Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 


TOURSPEL 2019:
DE EINDSTANDEN VOOR DE WISSELBOKAAL

Door Paul Lindeboom


Het LO&Sport Tourspel toont verrassende overeenkomsten met de echte Tour. En dan met name op smaakmaker Julian Alaphilippe, die het grootste deel van de 21 etappes in de leiderstrui reed en pas bij de finale bergetappes langzaam in een alpenravijn verdween, op het laatst zelfs van het podium. Ach, wat zuur voor onze Brabantse smaakmakers uit Oirschot: vanaf de tweede etappe stonden achtereenvolgens Richard Sorée, Rik van Geffen en Davy Heesakkers fier bovenaan in het individuele klassement, en steevast dermate dicht bij elkaar dat het logisch was dat het groepsklassement eenzelfde beeld vertoonde. Waarmee het beeld opgeroepen werd van de hegemonie van Sky uit de afgelopen 10 jaar.

En kijk. Afgelopen zaterdag, na de laatste bergetappe, stond ineens Dennis van Melzen bovenaan. Die had nog wel enige binding met Oirschot vanwege zijn functie op de Strijpse Kampen, maar zag de bui vermoedelijk al hangen en toog de laatste maanden naar de KMA. En na de laatste sprintetappe op de Champs Elyssée werd zijn koppositie overgenomen door Henk Buimer, die ook de bovenaan bleef staan na toekenning van de klassementspunten. (In het tourspel verdien je ongeveer 70% via de dagscores en 30% voor de punten in de verschillende klassementen (algemeen, berg, sprint en jongeren.)

Saillant detail was dat ook Davy, de enig overgebleven RVS-man op het podium, na de laatste sprintetappe net naast het podium terecht kwam. En in het groepsklassement net 9 punten tekort kwamen op de drie SOLO-mannen Dennis van Melzen, Stefan Gommeren en Leandro de Neef. Die nu misschien volgend jaar niet onder hun collega's gaan werven om ook met minimaal 3 man mee te strijden. Op de Dienstvakdag gaan we de Wisselbokaal uitreiken en zijn we benieuwd waar de bokaal geplaatst gaat worden. Toeval wil dat alledrie de mannen beneden de rivieren werken en het groepsklassement dan toch gedomineerd wordt door de Brabanders.

Oh ja, analist Arie Alpenadelaar is per direct ontslagen.

Publicatiedatum: 29 juli 2019TOURSPEL 2019:
DE INDIVIDUELE PRIJZEN

Door Paul Lindeboom

Vlak voordat we de totaalstand kunnen gaan opmaken, wil de organisatie van het LO&Sport Tourspel, bij toeval ook de redactie, de spanning vlak voordat we naar Parijs fietsen wat opvoeren. In bovenstaande slideshow staan de 4 boeken die door de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport beschikbaar worden gesteld.

Het betreffen stuk voor stuk recent uitgebrachte boeken, waardoor ook de jongere deelnemer er naar uit zullen kijken een keus te mogen maken. Uiteraard krijgen de hoogste podiumwinnaars de eerste keus, het vierde boek is - het dameswielrennen mag zich tenslotte toch ook verheugen in steeds meer media-aandacht en kijkgenot - voor onze hoogst geklasseerde vrouwelijke deelneemster. In alfabetische volgorde zijn dat Leonie van Lamsweerde, Caroline Remmen en Femke van Wijk. 'Ladies first' gaat in ons LO&Sport Tourspel niet op, het is pure topsport waarin je keihard afgerekend wordt op je prestatie!

