Vrienden van het dienstvak LO&Sport
 

OUDE ADJUDANTEN ZETTEN JONGEREN
WEER OP DE RAILS

In het blad STERKER (no. 5; oktober 2021; pagina 6 t/m 11) heeft een groot artikel gestaan over een project van Commandant Landstrijdkrachten: het Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren-Koninklijke Landmacht (BBJ-KL). Een maatschappelijk project wat er op gericht is om jongeren ‘met een rafelrandje’ een tweede kans te geven om hun leven op de rit te krijgen. Voorbereiden op, en werken bij de Landmacht kan daarbij zeer behulpzaam zijn. Mocht je dit artikel hebben gemist: klik dan op de onderstaande foto met de hindernisbaanladder.

BBJ-KL toen en nu
Het Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren- KL is in 2014 gestart als pilot ‘Jongeren met Jeugdzonden’ in 4 grote steden. Het was een succesvolle pilot die in 2020 is voortgezet als landelijk traject onder de naam BBJ-KL.
Per 1 november 2021 is de uitbreiding van het team voltooid.

Overigens draagt de Landmacht al veel langer bij aan de maatschappij, als je het hebt over begeleiden van jongeren die wat extra zorg nodig hebben. Denk hierbij aan de periodes in Hilversum en Soesterberg. Ook de LO&Sportorganisatie was daar destijds bij betrokken en leverde personeel hiervoor.

Twee van onze oud-collega’s zijn vanaf hun FLO (respectievelijk 1 juni en 1 november 2021) werkzaam voor dit project: Aooi (bd) Fred Jansen en Aooi (bd) Jan Welling. Hoe kom je terecht in een dergelijke functie en wat zijn de eerste ervaringen? In dit artikel delen ze hun eerste ervaringen als Coördinator Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren-KL.

ERVARING JAN WELLING

Ergens gedurende mijn laatste functie als Stafadjudant LO&Sportorganisatie KL werd ik benaderd door aooi Corné Brands, de fulltimer van het traject. Ik kende hem als een collega Stafadjudant.

De bedoeling van C-LAS was om tot een landelijke dekking voor het BBJ-project te komen, en daarvoor mochten er nog twee contracten van 20 uur worden gevuld. Of ik interesse had.

Na wat bedenktijd heb ik, om diverse redenen, ‘ja’ gezegd. Eén van de belangrijkste was dat ik wel affiniteit met de doelgroep voelde. Een andere was dat ik in de gelegenheid kwam om van heel veel uren (als Stafadjudant LO&S) via 20 uren per week naar een volledig FLO kon gaan.

Het team bestaat nu uit 5 adjudanten, één fulltimer en 4 met een 20 uren contract. Heel Nederland wordt nu afgedekt.

Nadat een (professionele) hulpverlener een kandidaat aanmeldt bij het BBJ-KL gaan we kijken of de aspirant kandidaat past in de doelgroep. Dit doen we door met de hulpverlener in gesprek te gaan, waarna er veelal een kennismakingsgesprek volgt bij de kandidaat thuis. Hier wordt de problematiek besproken. Hoewel een baan bij de Landmacht niet persé het doel hoeft te zijn om te worden opgenomen in het begeleidingstraject, kijken we ook meteen of er redenen zijn die een aanname bij de KL in de weg staan. Denk hierbij aan drugs, schulden of veroordelingen. Kandidaten die we binnen de Landmacht willen gaan plaatsen dienen te voldoen aan de aanname eisen die de KL stelt aan alle sollicitanten. Alleen op het gebied van opleidingen/diploma’s hebben we enige speling.

Een baan bij de Landmacht behoort tot de mogelijkheden

Wanneer een kandidaat wordt opgenomen in het traject volgen we een soort van protocol om hem/haar te steunen en begeleiden met het bereiken van zijn/haar toekomst doelen. Nogmaals: dat kan een baan binnen de Landmacht zijn, maar ook teruggaan naar school of het aannemen van een burgerbaan zien we als een succes.

