De foamroller is een onderdeel van Self Myofascial Release (SMR) techniek. De foamroll wordt gebruikt voor zelf massage en/of triggerpoint massage. De foamrollen zijn in verschillende hardheden verkrijgbaar en variëren van klein tot groot en van zacht tot hard.
Een foamroller creëert (grote) druk op stijve spieren en spierknopen (zogenoemde triggerpoints) waardoor de spanning van de spier afneemt. Naast het verwijderen van spierknopen masseer je ook de spierlaag en het bindweefsel (fascie). Dit geeft een bevrijdend gevoel en zorgt ervoor dat de spieren wat losser voelen.
1. De invloed van de Foamroller op een triggerpoint
Bijna alle (kracht)sporters hebben last van kleine en zeurende pijntjes, die verder (nog) niet ernstig zijn maar die wel het sporten beperken. Meestal is er voor deze pijntjes geen oplossing te vinden. Mogelijk zijn dit triggerpoints die zich in de spier bevinden.
Een triggerpoint kan de spier verkorten en zorgen voor een slechtere doorbloeding.
Meestal voel je de pijn op 1 plek en in mindere mate in het gebied daarom heen.
Door SMR-oefeningen in combinatie met de foamroller kun je deze triggerpoints weer laten ontspannen, zodat het gebied rondom de triggerpoint weer beter doorbloed raakt.
Voorbeeld: je hebt triggerpoints in de kuitspieren waardoor de kuitspieren steeds strakker worden. Dit ga je onbewust compenseren en hierdoor ontstaan vaak knie-, heup- en/of onderrugklachten. De problemen kunnen zelfs helemaal doorgaan tot aan de schouders. Door de foamroller te gebruiken voor de kuitspieren kun je deze triggerpoints verwijderen.
2. De werking van de Foamroller.
De foamroller voelt aan als een sportmassage en de druk zorgt ervoor dat zenuwen en spieren ontspannen. Het is een onmisbare schakel om een sterk en uitgebalanceerd lichaam te krijgen. Er ontstaat meer flexibiliteit in de spieren en de doorbloeding wordt verbeterd.
De spieren herstellen sneller van de trainingen en je kunt meer uit de eerstvolgende training halen. Daarnaast kan een foamroller gebruikt worden om bepaalde mobiliteit in spieren en gewrichten weer terug te krijgen door op juiste plekken in het lichaam SMR technieken te gebruiken.
3. Wanneer niet te gebruiken.
o Als tijdens het rollen je hele lichaam verkrampt.
o Je niet meer goed kan ademen bij het rollen.
o Bij zenuwpijn.
o Blauwe plekken op de te rollen lichaamsdelen.
o Bij extreme spierpijn na het sporten of tijdens het rollen.
Het eerste gebruik van de roller kan pijnlijk aanvoelen, maar dit is de gewenning aan de foamroller. Eenmaal gewend aan de foamroller kan het je veel voordeel opleveren.
Do`s:
- Beweeg altijd naar het midden punt van je lichaam.
- Blijf ademen en probeer te blijven ontspannen, ondanks dat het rollen gevoelig is.
- Als je een knoop / triggerpoint tegenkomt, beweeg de foamroller met korte bewegingen op de bewuste plek. Rond de 20-30sec of totdat de spier vanzelf ontspant. Hierna maak je weer langere bewegingen.
Blijft de triggerpoint aanwezig dan de bovengenoemde manier herhalen.
- Voer de druk rustig op.
- Wanneer je meer druk nodig hebt, kan het steunende been bovenop het te masseren been geplaatst worden. Ook hoogte verschil toepassen is een manier van verzwaren.
- Bouw de tijd dat je met de foamroller bezig bent op.
Dont`s:
- Bewegen naar de handen en/of voeten.
- Door de pijngrens heen rollen.
- Niet met het volle gewicht op de spier leunen.
- Bij teveel pijn moet je de druk verminderen op de spier, of alleen het gebied rondom het pijnlijke punt behandelen en niet direct op het pijnpunt.
- Bij zware spierpijn de foamroller niet gebruiken.
- let goed op met pezen en aanhechtingen. Gebruik de foamroller hier alleen als dit goed voelt. Maar wees hier voorzichtig mee.
- Gebruik de foamroller op de individuele spiergroepen.
- Niet direct op het bot of het botvlies rollen.
- Bij een hoge bloeddruk is het onverstandig om de foamroller op de grond te gebruiken.
- Bij spataderen wordt het gebruik van de foamroller afgeraden.
- Bij perifere neuropathie is het onverstandig om de foamroller te gebruiken.
Oefeningen
Publicatiedatum: 26 april 2017