Publicatiedatum: 27 juli 2019TOURSPEL 2019:
DE TUSSENSTANDEN VOOR DE WISSELBOKAAL
VLAK VOOR DE DERDE EN LAATSTE WEEK

Door Paul Lindeboom


Sportanalisten zijn vooral goed met de mond. Kijk naar de staat van dienst van bijvoorbeeld Ruud Gullit: ontslagen bij Chelsea, bij Feyenoord. Marco van Basten: ontslagen bij Ajax en het Nederlands Elftal. Aad de Mos: bijna overal ontslagen waar hij werkzaam was als trainer. Erben Wennemars stottert zo hevig, dat hij nauwelijks te volgen is. In dat licht bezien was onze Arie de Alpenadelaar zo slecht nog niet, ook al is dat ogenschijnlijk want de RVS staat nog steeds bovenaan vlak voor de laatste rustdag.


Maar kijk nauwkeuriger naar de lijst, en weet dat het verschil na de vele sprintersetappes bijna 300 punten bedroeg, en je ziet dat de grote voorsprong fors terug gelopen is. Sterker, de RVS zakt als de ouwe onderbroek van mijn opa. En over die leeftijdscategorie gesproken, dit weekend waren het vooral Wil Maaswinkel, Henk Buimer, Alexander Keulemans, Paul Lindeboom, Jurjen Blokzijl en Ruud Lenferink die topscores noteerden. Sterker, de oudste Tourspeldeelnemer, Wil Maaswinkel, scoorde zaterdag de allerhoogste dagscore tot nu toe! Tja, best gewaagd dan van individuele koploper Davy Heesakkers om in een Facebookreactie te stellen: "Maar Movistar gaat niet presteren... Valverde is te oud."

Tenslotte gooit de redactie graag olie op het vuur. Arie is niet ontslagen maar vlak voor de drie belangrijkste bergetappes in de Alpen (donderdag t/m zaterdag) nogmaals gepolst en voorspelt Alaphilippe als eerste Franse winnaar in Parijs sinds een jaar of 30 en voor het eerste in de historie van het Tourspel een van de Stafsecties op het hoogste podium na het opmaken van de eindafrekening. 

Publicatiedatum: 21 juli 2019

1. RVS 2. Staf/Sectie OTK 3. De solodeelnemers 4. Staf/Sectie Bedrijfsplannen 5. LTKTOURSPEL 2019:
DE TUSSENSTANDEN VOOR DE WISSELBOKAAL

Door Paul Lindeboom


De Vogezen liggen achter ons en dus de nieuwe tussenstand voor ons. Helaas kan ik het niet mooier maken dan het is, maar de LO&Sportgp RVS heerst net als vorig jaar met Ineos-achtige dominantie. In het individuele klassement staan de drie RVS-boys Rik van Geffen, Richard Sorée en Davy Heesakkers in de top-5 van het Tourspel. De kannibalen van Oirschot pikken zelfs alle ereprijzen in, want ook de trui van de Rode Lantaarndrager, vroeger meegezeuld door de renner die het laatst (vaak in donker) arriveerde, prijkt om de brede schouders van Dennis van Esch. Helaas telt zijn magere score van slechts 18 punten niet mee door zijn sterke ploeg.

Zoals het een goed sportprogramma betaamt, moeten we maar eens wat analisten inschakelen. In de trant van de namen van superieure Schwalbe banden of Leo Losloper zouden we Arie Alpenadelaar of Freddy Vogezenfietser kunnen vragen om de toekomstige ontwikkelingen voor de strijd om onze Wisselbokaal te belichten.

En dan ziet het er toch zonnig voor de overige groepen uit. Richard Sorée zijn we binnenkort waarschijnlijk wel van verlost want hij maakt nu vooral goede sier door het opstellen van vele topsprinters. En van zijn klassementsrenners moesen  Aru en Kruijswijk  op de eerste serieuze bergetappe serieus lossen.
Als we geconcentreerd naar het lijstje van Davy Heesakkers kijken, dan valt op hij geen enkele renner van het Spaanse Movistar heeft opgesteld. Elke wielervolger heeft echter donderdag kunnen zien dat dit de ploeg is die de grootste bedreiging voor Ineos gaat worden. Landa is super in vorm en de Colombiaanse klimgeit kijkt ouderwets strak uit zijn ogen en gaf op de 24% klim nauwelijks een krimp.
Tenslotte de lijst van Rik van Geffen, vorig jaar ook al eindigend op het individuele podium. Ook hier kunnen we prettig constateren dat hij nu nog hoog staat maar diep in het ravijn gaat storten. Heeft zijn pijlen gericht op Quick Step talent Enric Mas - wie donderdag naar de bergetappe keek, zal het een zielige prestatie hebben gevonden - en wereldkampioen Valverde, die toch echt een knechtenrol gaat vervullen.

