Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

BEST GELEZEN ARTIKELEN IN 2024
Door Paul Lindeboom

Mijn eerste sportieve activiteit in dit nieuwe jaar was een bijzondere. Door het afgelasten van de Nieuwjaarsduik – ho, ho, daar zou ik slechts gaan kijken, mijn ondergrens voor buitenzwemmen heb ik gesteld op 12 graden BOVEN nul – kozen mijn vrouw en ik voor een mooie lange wandeling. Rugzak op en onze gemeentegrens opzoeken. Die lag vanaf mijn huis 10km verderop, daar ligt het buurtschap Harderhaven, gelegen naast het gemaal Lovink. Harderhaven telt slechts 3 straten en bevat de eerste woningen van Flevoland, waarin de arbeiders woonden die de dijken aanlegden na het droogpompen van de voormalige Zuiderzee. Onvoorstelbaar dat dit gemaal meer dan 19.000 liter water per seconde kan pompen! (1,16 miljoen liter per minuut)

Noodlot
Lopend vanuit het nabijgelegen Harderbos wijs ik naar het gemaal en vertel mijn vrouw over het noodlottige ongeluk dat Arno Budel hier tijdens een WOH-activiteit trof en dat wij tijdens de Dienstvakdag Arno elk jaar herdenken. Ik had dit nooit eerder verteld en het maakte indruk op mijn doorgaans nuchtere vrouw. (Eet ’s ochtends niet…)
Bovenstaande dient als bruggetje naar de afgelopen jaar als een nachtkaarsje gedoofde serie over de historie van het militaire handballen, doordat redacteur Oscar Prins geen contact meer kon leggen met oud-collega Peter Janssen. Ik had de serie toen af moeten sluiten met een verwijzing naar dit in 2015 (met medewerking van Peter) geschreven artikel over Arno in de serie ter gelegenheid van ons 40-jarig bestaan.


Gevluchte boef
Dit is alweer een mooi bruggetje, of beter: berucht bruggetje, naar Desi Bouterse. Ik kan mij de redactievergadering over dit 40-jarig bestaan, waarin we 20 hoofdonderwerpen bedachten uit de geschiedenis van de LO&Sportorganisatie, en weet nog dat niet iedereen enthousiast was over de keus voor Bouterse, die in zijn Landmachtperiode via een D-F klas de overstap maakte van de infanterie naar ons dienstvak. Ik sta er nog steeds achter dat die periode, waarin hij te boek stond als een rustige, vriendelijke en zeer atletische sportman, opgetekend moest worden.
Terugkijkend op zijn hele leven zal dit vermoedelijk later een Hollywoodfilm opleveren, want natuurlijk te bizar voor woorden dat hij na zijn veroordeling ‘wist te ontsnappen’ en tot aan zijn dood verborgen wist te blijven. Waardoor het artikel over zijn sportinstructeur-periode het hele jaar door grote lezersaantallen bleef scoren. Zoals eigenlijk alle jaren hiervoor.


Absolute topper
Maar er kan slechts 1 artikel het best gelezen zijn, en die eer komt te liggen bij de zwaar vermoeide benen van Niek van Gils. Die met zijn wedstrijdverslag toch maar mooi oud-collega Marc Smeets met diens medewerking aan het zeer populaire Kamp van Koningsbrugge wist te kloppen.
Niek wist met zijn finishverhaal bijna 1400 lezers te trekken, waarbij zijn twee voorafgaande artikelen ook al veel aandacht wisten te genereren. Als we op het einde van deze jaargang 50 jaar bestaan zal Niek zeker in de eregalerij geplaatst worden, een collega om
wel trots op te zijn!!

  • afkoeling
  • Marc Smeets Kamp van Koningsbrugge seizoen 4
  • rene 1
  • Joyce 04
  • Pieter profiel
  • Atletiekver Steenwijk Bouterse


Verdere hoogtepunten werden nog gerealiseerd door het live-interview dat redacteur Claudia met haar vriendin Joyce Zappeij opnam, het afscheidsinterview met oud-collega Rene van Stokkem en diverse artikelen met de integrale teksten die de deze maand vertrekkende Pieter van der Peet sprak op FLO-recepties. Stuk voor stuk lezersaantallen die er voor zorgen dat we ook in 2025 zeer gemotiveerd doorgaan met redactiewerkzaamheden. (In het begin van de website was je een hele pief als je artikel over de 100 hits scoorde, anno 2024 kwam elk (archief)artikel boven die ooit magische grens!)

ik sluit daarom af met dankzegging aan Claudia van Kleeff, André Wijnberger, Maarten Groot, Oscar Prins, Ruben Draaijer en de vorig jaar 80 jaar geworden Wil Maaswinkel voor hun bijdragen als redacteur. Aldus een trotse hoofdredacteur.

Wil je zien hoe het artikel scoorde waaraan jij dit jaar een bijdrage leverde, klik dan hier. Een overzicht van de artikelen die al een tijdje in het archief staan (maar dus nog steeds flink scoren) kun je hier bekijken.

Publicatiedatum: 03 januari 2025