GRENZELO&S
DEEL 3: WILKO JANSEN
Door Rik van Trigt
De serie GrenzeLO&S schenkt aandacht aan collega's die niet alleen in de LO&Sportorganisatie werken/werkten maar ook door hun verblijf in het buitenland ervaringen hebben opgedaan! Na Sam Cross (Duitsland) en Wim van Breugel (Z-Spanje) is de hoofdrol voor Wilko Jansen, woonachtig in Noorwegen.
Vriendschap
"Heel lang ken ik Wilko al: samen in 1981 opgekomen als dienstplichtige soldaat, Wilko bij de Cavalerie en ik bij de Infanterie. Aansluitend zijn wij na onze dienstplicht gestart op de KMS in lichting 82-03. In ons peloton zaten ook o.a. Jeroen Kuiper en Fred Jansen, een prachtige vriendschap is daar ontstaan. Nu na bijna 40 jaar is die vriendschap er nog steeds en nadat Wilko al drie keer op bezoek bij ons was geweest, werd het eens tijd om naar Noorwegen te gaan en te kijken hoe het daar met hem gaat. Noorwegen, het land waar hij in 1994 als jonge LO&Sportinstructeur naar toe ging voor een verkenning van een Wintertraining met Luchtmobiel en waar hij al sinds 1997 in de omgeving van, en nu in, Kristiansand (Zuid-Noorwegen) woont.
Van voetballer tot LO&Sportinstructeur
Als jonge kerel was Wilko in het dorpje Twello in de omgeving van Deventer actief als voetballer. Al heel snel, op 11-jarige leeftijd, kwam Wilko in contact met de vechtsport, Karate en Jiu Jitsu waren de vechtsport richtingen waar Wilko direct grote stappen maakte in zijn ontwikkelingen.
Na zijn middelbare school in lichting 81-1 opgekomen als cavalerist op de Leopard 1 en daarna als schutter op de eerste door Nederland ingevoerde Leopard 2. Wilko heeft de krantenknipsels nog steeds met een prachtige foto van die Leopard 2 bemanning en de toenmalige minister van Defensie De Geus. Daarna is Wilko in lichting 82-03 gestart op de KMS om voorbestemd als Geneeskundige Troeper zijn DTO te doen in Hilversum. Na zijn diplomering hiervan werd hij geplaatst bij het 47ste infanterie bataljon als PS Geneeskundig peloton. Al heel snel werd hij daar bekend als Geneeskundige ‘Krijger’ met op oefening altijd het gezicht gecamoufleerd en zijn peloton strak leidend. Op de Johannes Post Kazerne kwam hij regelmatig in contact met Klaas de Jong en Jan Haak. ‘Het zaadje’ om sportinstructeur te worden had bij Wilko de juiste bodem gevonden.
In 1989 kwam deze droom uit, opkomst voor de DF-opleiding om als Sgt1 beroeps LO&Sportinstructeur te worden. Samen met Peter Janssen, Joep van Renswouw, Jeroen Kuiper, Wiljan van Vijfeijken, Robert Wanders, Ronald Poulissen, Jan de Boer, Mark Looijmans, Rik van Trigt en in de E-Klas Jan van den Dool die later zijn commandant op de Oranje Kazerne werd.
Rode baret
Zijn eerste plaatsing als LO&Sportinstructeur was op de Generaal Majoor Koot kazerne. Daar was toen Arnold Hofsté zijn commandant en werd hij snel ingewerkt door Bert Wennekes. Met Bert klikte dat direct goed en samen hebben zij daar prachtige werkzaamheden verricht.
Vanaf 1993 is Wilko naar de Oranjekazerne gegaan om daar als een van de eersten, Ruud Dominicus was de eerste lichting en Bert Wennekes en Wilko waren de 2e lichting, om de felbegeerde rode baret te halen. Begonnen bij School Luchtmobiel maar al heel snel aan het parate werk op de Oranje Kazerne met Johan Sanders, Berry Manders en Commandant LO&Sportgroep Jan van den Dool.
Het klim- en MZV-werk ging hem daar goed af. Uiteindelijk, als Cordelet Rouge (nu: TWOH) met Gebirgskampf Sommer en Winter op zak, werd hij in 1994 als technisch leider der oefening op verkenning gestuurd voor Wintertraining naar…Noorwegen in de omgeving Evje/Kristiansand. In september van dat jaar reed hij op een druilerige dag met een somber gevoel de bergen in. Het gevoel van toen is heel anders dan nu. Wilko is nu in zijn 2e thuisland gelukkig en tevreden.
Emigratie naar Noorwegen
In 1997 heeft Wilko zijn prachtige huis in de stationsstraat in Twello verkocht en richting Noorwegen geëmigreerd. Daar heeft hij 2 jaar de verplichte taalstudie gedaan om toegelaten te worden op de Universiteit om daar met glans zijn studie sportleraar voor gehandicapten te halen. Daar heeft hij leren lesgeven aan blinden, slechthorenden en mensen met gedragsproblematieken om diverse dingen toe te passen in de praktijk.
Al snel kwam er voor Wilko een mooie kans voorbij om klimhalbeheerder en eindverantwoordelijke te worden voor al de klimopleidingen van de gemeente Kristiansand. Daar heeft Wilko nu nog steeds dagelijks de leiding over een prachtig team waarbij zij klimonderwijs geven aan kinderen tot en met eenheden van de Noorse Defensie om uiteindelijk het aangeleerde toe de passen in de echte praktijk.
Naast deze activiteiten voor de gemeente Kristiansand is Wilko erg actief geweest in zijn eigen duikschool. Als Diver Master leidde hij veel leerlingen op tot Open Water en Advanged Padi om verantwoord te duiken in de, met name in de winter, koude wateren van Noorwegen. Uiteindelijk is hij met zijn duikbedrijf gestopt en voelt hij nu de dagelijkse passie van de Budo Sport weer door zijn aderen gaan. In de karate Vereniging Vågsbygd Karateklubb van Kristiansand is Wilko drie keer per week in de avonduren actief als 3de Dan Shorin Riin Karate Do (traditioneel Karate) om zijn leerlingen te helpen in deze prachtige sport. Ook is hij 1e Dan Tensin Shoden Kantori Shinto Ryu Japanse Zwaardschool en blijft daarbij natuurlijk ook op het gewenste niveau om zijn leerlingen beter te maken.
Geluk
Na een prachtige week daar met geweldige verhalen heb ik hem de vraag gesteld wat hem nu het meest gelukkig maakt in het toch wel ‘verre’ Noorwegen. Het antwoord van Wilko was snel en eigenlijk zonder na te denken zei hij dat het zijn kinderen zijn, de natuur, de vrijheid, de variatie van mogelijkheden om binnen en buitensport te combineren met zeer fijne mensen.
Het was een prachtige ervaring om met Wilko na zoveel jaar weer samen door een prachtig land te verplaatsen. Het was fijn om te zien, te horen dat het goed met hem gaat en dat hij nog steeds een trotse LO&Sportinstructeur is en blijft."
Publicatiedatum: 21 mei 2021
In de serie 'GrenzeLO&S' verschenen eerder al de volgende artikelen:
aflevering 00 : de kick-off
aflevering 01 : Sam Cross
aflevering 02 : Wim van Breugel