Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

AFSCHEIDSINTERVIEW ANTON KOTERIS
Door: Paul Lindeboom

Anton tijdens een wildernistocht in Canada 2022 met zijn vrouw Nanny

Anton Koteris is in de laatste weken van zijn carrière aanbeland, die hijzelf omschrijft als “ik heb mijn jeugd doorgebracht bij LO&Sport en ben volwassen geworden bij TGTF”. Een carrière die gerust indrukwekkend genoemd mag worden, en waarin hij alom geprezen en geroemd is. De redactie is er dan ook fier op dat Anton de website wilde gebruiken om (i.p.v. een receptie) een dankwoord te richten aan alle (oud-)collega’s. Waarvan natuurlijk gebruik gemaakt werd om dit te koppelen aan een terugblik op een fijne periode van een fijne vent.

Toen ik bij de LO&Sport kwam, had jij je ‘jeugd’ als sportinstructeur al lang en breed achter de rug. Wat heb je in je herinneringen als hoogtepunten als LO&Sportinstructeur?
"LO&Sportinstructeur is een prachtig vak. Na functies op de LO&Sportgroepen in ’t Harde en op de Spoorkazerne in Ermelo ben ik C-LO&Sportgroep geworden op het OCI in Harderwijk. Beide zijn prachtige functies: LO&Sportinstructeur met de verantwoordelijkheid om altijd een goede en aantrekkelijke  les te geven en C-LO&Sportgroep met de verantwoordelijk om een visie op Opleiden en Trainen te ontwikkelen die motiverend is bij zowel de LO&Sportinstructeurs als bij de klanten.
Vanuit Harderwijk ben ik door hoofd TGTF, Dr Frank Bertina, gevraagd om te solliciteren op de functie van Testleider TGTF. Deze functie bracht nog meer verdieping maar nu ook met een medische component. De uitslagen uit de testen hadden soms grote impact op de mens en op het dagelijks leven van die persoon. In deze functie kwam nog meer het besef boven dat gezondheid en fitheid niet vanzelfsprekend is. Vanuit  prestatieperspectief heb ik heel veel atleten en ploegen getest en advies gegeven. Zowel militaire sporters en teams als Olympische/Para-Olympische sporters."

Anton tijdens het befaamde LO&Sport symposium (2001), samen met Ronald Hagénus en Jan Pasman.


Toen ik bij de LO&Sport kwam, gonsde het met verhalen over jouw indrukwekkende Vijfkamp-carrière. Wat heb je in je herinneringen als hoogtepunten als militair atleet?
"De grote voorbeelden die al in de ploeg zaten toen ik begon als mil5kamper: Ben Mulder met zijn record schieten, Bert Klop met zijn record cross en Tiny van Kuijk met zijn record handgranaatwerpen. Mentale kanjers. Keiharde koppen. De lat lag bijna tegen het plafond. Noem het maar creatieve spanning to the max. Verder was de zoektocht naar beter worden interessant. Het werd een ontdekkingsreis naar mijzelf. Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik en hoe ga ik dat bereiken. Het meest heb ik in die tijd geleerd door toppers tijdens trainingen en wedstrijden te analyseren en te vertalen naar mijn eigen mogelijkheden. Aan de trainers van de mil5kampploeg heb ik misschien iets te vaak de ‘waarom’ vraag gesteld. Ook dat was een vorm van creatieve spanning. Maar nu voor de trainers. Soms was het antwoord ‘gewoon omdat ik het zeg’.
Dit prikkelde wel om zelf te zoeken naar antwoorden. Het leverde in ieder geval inzicht op.
Ik ben tevreden met mijn behaalde resultaten (een maximaal puntentotaal van 5413, red.) maar toch ook wel een beetje ontevreden omdat ik voor mijn spiervezeltypering te laat de goede keuzes heb gevonden voor de combinatie hindernisbaan-cross. Te lang, te intensief, te laktisch en uiteindelijk met te weinig resultaat en plezier voor de arbeid die er in gestopt is. Natriumbicarbonaat werd in die tijd alleen gebruikt om taarten te bakken. Het was een interessante puzzel om in alle 5 de onderdelen te groeien. Het overlijden van mijn sporthelden Bert Klop en Tiny van Kuijk heb ik als een groot verlies ervaren.
Dankzij de militaire vijfkamp en veel opleidingen bij de Atletiekunie, ben ik 7-kamp en 10-kamp trainer geworden. Een bronzen medaille op de 10-kamp tijdens de WK jeugd in Sydney was daarin wel een hoogtepunt. De nevenfunctie Trainer-coach van de militaire atletiekploeg was ook een hoogtepunt met meerdere WK’s en 3 Wereldspelen."

