienden van het DIENSTVAK LO&Sport, dat bekijken we later maar het vooruitzicht van een korpsredactieraad klinkt goed. Heel goed.

Traditie
Net als dat de Top2000 in Nederland inmiddels traditie is - die ik persoonlijk al heel wat jaren net als kerstklassiekers "jaaaggghhh" vind -, presenteren wij bij de heropening van het redactiekantoor de ranglijst van die artikelen die zeer behoorlijk gescoord hebben. Onder tromgeroffel en klaroengeschal kan ik vermelden dat die lijst kolossaal lang is.
In de beginjaren van de webredactie, zo rond 2013, stonden er in de top-100 net niet allemaal artikelen die de illustere grens van 100 hits hadden weten te scoren. Nu, goed 10 jaar later, zijn dat er liefst 668.

Rijk gevuld archief
Natuurlijk is een stevig gevulde archiefkast van oudere artikelen daar debet aan. Sterker, in de hoogste regionen van onze lijst staan vooral oudere artikelen die het allerbest gescoord hebben. Met helemaal bovenaan - door de verhuizing van de zaterdagavond uitzending naar een donderdagavond had ik verwacht dat kijkcijfers sterk zouden dalen met na een aantal jaren dan het onvermijdelijke stekker-uit-de-uitzendingen effect - het interview uit 2020 met John Soekhradj over zijn deelname aan Kamp van Koningsbrugge. En maar iets minder gelezen de reacties op dat programma van een aantal oud-collega's die op het KCT gewerkt hebben, zoals Nico Spreij, Piet Paul, Arian van Helden, Lion de Frel, Jos Antens, Ramon van de Grift en Egbert Ruijgrok.
Oké, met iets minder overdrijf ik wel sterk want John zijn artikel werd 1777 keer gelezen en van zijn oud-collega's toch 700 keer minder. Met ruim 1000 hits wel een hele mooie top-10 klassering. En over oud-collega's gesproken: Marc Smeets en Wouter Bruins hebben aan de nieuwe serie die op 29 januari start een bijdrage geleverd en Marc heeft al deelname aan een interview toegezegd. Sterker, op moment van schrijven is hij al bezig met de beantwoording van de toegestuurde vragen.

  • John en Jeroen v Koningsbrugge 2
  • 11110589_1575218826049908_8873629520914238249_n
  • DSC05785
  • Trio
  • IMG_0688
  • juichen
  • Ton homepage
  • Jan-Piet_Bosma militaire mentaliteit
  • Marc


De een zijn dood....

Eigenlijk aan de ene kant best luguber, dat het verscheiden uit het leven van een aantal van onze oud-collega's zoals Martin Kaas, Ben Verkerke, Roy Calbo, en vorige maand nog Eugène Savelkoul en Willem Kemps, zo'n grote trekkracht op de website heeft. Maar het positieve domineert want veelvuldig complimenten mogen ontvangen over een mooie terugblik op een carrière dat echt gezien wordt als een eerbetoon. Het is uiteraard niet vreemd dat het In Memoriam van Bekende Nederlander Leen Pfrommer het best gelezen werd maar dat vooral het archief interview met Leen in twee dagen na zijn overlijden meer dan 1000 keer aangeroepen werden. Dit interview met Leen betrof een van de afleveringen vanwege ons 40-jarig bestaan, André Wijnberger heeft ook een interview gehouden in de serie over de Militaire Vijfkamp en de MZV, en gek genoeg is een ander artikel uit die serie, over de oprichting van Bad Reichenhall door Gert Borneman ook al een van de toppers. 

1.90m lang
Ik zou met gemak nog een hele rist aan hoogtepunten kunnen benoemen en beschrijven, maar loop het risico net zo'n lang artikel af te leveren als mijn lengte. Waarbij ik bij een laatste meting wel al 3cm gekrompen was, dat al weer wat zinnen schelen....
Maar het is echt beter om deze lijst te downloaden. Zoals gesteld zie je daar slechts de artikel met 100 hits of meer, maar wil je weten hoe een artikel gescoord heeft waaraan jij een bijdrage leverde of misschien zelfs de hoofdrol in had, stuur dan een mailbericht naar fitforaction@hotmail.com. Dat mailadres mag je natuurlijk ook gebruiken om een tip te geven over een opmerkelijke prestatie van een (oud-)collega, deelname aan een bijzonder evenement of een belangrijke gebeurtenis op of buiten een militaire kazerne.

Nabrander
Toch nog even dit: als ik het hierboven over 'heengaan' had i.r.t. hoge leescijfers dan mag ik de populariteit van de FLO-artikelen niet onbenoemd laten. Van alle collega's die ons in 2023 was Rob Zijlstra de populairste maar met 639 hits tegen 638 mag je Frank Hoek gerust ook een populaire jongen noemen. En ook hier bleken uit de archief-artikelen van Ton Wessel (425), Jan-Piet Bosma (417) en Rene van Stokkem (378) dat je bij ons na je FLO wel uit het oog maar niet uit het LO&Sport-hart verloren bent. Of we nu een dienstvak blijven of straks een korps zijn, zal daar niets aan veranderen.

Publicatiedatum: 03 januari 2024