Als de bovenstaande analyse een beetje professioneel uitgevoerd is, zal de volgende tussenstand (komende vrijdag) een heel ander beeld gaan geven.

Publicatiedatum: 13 juli 2019TOURSPEL 2019:
DE TUSSENSTANDEN VOOR DE WISSELBOKAAL

Door Paul Lindeboom

De deelname aan het Tourspel is t.o.v. jaargang 2018 ietsje terug gelopen maar toch mogen we ons nog verheugen met 52 deelnemers. De individuele score kunnen we zelf bijhouden op de website van Toerploeg.nl, op deze pagina zal met regelmaat een tussenstand geplaatst worden voor de te winnen Wisselbokaal, die uitgereikt zal worden op de komende Dienstvakdag.

De eerste tussenstand is opgemaakt na afloop van de drie etappes die op Belgische bodem startten, en vooral bedoeld om te informeren over de groepsindeling. En verdomd, die RVS staat alweer bovenaan!

Ergens niet mee eens? Stuur dan een mailbericht naar fitforaction@hotmail.com.Publicatiedatum: 08 juli 2019


TOURSPEL 2019:
DE INSCHRIJVING IS GEOPEND

Door Paul Lindeboom

Doordat we de stijgende lijn al drie jaar lang te pakken hebben, kunnen we voor de vierde jaargang een korter betoog voor het LO&Sport Tourspel houden. De mooie prijzen en het groeiende enthousiasme onder de deelnemers zorgen er ook dit jaar voor dat er reikhalzend uitgekeken wordt naar de Tour de France start in Brussel, de plaats waar de grootste wielervedette Eddy Merckx woonachtig was en waar sinds kort onze vorige commandant Jan van den Dool werkzaam is. En waar, ondanks het terugtreden van Tom Dumoulin, de eerste contouren van het veroveren van de groene trui door Dylan Groenewegen en de gele trui van Steven Kruijswijk zichtbaar zullen gaan worden. Het wordt kortom een Toureditie met mooie Nederlandse successen in het verschiet.

Wie de Wisselbokaal LO&Sport na de LO&Sportgroep GSK (Ermelo), LTK ('t Harde) en RVS (Oirschot) gaat winnen, weten we over een week of vier. En dat geldt tevens voor de opvolger van Ruud Lenferink die in 2018 de individuele hoofdprijs, een aquarel van Dumoulin geschilderd door oud-collega Jos Antens, wist te veroveren.

De werking van het spel is inmiddels genoegzaam bekend: een eenmalige selectie van 12 wielrenners strijden elke dag voor punten die gescoord worden in elke dagetappe, de tussentijdse leiders in de groene (sprint), witte (jongere), bollen (klimmer) en gele trui (algemeen klassement). En uiteraard extra punten voor de eindafrekening zodra het peloton de rondjes op de Champs Elyssée afgelegd hebben.

Klik op de boven- of onderstaande foto om de website van Tourploeg te openen, waar de stichting Vrienden van het dienstvak LO&Sport een eigen afgeschermd gedeelte hebben. Vul je renners uiterlijk op zaterdag 06 juli 12:00 uur in en geniet drie weken lang van een leuke collegiale strijd tussen actieve en voormalige dienstvakleden en vrienden.

Publicatiedatum: 26 juni 2019