Op 6 november mocht ik als vertegenwoordiger van de LO&Sportorganisatie aanzitten bij de jaarlijkse NOOC. Het centrale onderwerp van de dag was de Warrior Mindset (WM). Het blijkt dat het niet mee valt om deze mindset te definiëren, omdat iedereen er een andere uitleg aan kan geven. Toch moeten we deze periode gebruiken om erachter te komen wat voor onszelf en de organisatie de WM betekend. Tijdens de NOOC zijn er diverse sprekers aan het woord gekomen die hun beeld gaven van de mindset. Het doel was een “zaadje” te planten. Dit zaadje gaat alleen groeien wanneer indrukken en ervaringen gedeeld worden. Door de informatie van de dag te verspreiden, verbreden we onze kijk naar de WM. In de onderstaande teksten staat een weergave van de voordrachten en een indruk van de dag.
Introductie:
In de introductie werd aandacht besteed aan jouw aandeel in de keten. Ons aandeel is van groot belang in het grote geheel. De juiste fysieke inzetbaarheid en het trainen van vaardigheden als kaartlezen, hindernissen overwinnen en kunnen vechten is, naast mentale getraindheid, doorslaggevend op het gevechtsveld. De stelling werd ook omgekeerd. Wanneer we niet de juiste accenten in training periodiseren, gaat dit ten koste van de strijd. WM gaat over verbondenheid in kritieke tijden. Dit wordt echt belangrijk in tijden van crisis, onzekerheid of snelle verandering.
De volgende manieren geven aan waarop verbondenheid kan bijdragen in kritieke tijden:
1. Versterken van sociale banden
2. Collectieve Veerkracht en Samenwerking. Samenwerken en een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn vaak nodig om op uitdagingen te reageren
3. Mentaal welzijn en emotionele ondersteuning
4. Zingeving en gemeenschappelijke identiteit
5. Nieuwe manieren van verbinden en solidariteit. Voorbeelden zijn sociale media platforms
6. Verbondenheid. Bijvoorbeeld toekomstig crisisbeheer. Wanneer men de kracht van verbondenheid heeft ervaren is men vaak beter voorbereid op toekomstige crisissituaties.
Krijgsmacht adj Mark Veraart:
Onze KA vroeg zich af wat bijdraagt aan operationele gereedstelling. Hoe kunnen we eenheden soepel gereed maken voor hoofdtaak 1? Volgens de KA is het volgende nodig:
1. Een operationeel plan
2. Een Warrior Mindset met een voornamelijk vormend karakter
3. Een soepele organisatie. Van star naar versoepeling door het aanpakken van regelgeving
4. Een schaalbare krijgsmacht in de maatschappij. Een organisatie die flexibel en aanpasbaar is, zodat deze snel kan worden vergroot of verkleind op basis van veranderende dreigingen
5. Een digitale defensie, waarbij informatiegericht optreden is geïntegreerd
Zijn we voldoende gereed wanneer er op de knop gedrukt wordt? Is ons personeel op dit moment in staat om de strijd aan te gaan met het juiste materiaal en de juiste ondersteuning van thuis en de maatschappij?
Spreker 2, adj J.P. van Oostrum
De WM moet groeien. Door groei krijg je verandering. Niet voor iedereen is de WM hetzelfde. Voor de een is het een loopgraaf, voor de ander is het een verandersituatie. Een vraag die gesteld mag worden is of onze maatschappij klaar is voor de WM? Verandering krijgen we door een “whole society approach” Hoe kunnen we de Nederlandse bevolking in de juiste mindset krijgen? Weet dat ons morele kompas een duidelijke relatie heeft met de mindset. Is ons kompas afgestemd op de WM of zullen we in de oorlog ons morele kompas moeten bijstellen?
Drs Bernard Sloot en dhr Gelf de Jong, een lezing over Geopolitiek
De veranderende wereld en wat dit met ons doet.
Van een bipolaire wereld naar een unipolaire en een multipolaire wereld.
De bipolaire wereld: een wereld met een Berlijnse muur, een wapenwedloop en de dreiging van nucleaire wapens. Wapens die de totale vernietiging kunnen geven. De Korea- en Vietnamoorlog. Deze wereld wordt gekenmerkt als redelijk stabiel.
In 1989 valt de Muur in Berlijn en gaan we over op de unipolaire wereld. De wereld van captain America. De Sovjet-Unie valt en onze vijand is verdwenen. Wij vieren de overwinning in de jaren ‘90 wat merkbaar is door de vele bezuinigingen.