Kandidaten die binnen de KL werk vinden, blijven we een tweetal jaren volgen, en daar waar problemen ontstaan proberen we te helpen. Met kandidaten die buiten de KL hun toekomst vinden, blijven we ook nog een tijd in contact (wanneer daar behoefte aan is, uiteraard…)

Mooi werk

Soms is het dankbaar werk, soms frustrerend werk. Want, laat dat duidelijk zijn: niet elke casus eindigt met een succes. Kandidaten krijgen hulp en steun, maar blijven ook eigenaar van hun eigen toekomst!

Eerste ervaringen

Door met een collega ‘mee te lopen’ ben ik al met een aantal casussen in aanraking gekomen. Ook door het bijwonen van het werkoverleg heb ik al aardig wat kennis opgedaan over hulpverlenend Nederland.

Eén van de zaken die me opviel, was hoe versnipperd dit soms in Nederland is georganiseerd. 

Een andere ervaring was hoe ‘makkelijk’ je aan de verkeerde kant van de streep kunt komen. Eén verkeerde beslissing of op de verkeerde plaats zijn, kan betekenen dat je voor de rechter moet verschijnen en wordt veroordeeld. Dit kan betekenen dat een toekomstbeeld van iemand plotseling onmogelijk wordt wanneer we niet iets meer naar de context waarin voorvallen gebeuren, kijken.

Tot slot: de plaats waar je wieg staat is ook van belang, als je het hebt over kansrijk of kansarm zijn in onze maatschappij. Met plezier draag ik nog een aantal jaren bij om een aantal jongeren te ondersteunen met het invulling geven aan hun toekomst.

Jan en Fred in Soesterberg tijdens hun stokoverdracht in 2018

ERVARING FRED JANSEN

In mei 2021 werd ik gevraagd door het project BBJ-KL. Het plan was eerst wat anders nl. wonen in Spanje. Door diverse omstandigheden ging dit niet door en kwam dit aanbod als geroepen. Ik heb eerst gekeken of deze doelgroep wel bij mij past en het soort werk. Ik had wat ervaring in het verleden met ‘de uitdaging’ (School Bijzondere Opleidingen) in Bussum.

Dit traject was duidelijk iets anders. Geen jongere die je van maandag tot vrijdag kan vormen, maar kandidaten die BBJ-KL wel als laatste redmiddel zien. Zoals al eerder aangegeven komt er via een professional (hulpverlener) een kandidaat binnen en daar ga je mee aan de slag. Dit waren in het verleden alleen jonge mensen uit de grote steden en nu ook vanuit de provincie.

Intensieve begeleiding

Mijn ervaring is dat daar een andere mentaliteit in zit, maar de problematiek is hetzelfde. Ondertussen heb ik 8 kandidaten die ik intensief begeleid. Ze hebben allemaal hun eigen probleem. Wat ze over het algemeen allemaal wel hebben is veelal een gebrek aan structuur, regelmaat, dagbesteding, werk, initiatief en vertrouwen. Ik merk dat dit de eerste stappen zijn in de begeleiding om deze in kaart te brengen. De valkuil is dat je er boven op zit, maar dit werkt vaak averechts.

Lastige opdrachten
De lage, of geen, opleiding vormt een redelijke barrière. Eenvoudige opdrachten verlopen vaak moeizaam. Ondanks de moderne jeugd hebben ze vaak geen computer of andere hulpmiddelen voorhanden. Het uitwerken van opdrachten wordt vaak lastig en ze zijn het niet gewend om te werken met deadlines en ‘tijd is tijd’.

De fysieke fitheid is vaak ver onder de maat

Ook de fysieke fitheid is vaak ver onder de maat. Dan komt je sporthart naar boven, maar je bent geen trainer. Het initiatief moet toch echt bij de kandidaat liggen.

Ik heb twee kandidaten die inmiddels niet bij de KL komen, maar wel maatschappelijk weer op de rit staan. Dit geeft ook een goed gevoel. Kortom, leuk werk en ze zijn nog niet van mij af.

Publicatiedatum: 07 januari 2022