Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

EXCELLENTIE TIMMERMANS
Door Paul Lindeboom

Fred wordt op een Dienstvakdag beloond voor zijn inzet door toenmalig Cdt Nico Spreij

De kans bestaat dat onze website in toekomstige tijden een bron gaat vormen voor een LO&Sport Geschiedenisboek deel 2. Mocht dat inderdaad het geval worden, dan kan er een passage of hoofdstuk ingeruimd worden voor het belang van Fred Timmermans voor onze LO&Sportorganisatie KL.

De naam van Fred zal menigeen wellicht onbekend in de oren klinken. Toch is het op onze website al een veelgehoorde naam, want hij was de auteur van het Dossier Badminton en leverde significante bijdragen aan de artikelen over Libanon, en meer recent aan het In Memoriam van Martin Kaas en de reünie van de LO&Sportgroep RVS 1990-2000. En uiteraard was er een interview met hem voordat hij in december 2015 met FLO ging.

Dat FLO is wel een mooi bruggetje, want in een speciaal artikel dat aan 8 oud-collega’s gewijd werd die na hun FLO toch voor LO&Sport actief werden (o.a. Emiel Klaassen, Berry van Moorsel, René van Stokkem) was Fred degene die aan het werk was geslagen om onze Veteranenwebsite te programmeren.

  • Fred Badminton2
  • Fred FLO december 2015 Weert
  • Unifil_Fred_10
  • 5
  • Fred met Wiljan
  • 29982370955_0f43c78d6c_o
  • Fred FLO december 2015 Weert (4)
  • Fred homepage
  • Unifil_Fred_02


Ja, Fred is wel van de ICT. In zijn laatste jaar voorafgaand aan zijn FLO kreeg hij al een speciaal project toebedeeld waarin Excel de rode draad vormde. Voor de LO&Sportgroep EVN in Roosendaal maakte hij het programma Invictus – niet te verwarren met de Invictus Games -, waarmee in Excel trainingsschema’s op maat gemaakt konden worden voor een of meer van de Special Forces. Daarnaast ging hij het hele land door om bij elke LO&Sportgroep klassikaal uitleg te geven over de mogelijkheden die Excel biedt. Dit onderdeel van het Microsoft Office pakket is op ons defensie netwerk de laatste jaren in belangrijkheid gestegen en heeft het databaseprogramma Access in sterke mate overbodig gemaakt.

Maar Excel dus. In de jaren na zijn FLO is Fred nog bezig geweest met de mannen van BOT VEVA (toen o.l.v. Joep van Renswouw, nu Hans Talboom) om het administratieve werk voor de Functionele Test voor Aanname bij Defensie (FTAD) te vergemakkelijken. Echt elke VEVA-student heeft na het afleggen van zijn FTAD-test – met daarin de onderdelen progressieve til-/draagtest (met handgranaatkistjes, een progressieve Marstest en de 12 minuten-loop  – een door Fred van de Gym ontwikkeld certificaat in handen gehad waarmee hij/zij de week nadien naar de keuring kon gaan om bij defensie een job te mogen vervullen.
En we zijn er nog niet…. Ook in de laatste jaren is er i.s.m. Oscar Prins de hand gelegd aan de huidige versie van het Fysieke en Mentale Opleidings- en Training Plan (FMOTP). Een sterk verbeterde excelsheet waarmee echt elke sportinstructeur een trainingsschema maakt voor zijn of haar eenheid. Ja, ook dit product is signed by Fred Sport.


Twijfel je na bovenstaande opsomming nog over de rechtmatigheid van vermelding in het Geschiedenisboek, ik had nog niet gezegd dat ik klaar was hè!
Op dit moment is Fred namelijk ook nog bezig om op aanwijzing van Richard Sorée een excelsheet, dat hij vroeger al ontwikkelde in zijn tijd als sportinstructeur toen de KMS nog op de Van Hornekazerne in Weert bivakkeerde, te moderniseren. De aanleiding is de naderende overgang van GOAL naar de O&iT-tooling, het defensiebrede planningsprogramma waarmee je wel proeven, eisen en testen kunt registreren maar waarmee je helaas niet een diploma kunt uitprinten. En laat dat nou het leuke van bijv. de MLV zijn, dat je na afloop een diploma krijgt waarmee je later aan je kleinkinderen kunt bewijzen dat opa of oma in vroeger tijden een kanjer was op de hindernisbaan of razendsnel op de 100m met kisten en overall aan.Het moderniseren zit ‘m er in dat het aloude MLV diploma niet meer verstrekt mag worden ten faveure van een diploma met een defensie huisstijl. Niet elke verandering is een verbetering…..
Omdat we ook de proeven die tegenwoordig niet meer zo vaak afgenomen worden, zoals de Buitengewoon Geoefend Handgranaat Werpen (BGHW), hierna ook moderniseren kunnen we stellen dat straks echt elke sportieve militair een diploma ontvangen heeft waarmee Fred zijn sporen nagelaten heeft in de historie van de LO&Sportorganisatie.

Publicatiedatum: 24 november 2023