Dan een grote schok, de aanval op Amerika, 9/11. Op weg naar de multipolaire wereld. Fallujah in de Irak oorlog, de opkomst van ISIS, totale chaos in het oosten en de afnemende macht van het westen zorgen ervoor dat we de multipolaire wereld inrollen. Er wordt weinig gereageerd op nieuwe spelers. Voorbeeld is de wens van Georgië om lid te worden van de NAVO. Rusland mengt zich hierin, wat ervoor zorgt dat Georgië niet lid wordt van de NAVO. Het westen reageert hier niet op.
In de multipolaire wereld is er competitie en rivaliteit op economisch gebied (voorbeeld is de importheffing op auto’s vanuit China). Ook is er technologische competitie. Militair gezien is er sprake van competitie en opportunisme. Voorbeelden zijn de inmenging van Turkije en China op het wereldtoneel. Zij zien kansen en gebruiken ze.
Er is instabiliteit en onvoorspelbaarheid. De macht verkruimelt.
Voorbeelden van multipolair zijn: het wegwerken van Westerse inmenging in Afrika wat voor een machtsvacuüm zorgt waar de Russen in stappen. Ook de claim van China op Taiwan speelt mee. Daarentegen zie je verbroedering tussen Zuid-Korea en Taiwan.
In 2014 vindt de annexatie van de Krim plaats door Rusland. Europa reageert slap. Wij zijn afhankelijk van Rusland voor het gas en willen daarom de Russen te vriend houden. In 2022 vindt de annexatie van Oekraïne plaats.
Wat heeft Nederland hiermee te maken?
• Denk aan grondwet artikel 96. Wij zijn verplicht om ons bezig te houden met het Internationale Recht (Den Haag)
• Taak twee van de krijgsmacht is het handhaven van de internationale rechtsorde
• Veel van onze handel komt uit China. Wij zijn onderdeel van handelsroutes. Taiwan produceert 60% van alle benodigde chips en 90% van alle specifieke chips.
De vraag is wanneer Rusland stopt met annexeren (2008 Georgië, 2014 de Krim, Oekraïne in 2022)?
En nu?
Wij hebben een mindset verandering nodig in de samenleving. In de top van de politiek en krijgsmacht is dit duidelijk. De vraag is of de Nederlandse bevolking dit ook begrijpt.
• Er moet meer geïnvesteerd worden in defensie om de NAVO-norm te halen
• De defensie-industrie moet groter worden
• We moeten investeren in bondgenootschap. Wij kunnen dit niet alleen
• Slagkracht moet vergroot worden (kwantiteit is belangrijker dan kwaliteit)
Conclusie: Oekraïne mag niet vallen. Wij, Europa, moeten dit zeer serieus nemen.
De CDS, Onno Echelsheim:
“Ik twijfel er niet aan of we kunnen vechten! Echter, we moeten een goede uitgangspositie creëren. We hebben moeite met bemensing, technologie en bewapening. De mindset is niet het probleem. We hebben NU tijd om de zaken aan te pakken. Kwantiteit is een factor, belangrijker dan kwaliteit. Wij moeten de mindset hebben om om te gaan met onervarenheid. Wij zullen als onderofficier fysiek en mentaal steun moeten geven aan de onervaren collega’s. We zullen moeten wennen aan het feit dat we onze eigen broek moeten ophouden. Wij zullen onze eigen mijlpalen moeten wegzetten. De ‘wedstrijd” winnen is van het grootste belang.
De Wet op de Gereedstelling gaat regeldruk ontlasten en geeft meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld het inrichten van oefenterreinen, het inzetten van AI.
We staan voor een serieuze verandering. De wereld is veranderd. Als we niets doen verliezen we. We moeten overstappen naar een periode van ballen hooghouden naar optreden als de ruggengraat van de Landmacht.”
De generaal schetst een bezochte gevechtssituatie in Charkov (Stad in Oekraïne).
“Ongeveer 60 tot 70% van het gevecht wordt gevoerd door Drones. Deze worden voor 70% bestuurd door burgerpiloten. De AI leidt het gevecht en bepaald waar actie op genomen moet worden. Er worden mobiele telefoons gepeild, de drones schakelen deze uit. Er steken Russen hun hoofd boven de loopgraaf uit, ook deze worden door de drones uitgeschakeld. Als laatste gaat de battlegroup het gevecht aan met de vijand die er nog is.
