Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 
BEZOEK UKSCA-WORKSHOP
SPEED, AGILITY & PLYOMETRIC
Door Mark Memelink

 


Op 17 en 18 september zijn Raimond  vd Boom en ik namens het platform MS&C naar Manchester gegaan om een workshop te volgen van de UK Strength & Conditioning Association (UKSCA). De UKSCA bestaat sinds 2004 en is in de UK een onafhankelijke organisatie die bestaat uit bewegingswetenschappers, trainers van allerlei sportbonden en anderen werkzaam in het S&C werkveld. Naast het delen van kennis en het doen van onderzoeken bieden zij ook opleidingen aan.

Vanuit het platform is dit de 2e workshop die gevolgd wordt. De vorige ging over Planning Effective Programmes.
Deze 2 daagse workshop werd gegeven door Julian Monk en Keith Barker. Instructeurs met veel ervaring binnen de sport en al jaren onderdeel van het UKSCA. De ervaring spatte ervan af tijdens de presentaties en de praktijklessen die ze gaven.

Op de 1e dag kregen wij in de ochtend een presentatie over accelereren. Veel informatie wat hierin werd besproken is natuurlijk niet anders dan wat wij kennen van het NSCA. Het overbrengen van de kennis zorgde ervoor dat wij ook kritisch gingen kijken naar onze eigen presentaties, die wij vanuit het MS&C platform geven aan onze eigen LO&Sportorganisatie. Er is meer dan alleen maar theorie en wat verwachten wij in de basis van onze LO&Sportinstructeur? Keith die deze presentatie gaf nam ons mee naar een grote zaal waar wij het geleerde direct in de praktijk gingen toepassen.
De focus van de praktijklessen lag met name op de uitvoering van de oefening en waar kijk je naar als instructeur? Welke aandachtspunten geef je mee aan de persoon?

Terug in het lokaal behandelden wij plyometrie. Wat is plyometrie? Hoe ziet dat er dan uit? Waar moet je rekening mee houden binnen je lessen? Kan ik het wel toepassen bij mijn eenheid of zijn ze daar niet aan toe? Zijn er voorbereidende vormen die ik kan toepassen zodat ze de belastbaarheid kunnen vergroten?
Zomaar een aantal vragen die wij gingen behandelen. Tijdens de presentaties werden wij ook uitgedaagd met diverse groepsopdrachten. Eén daarvan was een aantal video’s in volgorde weg zetten van makkelijk naar moeilijk. Wat is wel plyometrie en wat valt daarbuiten maar is wel een voorbereidende oefenvorm?


Dag 2, met al een beetje spierpijn in de benen, zijn wij verder gegaan met max velocity en agility. Deze dag werd hetzelfde aangelopen als de 1e dag. Wat sterk is van de hele workshop is dat je ook voorbereid word op je assessment. Het assessment bestaat uit 2 oefenvormen die je voor moet bereiden in 5 min. Na je voorbereiding krijg je iemand die jij moet begeleiden, hier heb je 15 min voor. Je gaat de 2 oefenvormen aanleren en verbeteren incl. een goede w-up. Hierbij moet je goed kijken naar de bewegingsvorm en als instructeur bepalen welke progression of regression je gaat doen. Alles wat je behandeld hebt kan terug komen in je assessment. Voordeel hiervan is dat je elke bewegingsvorm eigen moet maken en er ook voor zorgen dat je weet waar je naar kijkt.


Na de 2 daagse zijn wij met veel informatie en ideeën weer terug gegaan naar Nederland. 
Voor meer informatie of vragen kan je altijd contact opnemen met één van ons.

 

Publicatiedatum: 18 november 2022