Anton in de Mil5kamp ploeg "met mijn sporthelden"


Toen ik bij de LO&Sport kwam, was jij een relatief jonge kapitein bij het Kenniscentrum. Wat heb je in je herinneringen als hoogtepunten als LO&Sportofficier?
"De functie als H-BOTO LO&Sportorganisatie was voor mij teveel administratief gelabeld. De afstand naar de praktijk vond ik veel te groot. Ik kon in die functie onvoldoende het verschil maken om de LO&Sportinstructeurs in het veld adequaat te ondersteunen. De meerwaarde van een Kenniscentrum zit volgens mij in het zoeken naar wisselwerking tussen toekomstige ontwikkelingen en de actuele behoefte van de klant. Dat kon ik toen niet vinden in de HBOTO functie. Ik ben op zoek gegaan naar een functie rondom opleiden en trainen waar dat wel mogelijk was. Het werd Coördinator opleidingen en breedtesport bij de Roeibond."

  • 483025_482907625088928_1939568618_n
  • 71869_482907725088918_967454956_n
  • Holland8_Vrouwen8
  • roeien
  • PelleRietveldHelsinki591100_VI


Oké, de nationale roeibond. Wat heb je in je herinneringen als hoogtepunten bij de KNRB?
"Het ontwerpen, certificeren en implementeren van een opleidingshuis voor instructeurs en coaches van de Roeibond. Dat was uitdagend en bevredigend. Ik voelde mijzelf een ondernemer die verantwoordelijk was voor het opzetten van een opleidingssysteem waarmee we, met behulp van goed opgeleide instructeurs en coaches, de kwaliteit van het roeien en de groei van verenigingen in Nederland naar een hoger plan konden tillen. We zaten dicht tegen zowel de verenigingen als de Olympische ploegen aan. De Olympische ploegen van de Roeibond waren- en zijn nog steeds zeer succesvol op het hoogste podium.
Na 3 jaar bij de Roeibond belde Jos van Dijk mij met de vraag of ik voor TGTF  het Fieldlab concept wilde ontwikkelen. TGTF had samen met C-11x, Generaal Koen Gijsbers,  de Luchtmobiele Brigade als piloteenheid gekozen. Na meerdere gesprekken over de inhoud van de functie, ben ik in Schaarsbergen begonnen."


Zoals je zelf stelde, had je je jeugd bij LO&Sport maar ben je volwassen geworden bij onze partner TGTF. Hoe kijk je terug op dat tweede deel van je loopbaan bij defensie?
"TGTF is een fantastische club met heel veel kwaliteit en een hoge standaard om die kwaliteit beschikbaar te maken voor de praktijk. Testleider zijn was een droom die ik 10 jaar heb geleefd. Na mijn periode bij de Roeibond mocht ik voor TGTF het Fieldlab concept bij 11 LMB/School LMB in Schaarsbergen opzetten. TGTF heeft momenteel de beschikking over 8 Fieldlabs. Als laatste functie ben ik Teamleider geweest van Team Fieldlabs. Ook weer een gedreven mensgericht Team met heel veel uiteenlopende expertises. Voor TGTF is Team Fieldlabs het meest operationele wapen waar wetenschap en praktijk bij elkaar komen.
Doordat TGTF programma gestuurd is gaan werken, zijn ook de werkzaamheden van de Fieldlabs aan het veranderen. Wat nooit zal veranderen, is dat de mens centraal staat in de taak en in de operationele context van het optreden."

Met Hans Westerduin en Ab Agterbos op St. Andrews bij het 150e The Open


Heb je al vastomlijnde plannen over de tijd nadat je met (vervroegd) pensioen vertrekt?
"Ik wil wat vrije ruimte houden om te wennen aan de nieuwe situatie en opkomende kansen te kunnen benutten.. Naast tijd voor de familie wil ik graag meer gaan golfen of fietsen met mijn vrienden Ab Agterbos en Hans Westerduin. Meerdaagse tochten met de kano maken, skiën en veel reizen. Daarnaast wil ik de Italiaanse taal wat machtig worden zodat ik meer kan zeggen dan ‘grazie, stai bene’. (Eerder liet Anton al weten graag zijn hersenen te blijven trainen, dat hij vaak naar Italië op vakantie gaat en in Italië ook nog een kookcursus wil volgen, red.)
Op 01 juni ga ik met pensioen en omdat ik geen afscheidsreceptie geef, wil ik langs deze weg de LO&Sportorganisatie en iedereen die in deze organisatie werkt en heeft gewerkt, bedanken voor de fantastische jeugd die ik heb gehad. Een jeugd waarin ik veel kansen heb gehad, fouten mocht maken en kon leren. Een organisatie met zowel diepe wijsheid als jeugdig enthousiasme. Wat een mooie mix is dat. Bedankt, het ga je goed. Haal het beste uit jezelf.
Grazie, stai bene"

Publicatiedatum: 21 april 2023

P.S. Hieronder lees je informatief nog de volgorde van de plaatsingen op de functie van TGTF Testleider:
Haico Scharn
Anton Koteris
Bart Smits
William Frieling
Rik van Trigt
Jan Joosen
Hans Wakelkamp (huidig)