Van belang voor ons:
• Omarm technologie en innovatie
• Goede verbinding met onze partners buiten de grenzen
• Vergroten kwantiteit van de landmacht
Verandering is altijd lastig, maar we hebben haast. Op dit moment vallen we terug op beperkende regels, dit moet anders. Wij moeten regels kunnen breken om vooruit te kunnen komen.”
We moeten aandacht hebben voor:
• Burger Bescherming Net
• Zorgstelsel
• Infraversterking
Warrior breathing als kennismakingssessie
Tussen de middag kon er de keuze gemaakt worden om deel te nemen aan een yoga of breathing sessie. Deze sessies waren gericht op het ervaren en werden interactief aangeboden door yoga docenten en ademspecialisten vanuit de leefstijlcoachpool en de LO&Sportorganisatie. Ademhaling inzetten in de activatie voor een inspanning is voor sommigen een onbekende tool. Ook werd tijdens de sessie ervaren hoe ademhaling in te zetten om beter te presteren, om fysieke ongemakken minder zwaar te ervaren en om na een stressvolle situatie te kunnen ontspannen. De sessie werd goed bezocht en positief ervaren door de deelnemers. Na de sessie hadden de deelnemers het inzicht dat ademhaling en yoga heel goed passen bij de Warrior Mindset.
Middagprogramma:
Bewustzijn over de Warrior Mindset.
Feit: Centrale aansturing (Mission Command) werkt niet. Wij moeten naar een organisatie waar decentrale beslissingen genomen moeten kunnen worden. Niemand is belangrijker dan het team vanuit vertrouwen en initiatief.
Van groot belang is de mindset ladder. Ben je slachtoffer of voel je je verantwoordelijk? Als slachtoffer zie je geen oplossingen, de fout ligt altijd bij de ander, er is geen oplossing, slechts geklaag. Wanneer je eigenaarschap ervaart, accepteer je fouten en ga je ze oplossen. Ook accepteer je verandering en ben je emotioneel minder van slag.
Belangrijk bij de juiste mindset wat resultaat oplevert is:
1. Werken vanuit vertrouwen
2. Open communicatie
3. Betrokkenheid
4. Eigenaarschap
Stel jezelf de vraag of je vaak de slachtofferrol aanneemt of dat je je verantwoordelijk voelt vanuit eigenaarschap. Welke stap neem jij om meer eigenaarschap te ontwikkelen?
Ook werden er geneeskundige inzichten gegeven:
De Russen hebben onderzocht dat van de eerste 70.000 doden op het slagveld er 27.300 gered hadden kunnen worden wanneer adequate geneeskundige hulp was geboden.
De doctrine van de Russen is dat zij stelselmatig de GNK aanvalt. Overal waar iets van een hospitaal zich bevindt of verzorging wordt uitgevoerd, wordt aangevallen. Geneeskundig personeel is een gewild doel. Het gevolg is dat de geneeskundige keten zich terugtrekt van de FLET (voorste lijn eigen troepen) waardoor de afvoerketen langer wordt.
De capaciteit van onze GNK is niet voldoende. Ook duren de opleidingen te lang om nieuw personeel op te voeren (voorbeeld is de AMV-er die vijf jaar opleiding nodig heeft). We moeten rekening houden dat het “golden hour” niet meer werkt. Er wordt nu uitgegaan van 12 tot 20 uur van gewond raken tot je de eerste chirurg aan je bed krijgt.
Wat onze levens gaat redden is de man naast je en zijn kennis van ZHKH.
Na de laatste uren werd een fictieve realistische film getoond met journaalbeelden waarin de inname van Letland door de Russen werd besproken. De journaalbeelden lieten zien dat Nederland zich op moest maken om een tegenreactie te geven. De oorlog was begonnen!
De input van de dag zorgt voor stof tot nadenken. Doen we de juiste dingen goed? Hoe kunnen we op dit moment nog beter bijdragen aan personele gereedstelling en vulling? Wat doen we daadwerkelijk met nieuwe kennis? Voorbeelden zijn het belangrijker maken van kaartlees- en navigatie lessen, onze MZV methodieken zorgvuldig aanbieden op het juiste moment, werken aan mentale kracht vanuit Militaire Mentale Vaardigheden en het belangrijk maken van beroepshouding beïnvloeding in de lessen. Kan dit misschien beter? Vanuit zelfreflectie conclusies trekken en daar waar de mogelijkheden liggen bewust aanpassen zorgt voor verbetering. Veel kleine verbeteringen gaan voor grote verandering zorgen.
Publicatiedatum: 17 november 2024