Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

ATHLETIC MEDIC 2021

Door Mike Methorst 

Jasper Schout, commandant van de LO&Sportgroep Generaal Spoorkazerne (met de KMS en 400 Gnkbat als grootste ‘klanten’) informeerde de redactie vanwege een gelikt filmpje over een sportevenement dat een Zadkine-stagiair organiseerde. We namen uiteraard contact met hem op en gaan in de toekomst nog plezier aan hem beleven!

Medic Mike
Mijn naam is Sld1 Mike Methorst afkomstig van 11GNK te Schaarsbergen. Momenteel volg ik de opleiding coördinator sportinstructie trainer/coach mbo4 op het Zadkine college te Rotterdam. Zadkine is de opleider van nog 13 andere doorstromers om uiteindelijk sport sergeant te worden.

Een onderdeel van de opleiding is het organiseren van evenementen. Aangezien ik mijn stage op de generaal spoor kazerne doorloop en affiniteit heb met de geneeskundige dienst, is 400 geneeskundig bataljon een zeer leuke doelgroep voor mijn evenement.

GNK sportevenement
Op 18 maart 2021 heeft de eerste editie van Athletic Medic 2021 plaatsgevonden. 17 enthousiaste en sportieve leden van 400 geneeskundig bataljon hebben individueel gestreden voor de eerste plek. Het moest een corona proof event worden, dit is goed gelukt door de deelnemers met maximaal 2 tegelijk individueel het parcours te starten.

Het evenement was een individuele wedstrijd. De deelnemers legde een parcours zo snel en zo goed mogelijk af binnen maximaal 15 minuten. Een 7 aantal korte fysieke pittige onderdelen, elk afgewisseld met een geneeskundig elementje, zoals een gewonde slepen, tourniquet en chest-seal aanleggen. Op elk onderdeel konden er punten gescoord worden betreft de uitvoering. Voor de prijsuitreiking werd er als eerst gekeken naar de punten (kwaliteit van handelen) vervolgens naar de snelste tijd. 

Film
Om er voor te zorgen dat er niet massaal veel toeschouwers zouden komen kijken heb ik een live stream gestart via het Instagram account Athletic.Medic, zo konden de collega’s van de deelnemers elkaar virtueel aanmoedigen.
Het filmpje heeft sectie communicatie van 400 gemaakt.


Na afloop waren de deelnemers, luitenant-kolonel Rutten en ik als organisator erg tevreden.

Volgende patiënt
Voor mijn eerstejaars examen evenement ben ik bezig een 2e editie te organiseren, nu voor een SIVO van de KMS in Ermelo. Ik zou het heel gaaf vinden om in de toekomst weer een editie te organiseren voor een geneeskundige eenheid. Dat er dan niet alleen mensen mee doen met een ZHKH of CLS en PTLS niveau maar ook AMV en artsen. Dan kunnen de korte casussen en handelingen ook spectaculairder uitgebreid worden. Zoals het plaatsen van een botboor of coniotomie. 

Als eenheden interesse hebben om in de toekomst deel te nemen aan deze competitie binnen hun eigen eenheid, of misschien verschillende eenheden tegen elkaar, dan kunnen zij dat mij laten weten via Athletic.medic@outlook.com. Dan kunnen we natuurlijk altijd kijken naar de mogelijkheden en hoe we het evenement gaan vormgeven. 

Op naar Athletic Medic 21.2 op 2 juli 2021.
 

Publicatiedatum: 30 april 2021