Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

VAN INSTRUCTEUR NAAR SPORTOFFICIER
Door Andries Booi

Hallo ik ben Andries Booi 42-jaar en woon samen met mijn partner en twee dochters, van 11 en 8 jaar, in het altijd zonnige Grou, de parel van Friesland. Een charmant watersportdorp dat vanaf mei volop watersporters verwelkomt. De afgelopen twee decennia ben ik werkzaam geweest als LO&Sportinstructeur in: Havelte, Wezep, ’t Harde en Bergen Hohne (Duitsland). In deze lange periode heb ik heel veel instructie gegeven aan heel veel verschillende eenheden. Met specialisatie in: MZV, IOL en TWOH heb ik prachtige oefeningen mogen draaien en heb ik veel ervaring opgedaan. Tevens ben ik buiten werktijd altijd actief gebleven als voetbaltrainer en speler.


Elke voetballer begint zijn carrière op het veld, als speler die het spel leert door ervaring op te doen. Maar op een gegeven moment komt het moment waarop je niet alleen meer speelt, maar ook gaat nadenken over tactiek, coaching en leiderschap. Na 22 jaar als LO&Sportinstructeur maakte ik de overgang van onderofficier naar officier, van speler naar leider, manager, coach en vakman.

Mijn KMA-avontuur
Op 28 augustus 2024 begon mijn avontuur op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Na 22 jaar als LO&Sportinstructeur stond ik aan de start van een compleet nieuwe uitdaging: de Korte Officieren Opleiding verkort (KOOv), een zes maanden durende intensieve studie om de overstap te maken van onderofficier naar officier. Samen met 14 doorstromers uit verschillende wapens en dienstvakken vormde ik het peloton 10KL.
We deelden de collegezaal met 4KL en 11KL, twee pelotons met jongere studenten tussen de 20 en 30 jaar. Zij begonnen na een HBO- of Masterstudie aan hun militaire carrière en doorliepen de volledige 12 maanden durende opleiding, inclusief module 1 Algemene Militaire Opleiding (AMO, nog geen BOKL) en module 2 Commandovoering. Ondanks het leeftijdsverschil ontstond er een energieke mix: jong leerde van oud en oud net zo goed van jong.

De eerste weken waren even aftasten: wennen aan het nieuwe tempo, de regels en de teamdynamiek. De stof kwam in een rap tempo op ons af: militair management en bedrijfsvoering (MMB), landoptreden (LO), militair recht (MR) en militaire geschiedenis (MG) waren onze vakken.

Tentamens, debatten en battlefield tours zorgden voor een omgeving waarin wij werden aangemoedigd om te studeren en kritisch na te denken. De theorie werd in sommige gevallen gekoppeld aan de praktijk.
We mochten zelf een “Functie van Militair Optreden” (FMO) kiezen en daar een stelling op baseren. Niet zomaar een stelling maar eentje die discussie zou ontketenen. Prikkelend, scherp, messcherp.

Iedereen kreeg één minuut om hun pitch te droppen. Niet lullen, maar overtuigen. De docenten zaten erbij als een soort strategen, knikkend en kritisch kijkend. En toen kwam het moment: de geselecteerde stellingen werden verdeeld.
• Team A: ging vol gas vóór de stelling.
• Team B: maakte gehakt van de argumenten, tegen dus.
• Team C: de jury? Die zat er als onpartijdige scheidsrechters bij, klaar om de winnaar te kronen.
• Team D: het publiek? Die gooide er ongezouten meningen tegenaan en wees tevens een winnaar aan.

Iedereen wisselde rollen, zodat iedereen even onder vuur kwam te liggen. En ja, je zag het meteen: de 10KL’ers trokken hun ervaring uit de praktijk. Verhalen uit het veld, situaties waar ze écht hadden moeten handelen. Maar onderschat die jonge gasten van 4KL en 11KL niet, die analyseerden bliksemsnel, schaakten door de argumenten heen als een tactische commandant die zijn eenheden strategisch voorwaarts stuurt.

De BattleField Tours waren top. Leren over militaire geschiedenis terwijl je met je poten in de klei staat waar ooit beslissende veldslagen werden uitgevochten, gaf een heel ander perspectief.

  • werk 5
  • werk 4
  • werk 1
  • werk 2
  • werk 3
  • werk 6
  • werk 7
  • werk 8


Tactische Opstelling: Samenwerking tussen Jong en Oud

Het samenwerken met jongere collega’s zorgde voor een interessante dynamiek. Waar wij, de doorstromers van 10KL, konden putten uit jarenlange praktijkervaring, brachten de jongere pelotons nieuwe inzichten, frisse energie en een andere manier van denken. We merkten al snel dat ervaring zonder flexibiliteit niets waard is en dat theoretische kennis zonder praktijkgevoel niet beklijft.
Na zes maanden KOOv voelde ik me niet alleen theoretisch sterker, maar ook mentaal scherper. De opleiding was een goed opgebouwde wedstrijd waarin de fysieke, mentale en conceptuele componenten centraal stonden. De intensieve studie, fysieke uitdagingen en nieuwe verantwoordelijkheden maakten het een van de meest leerzame periodes van mijn loopbaan.
De datum 6 februari 2025 markeerde een belangrijk moment in mijn carrière: mijn bevordering van sergeant-majoor hoofd instructeur naar tweede luitenant. Na jarenlange ervaring als instructeur en coach sta ik nu aan de start van een nieuwe uitdaging. Niet alleen als sportofficier, maar ook als vakman leider, manager en coach op de sportgroep.
Op 10 februari begon op de LOSS de vaktechnische opleiding (VTO) tot sportofficier, een nieuw traject waarin ik door middel van beroepspraktijksituaties (BPS) 0 t/m 7 alle processen doorloop waar ik als toekomstig C-LO&Sportgroep mee te maken krijg. Gelukkig wordt in deze opleiding wel gekeken naar de ervaringsopbouw van de cursist. De docenten van de LO&Sportschool bieden maatwerk in de opleiding. Hierin staat de leerling centraal. Er wordt rekening gehouden met de beginsituatie: spijkerbroek of doorstromer. In BPS 6 maak ik een nieuw operatieplan voor mijn sportgroep. In mijn ogen een erg zinvolle opdracht. Een eigen OPPLAN waar je gelijk ook uitvoering aan mag geven.


De Overgang naar Soesterberg: Aan de Slag als C-LO&Sportgroep
Na de opleiding start ik als start-bekwaam C-LO&Sportgroep in Soesterberg. Hier begint de echte uitdaging: samen met mijn team uitvoering geven aan de Opleidings- en Trainingsprocessen (O&T) van de vaktechnische opleidingen van de:
• Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD)
• Militaire Administratie (MA)
• Technische Dienst (TD)
• Bevoorrading en Transport (B&T)


Vooruitblik: Bouwen aan een Sterk Team

Als sportofficier ben ik niet langer alleen een trainer of instructeur, ik ben tevens een leider, coach en manager. Mijn focus ligt op het verder bouwen van een team dat niet alleen trainingen verzorgt, maar ook zorgt voor een innovatieve en toekomstbestendige aanpak van fysieke en mentale training binnen hoofdtaak 1.
De komende periode staat in het teken van toepassing, groei en impact maken. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn team de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van Defensiesport en militaire prestaties. De wedstrijd is begonnen en ik ben klaar om te winnen, niet voor mezelf, maar voor het team en de operationele eenheden die op ons vertrouwen.


Publicatiedatum: 21 maart 2025