Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

KLETTERSTEIG OP DE KÖNINGSJODLER

                                         Door : Jasper de Jong

De Königsjodler klettersteig is de langste en moeilijkste in zijn soort van de Oost Alpen. Al enige tijd stond deze klettersteig op mijn lijstje. Eindelijk, in het tussenliggende weekend van week 35 en 36 Bad Reichenhall, was het dan zover. Op de vroege ochtend van 29 augustus gaan Robert Mensink, Marcel Schouwerwou, Robert van Boxtel, Bart Direks (LO/Sport KLu) en ondergetekende op pad naar Dienten in Oostenrijk.

Drukte

Gedurende de week liet ik al een aantal keer doorschemeren dat ik van plan was om deze klettersteig te gaan lopen. Buiten het lopen van de halve marathon in Bad Reichenhall waren er 4 collega’s enthousiast om mee te gaan naar Oostenrijk.

                 V.l.n.r. Robert van Boxtel, Jasper de Jong, Bart Direks en Marcel Schouwerwou

Op vrijdagavond werden de laatste plannen besproken voor de volgende dag: travel light, soepel tenue, schoeisel naar eigen keuze en vertrek om 05:00 uur! Zo gezegd, zo gedaan…

In de vroege ochtend was het rustig op de weg diep het Salzburgerland in. Bij aankomst op de parkeerplaats (1128 meter) was het een drukte van geparkeerde auto’s en mensen. We waren blijkbaar niet de enigen en er sliepen zelfs mensen naast hun auto.

Gewaarschuwd

Bij het doorbreken van de eerste zonnestralen begonnen wij onze tocht over een geleidelijk naar boven slingerende ‘Forststrasse’. Het varieerde van goed gemarkeerde wandelpaden, mooie almweides tot aan klim- en klauterwerk over rotsen.

Na zeven kwartier omhoog lopen bereikten we de instap op 2310 meter. In het laatste gedeelte van de aanlooproute wordt de wandelaar meerdere malen gewaarschuwd over de zwaarte en lengte van de klettersteig die nog komen gaat. Toch is het een drukte van belang op het smalle plateau waar de kabel dan eindelijk begint.

Omlaag

De kabel volgt de hele route een graat die eindigt op de Hoher Kopf op 2875 meter. De Hoher Kopf maakt deel uit van het Hochkonig massief met een hoogte van 2941 meter. In de 1700 klimmeters zitten spectaculaire passages die oplopen tot niveau D (schaal van A tot en met E). Via verschillende toppen loopt de kabel ook vaak weer omlaag, wat een hele andere dimensie geeft aan het klimmen. Bruggetjes, nietjes, kabel sleuren, stappen over spleten en kruipen over de graat met aan beide zijden diepe afgronden, maken de route tot een complete klimdag. Halverwege de route zit een uitstap waar Robert onze groep verlaat en wij met z’n vieren onze weg vervolgen.

Eeuwige sneeuw

Na 6 uur klauteren bereiken we eindelijk de top van de klettersteig. We hebben een super mooi panorama-uitzicht op de nabij liggende Hochkonig met zijn Matras Haus, het Berchtesgadenerland, het Salzburgerland en Tirol. We zijn blij dat we de top gehaald hebben, maar er wacht ons nog een lange afdaling van maar liefst 1700 hoogtemeters. Na een korte stop lopen we langs de eeuwige sneeuw van de steeds verder smeltende Birgkar gletsjer richting het dal.


Halve liters

De route terug door de Birgkarscharte is goed gemarkeerd, maar het blijft goed opletten geblazen. Het eerste deel loopt door het ‘Geroll’, waar de sportschoenen niet veel grip hebben. Snel de helm maar weer opzetten, want het steenslag gevaar is hier enorm. Na een uur door de losse stenen ploeteren, verandert het pad in klauteren over de rotsen naar beneden. Hierbij mag je ook geen fouten maken. Er heerst een sfeer van opperste concentratie, complete focus en enige vermoeidheid waardoor er weinig wordt gesproken. Gelukkig wordt het pad na het laatste stukje ‘Firn’ beter en komen we uit bij een berghut waar we snel een halve liter cola achterover slaan. Hier vandaan is het nog maar een kwartiertje lopen naar de parkeerplaats waar Robert ons op staat te wachten.

Op het terras bij Amadeo zijn allerlei muzikale festiviteiten. Maar wij zitten als een dood vogeltje voor ons uit te staren. Na een tocht van 10 uur zijn we allemaal gesloopt.

De volgende dag brengt iedereen op zijn eigen manier door: een welverdiende rustdag óf de volgende klettersteig op het programma.

Publicatiedatum: 02 oktober 2015